Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Ιαν-2019 14:26

  Η Boom άντλησε 100 εκατ. δολ. για υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο

  Η Boom άντλησε 100 εκατ. δολ. για υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeremy Bogaisky

  Η Boom Supersonic άντλησε 100 εκατ. δολάρια από επενδυτές της Silicon Valley για να κατασκευάσει το δικό της επιβατικό υπερηχητικό αεροσκάφος. Είναι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, με τους όρους της τεχνολογικής αγοράς, αλλά παραμένει ένα μικρό βήμα για την ανάπτυξη της αεροναυπηγικής, καθώς θα απαιτηθούν δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όραμα της Boom.

  Με τον τελευταίο γύρο, η χρηματοδότηση της Boom ανέρχεται συνολικά στα 141 εκατ. δολ. Στους επενδυτές συγκαταλέγονται πολλοί επώνυμοι, αλλά και ανώνυμοι, funds, αλλά και επιχειρηματίες που συμμετέχουν σε εταιρείες όπως Google, Airbnb, Stripe και Dropbox.

  Η Boom είναι μία από τις τρεις νέες εταιρείες που θέλουν να πραγματοποιήσουν το όραμα των υπερηχητικών πτήσεων για πολίτες. Η Aerion και η Spike αναπτύσσουν επιχειρηματικά τζετ, αλλά η Boom έχει υψηλότερους στόχους: Θέλει να κατασκευάσει ένα 55 θέσεων επιβατικό αεροπλάνο, τριών κινητήρων. Στόχος της εταιρείας είναι να προσελκύσει το κοινό που ταξιδεύει στις πολυτελείς θέσεις, προσφέροντας ταχύτητες Mach 2.2 και σε χαμηλότερα, αν όχι ίδια, κόστη.

  Η Boom θα ονομάσει αυτό το αεροσκάφος "Overture" (δηλαδή, προοίμιο), όπως λέει στο Forbes ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Blake Scholl, γιατί, όπως πιστεύει, θα είναι το πρώτο αεροσκάφος της εταιρείας σε μια σειρά αεροπλάνων που θα προσφέρουν ταχύτερες, μεγαλύτερες και οικονομικότερες πτήσεις. "Θέλουμε να κάνουμε τις υπερηχητικές πτήσεις... mainstream", αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Το επιχειρηματικό πλάνο του Scholl στηρίζεται στις προβλέψεις πως μέχρι τα μέσα του 2020 περίπου 65 εκατ. επιβάτες θα ταξιδεύουν σε υπερωκεάνιες πτήσεις. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν 1.000 με 2.000 σκάφη Overture από το λανσάρισμα του αεροπλάνου το 2023, για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Ο CEO της Boom πιστεύει ακόμη πως, αν αρθούν οι περιορισμοί που υφίστανται σήμερα αναφορικά με τις υπερηχητικές πτήσεις, τότε η αγορά μπορεί να γίνει δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη. 

  Ανεξάρτητα από το αν καταφέρει η Boom να ανταποκριθεί στους οικονομικούς όρους που θέτει, λείπει ένα σημαντικό και ακριβό στοιχείο: δεν υπάρχει έτοιμος ακόμη ο κινητήρας του αεροσκάφους.

  Ο Scholl απαντά πως η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με κατασκευαστές κινητήρων, οι οποίοι δείχνουν συγκρατημένο ενδιαφέρον για τα σχέδια της Boom, μιας και δεν έχει κατασκευαστεί υπερηχητικός κινητήρας για επιβατικό αεροσκάφος εδώ και 55 χρόνια.

  "Κανείς δεν έχει όρεξη για επενδυτικά ρίσκα αυτήν τη στιγμή", σχολιάζει ο Richard Aboulafia, αναλυτής στον τομέα της αεροναυπηγικής. Δεν υπάρχει κατασκευαστής που να είναι πρόθυμος να αναλάβει το κόστος κατασκευής ενός εντελώς καινούργιου υπερηχητικού κινητήρα. Οπότε, οι επιλογές που έχει η Boom είναι να κάνει μετατροπές στο υπάρχον σχέδιο κινητήρα, συμπληρώνει ο Aboulafia. 

  Ο αναλυτής της αεροναυπηγικής, Brian Foley, από την πλευρά του αναφέρει ότι η αγορά υπερηχητικών αεροσκαφών είναι πιθανό να είναι μικρότερη από ό,τι η αγορά των ιδιωτικών αεροσκαφών, και πως η Boom ελπίζει να προσελκύσει τους πελάτες που αναζητούν τις φθηνότερες πτήσεις. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να είναι -προς έκπληξη όλων- ο πρώτος πελάτης της Boom.

  Ο Scholl ξεκίνησε ως μηχανικός λογισμικού στην Amazon το 2001 και συνέχισε να δημιουργεί εφαρμογές για την Groupon. Αποκαλύπτει ότι ξεκίνησε να ερευνά την υπερηχητική πτήση το 2007, όταν η πτήση μιας φίλης του προς το Σαν Φρανσίσκο καθυστέρησε για ώρες. Πίστεψε, λοιπόν, ότι η υπάρχουσα τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει την αναβίωση της υπερηχητικής πτήσης σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι η Concorde.

  "Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αεροσκάφος που θα αλλάξει τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων", λέει ο Scholl.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -2,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,3 δισ. $

  +41,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $

  -85,8 εκ. $