Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 30-Δεκ-2018 12:08

  Ποιο θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας το 2019

  Ποιο θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η μεγαλύτερη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2019 δεν θα είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας. Θα είναι οι επιχειρηματικές και, ίσως, οι τραπεζικές καταστροφές. Η εμπορική διένεξη που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ήταν το καυτό θέμα του 2018, καθώς αύξησε τους φόβους της απο-παγκοσμιοποίησης.

  Αλλά οι αγορές και οι διεθνείς οργανισμοί θα παρακινήσουν τις δύο χώρες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπως έκαναν με τη NAFTA πριν από λίγους μήνες.

  Αντ' αυτού, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία το 2019 θα είναι μαζικές επιχειρηματικές καταστροφές που θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε τραπεζικές αποτυχίες στις αναδυόμενες αγορές που βασίζονται στο ξένο κεφάλαιο για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης.

  Ο λόγος για αυτή την εξέλιξη δεν είναι άλλος από την άνοδο των επιτοκίων και το τέλος του "εύκολου" χρήματος, τα οποία δημιούργησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες τα τελευταία χρόνια.

  Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Το εύκολο χρήμα ενήργησε σαν τσουνάμι, αυξάνοντας τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά στην παγκόσμια οικονομία σε υψηλότερα επίπεδα. Από την πλευρά της ζήτησης, ενθάρρυνε τους καταναλωτές να αναλάβουν μεγαλύτερο χρέος. Για παράδειγμα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Κίνας έχει αυξηθεί από περίπου 18% το 2008 σε πάνω από 50% το 2018. Μετά, είναι το μεγάλο μυστήριο που χαρακτηρίζει το χρέος του κινεζικού ιδιωτικού-επιχειρηματικού τομέα. Από την πλευρά της προσφοράς, δε, ενθάρρυνε τις εταιρείες και τους επιχειρηματίες να επιδιώξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες με χαμηλό κέρδος. 

  Με απλά λόγια, το εύκολο χρήμα έθεσε την παγκόσμια οικονομία σε έναν κύκλο υψηλότερης ανάπτυξης.

  Το αυξανόμενο καταναλωτικό χρέος τροφοδότησε περισσότερες δαπάνες. Οι περισσότερες δαπάνες τροφοδότησαν περισσότερες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και τα δύο τροφοδότησαν την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της ενίσχυσε το εισόδημα και την απασχόληση.

  Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες επενδύσεις συνέβαλαν στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας, διατηρώντας σταθερό τον πληθωρισμό. Αλλά και επέτρεψε στους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τις πολιτικές του "εύκολου" χρήματος. Και όλα αυτά ήχησαν σαν μουσική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση άλλαξε. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια. Το τσουνάμι του "εύκολου" χρήματος υποχωρεί. Και αυτό αναμένεται, με τη σειρά του, να ωθήσει τη ζήτηση και την προσφορά της οικονομίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

  Όσον αφορά τη ζήτηση, το τέλος του "εύκολου" χρήματος θα δυσκολέψει τους καταναλωτές να δημιουργήσουν περισσότερο χρέος. Στην προσφορά, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα επιχειρηματικά "λουκέτα".

  Με απλά λόγια, το τέλος του "εύκολου" χρήματος θέτει την παγκόσμια οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο βραδύτερης ανάπτυξης. Το μικρότερο χρέος των καταναλωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες δαπάνες, και οι λιγότερες δαπάνες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν κύματα επιχειρηματικών αποτυχιών.

  Αυτό συνέβη το 2008-9, λίγο μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη FED και την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ έφτασε τις 6.000 ανά τρίμηνο, ενώ οι αποτυχίες των τραπεζών έφθασαν τις 157.

  Αυτήν τη φορά, ωστόσο, στο πρόβλημα προστίθενται οι ιδεολογίες πολλών χωρών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, αυξάνοντας την απαισιοδοξία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019.

  "Προσωπικά παραμένω απαισιόδοξος για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης το 2019, δεδομένης της παγκόσμιας τάσης τα τελευταία χρόνια προς αντιφιλελεύθερες ιδεολογίες, που έχουν την τάση να διαταράσσουν τις αγορές", λέει ο Dimitri Zabelin, Currency Analyst  στην DailyFX. "Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το επόμενο έτος ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενο κατακερματισμό".

  "Η προβλεπόμενη βραδύτερη ανάπτυξη το 2019 μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών διεθνώς".

  Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται αυτό που έρχεται, και γι' αυτό πωλούν φθηνότερα τα μερίδια που κατέχουν σε αδύναμες οικονομικά επιχειρήσεις, και ακριβότερα τα κρατικά ομόλογα.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $