Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Δεκ-2018 09:19

  Το πρόβλημα του OPEC με τον σχιστόλιθο

  Το πρόβλημα του OPEC με τον σχιστόλιθο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Rapier

  Πολλά άρθρα γράφτηκαν το παρελθόν έτος σχετικά με την επικείμενη κατάρρευση του ΟΠΕΚ. Το πετρέλαιο από σχιστόλιθο, υποστηρίχτηκε, έδωσε τέλος στον αυστηρό έλεγχο που είχε ο Οργανισμός στις τιμές του πετρελαίου.

  Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό το επιχείρημα, αλλά υποτιμά επίσης τη δεσπόζουσα θέση του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου.

  Προσπαθώ συχνά να φανταστώ τις αποφάσεις που θα λάμβανα, δεδομένης της κατάστασης του ΟΠΕΚ και της απροσδόκητης εμφάνισης της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ. Για δεκαετίες, ο ΟΠΕΚ είχε την πολυτέλεια να εξετάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης και να αυξάνει ή να κόβει την παραγωγή κατά το πώς θεωρούσε κατάλληλο.

  Η εμφάνιση του σχιστόλιθου

  Αλλά τότε οι ΗΠΑ έγιναν απροσδόκητα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προμηθευτής νέας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

  Από τα συνολικά 10,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως νέας παραγωγής πετρελαίου από το 2008, οι ΗΠΑ προμήθευσαν τα 6,2 εκατομμύρια βαρέλια (60%). Οι δύο άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα από το 2008.

  Αυτή η έκρηξη της νέας παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ δημιούργησε μεγάλες πιέσεις στον ΟΠΕΚ είτε να μειώσει την παραγωγή για να ισορροπήσει την αγορά είτε να υπερασπιστεί το μερίδιο του. Νόμιζα ότι ήταν προς το συμφέρον τους να μειώσουν την παραγωγή, αλλά αντ’ αυτού  το 2014 πήραν την απόφαση να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς. Το χαρακτήρισα αυτό λάθος υπολογισμό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων του ΟΠΕΚ.

  Κατάρρευση τιμών

  Πέντε εβδομάδες μετά από αυτήν την ανακοίνωση, την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2014, οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει στα $40 (αφού είχαν ήδη διολισθήσει από τα 100 δολάρια το βαρέλι σε λίγο κάτω από $80 τους προηγούμενους τέσσερις μήνες). Πράγματι, ο ΟΠΕΚ συνειδητοποίησε το δίλημμα του και το 2016 το καρτέλ κατέληξε σε συμφωνία με αρκετές χώρες εκτός Οργανισμού (και κυρίως τη Ρωσία) να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

  Αυτό ήταν μια σημαντική περικοπή και οι τιμές του πετρελαίου τελικά ανέκαμψαν πίσω στην περιοχή των $ 70- $ 80 βαρελιών ανά ημέρα. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ μπορούσε ενδεχομένως να αντισταθμίσει αυτές τις περικοπές παραγωγής σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

  Και το έκανε. Τους τελευταίους 12 μήνες, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη φέρνει και πάλι τον ΟΠΕΚ σε θέση είτε να κόψει την παραγωγή για να ισορροπήσει τις αγορές, είτε να αφήσει ενδεχομένως τις τιμές να πέσουν. Η τελευταία προσέγγιση είχε περιορισμένη επιτυχία το 2016, καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ υποχώρησε ως απάντηση στον πόλεμο τιμών. Αλλά μόλις οι τιμές ανέκαμψαν, το ίδιο συνέβη και με την παραγωγή των ΗΠΑ.

  Το νέο πρότυπο του OPEC

  Όμως ο ΟΠΕΚ εξακολούθησε να αντιπροσωπεύει το 42,6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2017. Προσθέστε τη Ρωσία στο μείγμα και οι δύο παραγωγοί ευθύνονταν για το 55% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και σχεδόν το 80% των παγκοσμίως διαπιστωμένων αποθεμάτων πετρελαίου το 2017.

  Η συνολική παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Θεωρητικά, θα έπρεπε να έχουν σημαντική τιμολογιακή δύναμη, αλλά η ταχεία ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο συνεχίζει να τους προκαλεί πονοκεφάλους.

  Είναι βέβαιο ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ έσπασε το "μαστίγιο" που είχε ο ΟΠΕΚ στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Εάν δεν είχε συμβεί η έκρηξη του πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα είχαν απολαύσει τους καρπούς των 100 δολαρίων / βαρέλι πετρελαίου την τελευταία δεκαετία. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα είχε διογκωθεί.

  Έτσι, τώρα ο ΟΠΕΚ πρέπει να εξετάσει την εικόνα προσφοράς / ζήτησης και να προσπαθήσει να εκτιμήσει πόσο παραπάνω θα μπορούσε να επεκταθεί η αμερικανική παραγωγή. Αν οι ΗΠΑ φτάνουν στα όρια της ανάπτυξης της σχιστολιθικής παραγωγής, τότε ο ΟΠΕΚ μπορεί να περάσει από δύο κύκλους περικοπών παραγωγής και θα βρεθεί πίσω στη θέση του οδηγού.

  Αν όμως η παραγωγή των ΗΠΑ έχει δυνατότητα επέκτασης για μια ακόμη δεκαετία, ο ΟΠΕΚ θα έχει χάσει τον πλήρη έλεγχο των τιμών του πετρελαίου. Στην περίπτωση αυτή, η παραγωγή των ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβραδυνθεί μόνο όταν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αρχίσουν να αρπάζουν ένα σοβαρό μερίδιο από την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

  Μιλώντας για το θέμα αυτό, η ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται κατά πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως κάθε χρόνο. Αυτό βοηθά στην άμβλυνση του αντίκτυπου της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ. Όμως, όσο η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται ετησίως με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι η παγκόσμια ζήτηση – κάτι που γίνεται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια - ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να ζήσει είτε με περικοπές στην παραγωγή (οι οποίες επίσης συμβάλλουν στη στήριξη των οριακών Αμερικανών παραγωγών) είτε με χαμηλότερες τιμές.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.