Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιαν-2019 13:55

  "Πονοκέφαλοι" σε δανειολήπτες και δανειστές λόγω του shutdown του Τραμπ

  "Πονοκέφαλοι" σε δανειολήπτες και δανειστές λόγω του shutdown του Τραμπ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kelly Philips Erb

  Οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν περάσει σε μερικό shutdown στις 20 Δεκεμβρίου του 2018. Δύο εβδομάδες μετά, η φοροελεγκτική Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παραμένουν ως επί το πλείστον κλειστές. Μολονότι αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν επιστροφές φόρου ή απαλλαγές, υπάρχει και μια παράπλευρη απώλεια στην οποία πολλοί δεν έχουν δώσει σημασία: καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση ή στην αναχρηματοδότηση στεγαστικών και άλλων δανείων.

  Ως κομμάτι του shutdown στην IRS, η επεξεργασία των αιτήσεων για φορολογικές βεβαιώσεις αφορά αποκλειστικά την εξυπηρέτηση πληγέντων από καταστροφές. Κανένα άλλο αντίγραφο δεν χορηγείται, μεταξύ αυτών και εκείνα που χρειάζονται όσοι φορείς δανείζουν επίδοξους αγοραστές οικίας, φοιτητές και άλλους δανειολήπτες.

  Τι σημαίνει αυτό για τους δανειστές; Ο Jason F. Griesser, αντιπρόεδρος τομέα στεγαστικών δανείων στην Guaranteed Rate, αναφέρει ότι, λόγω έλλειψης βεβαιώσεων, οι δανειστές αδυνατούν να βεβαιώσουν τα εισοδήματα των δανειζομένων. Πρόκειται για πληροφορία που πολλοί ανάλογοι οργανισμοί και φορείς θεωρούν απαραίτητη για οποιαδήποτε αίτηση για στεγαστικό δάνειο. Οι δανειστές βασίζονται στις βεβαιώσεις της IRS για να είναι διασφαλισμένοι ως προς το ότι το εισόδημα που έχει δηλώσει ο αιτών για δάνειο είναι ακριβές.

  Το έγγραφο διά μέσου του οποίου γίνεται συνήθως αυτό είναι το 4506-T ή αλλιώς η Αίτηση Βεβαίωσης Επιστροφής Φόρου. 

  Δεδομένου ότι αιτήσεις για το σχετικό έγγραφο δεν εξετάζονται, δεν υπάρχουν και βεβαιώσεις για τους δανειστές, άρα δεν μπορεί να υπάρξει επιβεβαίωση εισοδήματος. Χωρίς την τελευταία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αδύνατη η χορήγηση στεγαστικού ή άλλου δανείου. Έτσι, όσοι ελπίζουν σε στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ πρέπει να επικοινωνήσουν με το οργανισμό από τον οποίο ζητούν ή έχουν λάβει δάνειο, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν ζητούν φορολογική βεβαίωση ή έχουν προσαρμόσει τις απαιτήσεις τους στην περίοδο του shutdown.

  Προβλήματα ωστόσο αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες τίτλων, που ασχολούνται με την επιβεβαίωση ότι οι πωλούμενοι τίτλοι είναι "καθαροί" από εκκρεμείς φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις συνοδεύουν ένα τίτλο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ομοσπονδιακών αρχών, όπου ο φορολογούμενος αιτείται έκπτωσης ή απαλλαγής και ακολουθεί διακανονισμός. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στην IRS staff για την επεξεργασία αιτημάτων και γενικά την επικοινωνία με το κοινό, οι επιβαρύνσεις στους τίτλους παραμένουν, κάτι που προφανώς "παγώνει" όλες τις διαδικασίες.

  Πέραν όμως της IRS, πλέον είναι δύσκολο για τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να λάβουν βεβαίωση εργασίας. Ο Griesser αναφέρει ότι οι δανειστές προσπαθούν να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που τους χρειάζονται διά μέσου άλλων υπηρεσιακών οδών.

  Οι βετεράνοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι, καθώς για την έγκριση δανείων για τη συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού χρειάζονται πολλές ομοσπονδιακές κυβερνητικές διαδικασίες και βεβαιώσεις. Στον βαθμό που σχετικές αιτήσεις δεν εξετάζονται, πολλά από τα συγκεκριμένα δάνεια πιθανότατα δεν θα εγκριθούν.

  Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει "νευρική κρίση" στους επίδοξους αγοραστές οικιών, σε μια διαδικασία η οποία έτσι κι αλλιώς φέρει φόρτιση και άγχος.

  Η συμβουλή των ειδικών του χώρου προς τους ενδιαφερόμενους είναι να προνοούν και να αρχίσουν να σκέφτονται μέσω ποιας άλλης επίσημης οδού μπορούν να λάβουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζονται, χωρίς να εξαρτώνται από την IRS ή άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Και να υπολογίζουν, επίσης, ότι σε περίπτωση ανάγκης για διακανονισμό, είτε το shutdown συνεχιστεί είτε όχι, οι καθυστερήσεις από τη συσσώρευση αιτημάτων θα είναι αναπόφευκτες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -158,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  -691,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,5 δισ. $

  +367,2 εκ. $