Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Δεκ-2018 17:53

  Από την αγορά των "ταύρων" στην αγορά των "αρκούδων"

  Από την αγορά των "ταύρων" στην αγορά των "αρκούδων"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Adam Sarhan

  Η μεγαλύτερη αγορά των "ταύρων" (bull market)  στην ιστορία έφτασε στο τέλος της την παραμονή των Χριστουγέννων όταν οι περισσότεροι δείκτες σημείωσαν πτώση 20% από τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες κινήσεις που σημειώθηκαν και ας δούμε τι γίνεται καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το 2019. 

   "Εύκολο" χρήμα από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες

  Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που πρέπει όλοι να έχουμε στο νου είναι ότι η αγορά των "ταύρων" ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα υιοθετώντας μια νομισματική πολιτική σύμφωνα με την οποία η προσφορά χρήματος αυξάνεται μειώνοντας τα επιτόκια. Ευτυχώς, αυτή η πολιτική έσωσε την παγκόσμια οικονομία από το να εισέλθει σε μία ύφεση, όπως αυτή του 1929, και προκάλεσε την πιο μακροχρόνια bull market στην ιστορία. Αυτή η ενέργεια στρέβλωσε πολύ τον ανταγωνισμό και σχεδόν υποχρέωσε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν στις αμερικανικές μετοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ να εξαρτάται σημαντικά από το "εύκολο" χρήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

  Αγόρασε στην πτώση

  Κατά τη διάρκεια αυτή της πολύ ισχυρής bull market οι επενδυτές πόνταραν στην πτώση. Γιατί; Επειδή εξ’ ορισμού, σε μια bull market κάθε πτώση είναι μικρή τόσο ως προς το ποσοστό της πτώσης όσο και ως προς τη διάρκεια. Οι κανόνες αλλάζουν στην αγορά των "αρκούδων" (bear market). Γιατί; Διότι, εξ’ ορισμού οι τιμές είναι χαμηλότερες και οι επενδυτές πωλούν στην άνοδο. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες bear markets διαρκούν 18 με 36 μήνες. Μερικές διαρκούν περισσότερο άλλες λιγότερο αλλά αυτός είναι ο μέσος όρος διάρκειας που απαιτείται ώστε η αγορά να επαναρυθμιστεί. Επιπλέον, οι τιμές τείνουν να πέφτουν κατά 30-85% προς το τέλος των bear markets, οι βασικοί δείκτες είναι τώρα για παράδειγμα κατά 20% κάτω από τα ρεκόρ τους. 

  Τι άλλαξε;

  Η μεγάλη αλλαγή που συνέβη το 2018 ήταν όταν οι επενδυτές τελικά έχασαν την εμπιστοσύνη τους. Τον Οκτώβριο του 2018, o Τζερόμ Πάουελ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έδωσε μια ομιλία η οποία ουσιαστικά έβαλε τέλος στην bull market. Από το 2009 κάθε φορά που η Fed υπαινισσόταν πως θα προχωρήσει σε αύξηση τον επιτοκίων οι μετοχές αυξάνονταν καθώς οι επενδυτές αγόραζαν στην πτώση. Αυτό όμως άλλαξε τον Οκτώβριο του 2018 καθώς οι μετοχές κατέγραφαν sell – off  και συνέχισαν να σημειώνουν sell off ακόμα και όταν η Fed άλλαξε αυτό που αρχικά είχε εξαγγείλει σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Κατά την τελευταία συνεδρίαση η Fed δήλωσε πως θα αυξήσει μόνο δύο φορές τα επιτόκια το επόμενο έτος και η αγορά συνέχισε να πέφτει. Υπενθυμίζεται πως κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις η Fed είχε αφήσει να εννοηθεί πως το 2019 τα επιτόκια θα αυξάνονταν τρεις φορές. Θυμηθείτε επίσης πως οι bull markets δεν διαρκούν για πάντα οπότε είναι λογικό το γεγονός πως τώρα βρισκόμαστε σε μια bear market. 

  Οι αγορές των αρκούδων και η ύφεση δεν είναι κακό πράγμα

  Θυμηθείτε πως οι bear markets δεν είναι κακό πράγμα. Στην πραγματικότητα είναι απαραίτητες για τη δημιουργία της επόμενης ισχυρής bull market. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι κάθε bull market έχει συγκεκριμένη αρχή και συγκεκριμένο τέλος. To ίδιο ισχύει για την bear market. Βραχυπρόθεσμα η αγορά κινείται προς τα κάτω και καθυστερεί να ανακάμψει. Αλλά στις bear markets, τα ράλι ανόδου είναι ισχυρά και διαρκούν λίγο. Να το έχετε, λοιπόν, αυτό στο νου σας την επόμενη φορά που η αγορά ενισχυθεί κατά 500 με 2.000 μονάδες μέσα σε λίγες ημέρες καθώς πρόκειται για μια λογική αντίδραση. Θεωρώ πως μια bear market και μια ύφεση θα αποδειχτούν "καλές" μακροπρόθεσμα τόσο για την Wall Street όσο και για την ευρύτερη οικονομία.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,1 δισ. $

  -1.148,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  -312,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,7 δισ. $

  -456,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,1 δισ. $

  -222,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,1 δισ. $

  -679,8 εκ. $