Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Δεκ-2018 15:19

  Το μυστήριο με το άστρο του Duterte που συνεχίζει να ανατέλλει

  Το μυστήριο με το άστρο του Duterte που συνεχίζει να ανατέλλει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το άστρο του προέδρου Rodrigo Duterte συνεχίζει να ανατέλλει στις Φιλιππίνες.

  Αυτό ισχύει σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του SWS, που δείχνει πως το 74% των ενήλικων Φιλιππινέζων είναι ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του προέδρου της χώρας - καταγράφοντας αύξηση 70% σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου.

  Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 1.440 ενηλίκων, οπότε τα ευρήματά της πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή. 

  Παρ' όλα αυτά, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι συνεπή με άλλες προηγούμενες έρευνες. Όπως, για παράδειγμα, μια έρευνα της Pulse Asia τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία ο Duterte απολαμβάνει ένα 88% αποδοχής και ένα 87% εμπιστοσύνης - αυξημένα από τα 80% και 82% αντίστοιχα του Ιανουαρίου.

  Έπειτα, είναι η έρευνα της Gallup, η οποία δείχνει ότι το 28% των Φιλιππινέζων θεωρούν εαυτούς ότι ευημερούν το 2017, σε σύγκριση με το 26% του 2016, ανεβάζοντας έτσι κατά μία βαθμίδα τις Φιλιππίνες στην κατάταξη των χωρών Ασίας-Ειρηνικού. 

  Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα του Duterte παραμένει μυστήριο, δεδομένων των σκληρών τακτικών του στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, εξαιτίας του οποίου έχει μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

  Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού οι Φιλιππίνες του Duterte χαρακτηρίζονται από μόνιμη διαφθορά, πισωγυρίσματα στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και το πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης, χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ του προέδρου και του λαού.

  Ποιοι είναι οι παράγοντες που έχουν αυξήσει τη δημοτικότητα του Duterte;

  Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι το άνοιγμα του Duterte στην Κίνα, που έχει δημιουργήσει βιασύνη μεταξύ των Κινέζων επενδυτών να αγοράσουν ακίνητα στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

  Ένας άλλος παράγοντας είναι η σημαντική ενίσχυση της συνολικής οικονομίας, η οποία σημείωσε άνοδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας στα 2.891,36 δολάρια ΗΠΑ το 2017. Και αυτό είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο των 1.627,98 δολαρίων για την περίοδο 1960-2017, σύμφωνα με το Tradingeconomics.com.

  Εν τω μεταξύ, οι δείκτες αγοραστικής δύναμης αλλά και επενδύσεων δείχνουν ότι πράγματι οι Φιλιππινέζοι ευημερούν υπό τη διοίκηση του Duterte, κατάσταση που έχει συμβάλει στη μείωση των ποσοστών της ανεργίας στο 6%, από 5% λίγα χρόνια πιο πριν.

  Με λίγα λόγια, ο Duterte μπορεί να μην τα πάει καθόλου καλά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στις διεθνείς σχέσεις, αλλά εφαρμόζει οικονομική πολιτική με αποτελέσματα - τουλάχιστον μέχρι τώρα.

  Και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό να οδηγήσει στην ταύτιση απόψεων που παρατηρήθηκε στην πιο πρόσφατη έρευνα του SWS. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $