Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιαν-2019 10:54

  Πώς ο Warren Buffett έχασε 4,3 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα από την Apple

  Πώς ο Warren Buffett έχασε 4,3 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα από την Apple
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antoine Gara

  Είναι πιο εύκολο να χάνεις δισεκατομμύρια από έναν τίτλο όταν δεν έχεις καυχηθεί που απέκτησες δισεκατομμύρια προηγουμένως. Αυτό είναι το ηθικό μήνυμα της ιστορίας, όταν πρόκειται για την άνω των 36 δισ. δολαρίων επένδυση του Warren Buffett στην Apple, η οποία εκτοξεύτηκε σε σχεδόν 60 δισ. δολάρια σε αξία τον Οκτώβριο προτού βυθιστεί 38% σε 90 ημέρες, αφανίζοντας το σύνολο των κερδών της επένδυσης της Berkshire Hathaway.

  Άλλωστε ο Buffett έκανε μεγάλη προσπάθεια το 2018 να προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην αναθαρρούν πολύ από τα βραχυπρόθεσμα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη των μεγάλων επενδύσεων της Berkshire Hathaway σε εταιρείες όπως η Αpple. Η προειδοποίηση ήρθε όταν οι αγορές άνθιζαν, και ήταν προτεραιότητα εξαιτίας ενός νέου λογιστικού κανόνα που θεσπίστηκε το περασμένο έτος και απαιτεί τώρα από την Berkshire να καταγράφει τα μη πραγματοποιηθέντα επενδυτικά κέρδη και ζημίες στη δήλωση εισοδήματός της. Μέχρι πρόσφατα, ο κανόνας "κολάκευε" τα κέρδη της Berkshire, αλλά ο Buffett δεν ήταν ποτέ οπαδός.

  Τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, η Berkshire Hathaway κατέγραψε κέρδη ρεκόρ ύψους 18,5 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο, που έλαβαν ώθηση από μη πραγματοποιηθέντα επενδυτικά κέρδη 11,4 δισ. δολαρίων προεξαρχούσης της Apple, ένα κατόρθωμα που θα έκανε πολλούς επενδυτές να χτυπούν το στήθος τους σαν τον Κινγκ Κονγκ. Ωστόσο, ιδού τι είχε να πει ο Buffett για το δεκαψήφιο επίτευγμα του τριμήνου: "Το ποσό του επενδυτικού κέρδους/ζημιάς σε οποιοδήποτε δεδομένο τρίμηνο συνήθως δεν έχει νόημα και παρέχει στοιχεία για τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή που μπορεί να παραπλανήσουν τους επενδυτές με μικρή ή καθόλου γνώση των λογιστικών κανόνων. "

  Ψυχρολουσία για  ένα τεράστιο κέρδος. Ακόμα καλύτερα, το 2017 με επιστολή προς τους μετόχους, ο Buffett παραπονέθηκε περαιτέρω ότι αυτές οι μεταβολές στα δημοσιευμένα κέρδη "θα καταπιούν τα πραγματικά σημαντικά νούμερα που περιγράφουν τη λειτουργική μας απόδοση. Για το σκοπό της ανάλυσης, τα καθαρά κέρδη της Berkshire, θα είναι άχρηστα".

  Φυσικά ο Buffett έχει διαφοροποιηθεί ως επενδυτής, αρνούμενος να παρασυρθεί από την ανοδική πορεία της αγοράς και κάνοντας προετοιμασία για την πτώση. Και πράγματι, το 2018 η περίοδος των ισχνών αγελάδων ήρθε γρήγορα. Τουλάχιστον οι μέτοχοί του πρέπει τώρα να καταλάβουν τι θα έρθει.

