Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Δεκ-2018 15:26

  Γιατί η μετοχή της Best Buy βυθίστηκε φέτος κατά 30% παρά τα ισχυρά κέρδη

  Γιατί η μετοχή της Best Buy βυθίστηκε φέτος κατά 30% παρά τα ισχυρά κέρδη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Trefis Team

  Τόσο τα έσοδα όσο και τα κέρδη ανά μετοχή της Best Buy έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς, μέχρι στιγμής φέτος. Στο 9μηνο χρήσης, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5% αγγίζοντας σχεδόν τα 28 δισ. δολάρια. Η εταιρεία επωφελήθηκε από την ισχυρότερη καταναλωτική ζήτηση σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων, ιδίως τις κατηγορίες κινητών τηλεφώνων, gaming και ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται (wearables). Επίσης η Best Buy, στο τρίμηνο ανακοίνωσε αυξημένα κατά 30% κέρδη ανά μετοχή σε μη GAAP βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου πραγματικού φορολογικού συντελεστή και των ενισχυμένων εγχώριων κερδών. Ωστόσο, παρά τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, η μετοχή της εταιρείας έχει "βουλιάξει" κατά σχεδόν 30%  στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιθετική προσέγγιση που ακολούθησε η εταιρεία προκειμένου να συμβαδίσει με την Amazon, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και αποδυνάμωσε τις προβλέψεις της εταιρείας για το 4ο τρίμηνο χρήσης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο sell-off στη Wall Street, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους. 

  Έχουμε δημιουργήσει έναν διαδραστικό πίνακα σχετικά με τις αιτίες πίσω από τη φετινή πτώση της μετοχής της Best Buy. Μπορείτε να μεταβάλετε τις προβλέψεις μας και να δείτε τι επιπτώσεις θα έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα αποτελέσματα του δ' τριμήνου χρήσης της εταιρείας. Αναμένουμε ότι η Best Buy θα ανακοινώσει έσοδα ύψους 14,7 δισ. δολ. για το δ' τρίμηνο. 

  Συρρίκνωση περιθωρίου κέρδους τα τρία πρώτα τρίμηνα 

  Κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα χρήσης, τα έξοδα πωλήσεων, τα γενικά και τα διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο, εξαιτίας της αύξησης στις αναπτυξιακές επενδύσεις, των υψηλότερων εξόδων για αμοιβές προσωπικού και των υψηλότερων μεταβλητών εξόδων. Ως αποτέλεσμα το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 3,5%, μειωμένο κατά 40 μονάδες βάσης. Τα περιθώρια της εταιρείας υποχώρησαν επίσης εξαιτίας του αυξημένου κόστους της ανάπτυξης των ψηφιακών πωλήσεων. Κοιτώντας μπροστά, αναμένουμε ότι αυτή η πίεση στα περιθώρια κέρδους θα συνεχιστεί και το 4ο τρίμηνο - εξαιτίας κυρίως της αύξησης των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του υψηλότερου μεταφορικού κόστους. 

  Αδύναμες προσδοκίες για το δ' τρίμηνο

  Για το 4ο τρίμηνο, η Best Buy αναμένει τα έσοδά της να κινηθούν μεταξύ 14,4 δισ. δολ. και 14,8 δισ. δολάρια. Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται κέρδη ανά μετοχή σε μη GAAP βάση, να διαμορφωθούν στα 2,48-2,58 δολάρια. Επιπλέον, η Best Buy αναμένει να δει ένα σχεδόν αμετάβλητο - σε σχέση με πέρυσι - μικτό περιθώριο κέρδους. Η εταιρεία επίσης εκτιμά ότι τα έξοδα πωλήσεων, τα γενικά και τα διοικητικά έξοδα θα μειωθούν ελαφρώς το 4ο τρίμηνο. Σε όρους συγκρίσιμων πωλήσεων, η Best Buy εκτιμά ότι η συνολική αύξηση μπορεί να αγγίξει το πολύ το 3%. Η εταιρεία αντιμετωπίζει τις "παρενέργειες" που απορρέουν από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ανακοινώνει αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων, κάτι που ανεβάζει τον πήχη για τις επερχόμενες τριμηνιαίες συγκρίσεις. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,5 δισ. $

  -781,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,8 δισ. $

  -27,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,7 δισ. $

  +547,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,3 δισ. $

  -24,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,3 δισ. $

  -473,8 εκ. $