  Στο τέταρτο τρίμηνο, η Berkshire Hathaway είναι πιθανό να δημοσιεύσει μη πραγματοποιηθείσα ζημιά από επενδύσεις άνω των 25 δισ. δολαρίων, που θα βάλει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου βαθιά στο κόκκινο για το έτος. Για το 2018, η Berkshire είναι πιθανό να καταγράψει μη πραγματοποιηθείσες απώλειες που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια σε ένα χαρτοφυλάκιο που άνοιξε το έτος στα 170,5 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται στην πτώση του δείκτη S&P 500 κατά 14% στο τέταρτο τρίμηνο, που επιδεινώθηκε από τις επιδόσεις του Δεκεμβρίου που ήταν οι χειρότερες εδώ και γενιές. Συνολικά, ο S&P κατέγραψε απώλειες 4,38% για το 2018 συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.

  Μερικές ακόμη δυσάρεστες αλήθειες: ορισμένες από τις μεγαλύτερες προσανατολισμένες στην αξία επενδύσεις του Buffett, όπως η Wells Fargo, η Bank of America και αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta και η American ήταν μεγάλοι underperformers πέρυσι. Και έκαναν εξίσου κακή εκκίνηση το 2019.

  Μετά το χρίσμα που πήρε η Apple ως η μεγαλύτερη επένδυση στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire κατά τη διάρκεια του 2018, η κατασκευάστρια του iPhone ξεκίνησε το νέο έτος μειώνοντας τις προβλέψεις της για τα έσοδα λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και της άρνησης των χρηστών να αναβαθμίσουν τα μοντέλα smartphones με ταχείς ρυθμούς. Όταν ξεκίνησαν οι συναλλαγές την Πέμπτη, η μετοχή έκανε με συνοπτικές διαδικασίες βουτιά 9%, εξανεμίζοντας πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας για την Berkshire. Όπως έχουν τα πράγματα, ο Buffett δεν έχει δει κέρδη από την επένδυσή του στην Apple εκτός από τις τριμηνιαίες πληρωμές μερισμάτων. 

  Ο πόνος των Buffett και Berkshire από την Apple δεν είναι μόνο από τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη. Ο Meyer Shields, αναλυτής της Keefe Bruyette & Woods, ανέφερε σε σημείωμα την Πέμπτη ότι η τελευταία πτώση της Apple θα μπορούσε να αφαιρέσει 8% από την λογιστική αξία της Berkshire ανά μετοχή. Και ο Buffett ήταν ο μεγάλος χαμένος της real time κατάταξης των δισεκατομμυριούχων της Πέμπτης, καθώς οι μετοχές της Berkshire υποχώρησαν 5,6%. H καθαρή αξία του Buffett συρρικνώθηκε κατά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Η πτώση της Apple θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις επενδυτικές επιδόσεις του Buffett στον τομέα της τεχνολογίας. Μια μεγάλη επένδυση την περίοδο 2011-2018 στην IBM ήταν μούφα. Και η κριτική επιτροπή είναι τώρα στην Apple. Ο Buffett βγήκε στο ραδιόφωνο για να εκθειάσει την αξία του iPhone όταν οι μετοχές της Apple ανέβαιναν, υποστηρίζοντας ότι οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερη αξία από το gadget από ό,τι υποδηλώνει η αξία των 750-1.099 δολαρίων ανά συσκευή. Αλλά οι καταναλωτές μπορεί να μην συμφωνούν. Η υποβάθμιση του guidance δείχνει ότι οι καταναλωτές smartphone επιλέγουν είτε να αγοράσουν φθηνότερα τηλέφωνα από τους ανταγωνιστές της Apple είτε να κρατήσουν τα παλαιότερα μοντέλα iPhone τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια πρόσφατη ανάλυση στην Wall Street Journal αποκάλυψε επίσης πως η υψηλότερη τιμή του iPhone εμποδίζει την απόκτηση δυναμικής σε σημαντικές αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία.

  Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Buffett είχε δίκιο να είναι ο μεγαλύτερος επικριτής των κερδών της Berkshire Hathaway όταν η Apple και η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο το 2018.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -159,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,9 δισ. $

  -819,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  +285,6 εκ. $