Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Δεκ-2018 17:27

  Νέο ντιλ με την Altria κάνει τους ιδιοκτήτες της Juul δισεκατομμυριούχους

  Νέο ντιλ με την Altria κάνει τους ιδιοκτήτες της Juul δισεκατομμυριούχους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kathleen Chaykowski

  Οι συνιδρυτές της startup ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul Labs, James Monsees και Adam Bowen, πρόκειται να δουν τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται από τα εκτιμώμενα 730 εκατ. δολ. σε πάνω από 1,1 δισ., μετά την είδηση πως ο όμιλος Altria (μητρική της Philip Morris International) θα αποκτήσει το 35% της startup, η οποία έχει κεφαλαιακή αξία 38 δισ. δολ. Ο Bowen είναι ο υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη (CTO) και ο Monsees είναι ο υπεύθυνος παραγωγής (CPO).

  Η νέα καθαρή περιουσία των ιδρυτών της Juul εκτιμάται στα 1,4 δισ. δολ. βάσει των εκτιμήσεων του Forbes, καθώς ο καθένας εξ αυτών κατέχει το 1,75% της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές με γνώση των χρηματοοικονομικών στοιχείων της startup. Ο κάθε ιδρυτής έχει πουλήσει μέχρι σήμερα μετοχές άνω των 500 εκατ. δολ., όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πρόσφατα διέρρευσε πως η Altria επενδύει 12,8 δισ. δολ. για το 35% της εταιρείας ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εκπρόσωπος της Juul αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

  "Κατανοούμε τον σκεπτικισμό και την επιφύλαξη που προκαλεί μια συμφωνία με τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία των ΗΠΑ", ανέφερε ο CEO της Juul, Kevin Burns, σε ανακοίνωσή του. "Και εμείς οι ίδιοι ήμασταν σκεπτικοί. Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών πιστέψαμε πως η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να μας βοηθήσει στον σκοπό μας να αλλάξουμε τη συνήθεια των ενήλικων καπνιστών".

  Η αξία της Juul πλέον έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα 16,2 δισ. δολ. που άντλησε το καλοκαίρι. Για τη Juul, μια συμφωνία με την Altria έχει σημασία όχι τόσο για τα αντλούμενα κεφάλαια αλλά περισσότερο για τα στρατηγικά οφέλη. Μεταξύ άλλων, η Juul θα έχει πρόσβαση στην καταναλωτική βάση καπνιστών της Altria, πολλοί εκ των οποίων θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Από την πλευρά της, η Altria θα επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξη της Juul τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Η Juul κατέχει τα τρία τέταρτα των πωλήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ.

  Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία με την Altria ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για την Juul. Όπως υποστήριξαν εργαζόμενοι της startup, το ντιλ με μια καπνοβιομηχανία θα μπορούσε να δυσφημίσει την εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία προτείνει στους καπνιστές έναν πιο υγιεινό τρόπο πρόσληψης της νικοτίνης. Ενώ μεγάλες καπνοβιομηχανίες κατασκευάζουν τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα, το οικονομικό τους ενδιαφέρον παραμένει στα συμβατικά τσιγάρα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως τα τσιγάρα αποτελούσαν το 84% των λιανικών πωλήσεων καπνού (αξίας 100 δισ. δολ.) το περασμένο έτος, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και παρόμοια προϊόντα αντιπροσώπευαν μόλις το 3% της αγοράς, σύμφωνα με τη Wells Fargo.

  Εν τω μεταξύ, οι αναφορές για επένδυση της Altria στην Juul έρχονται σε μια χρονική περίοδο που οι κρατικές ρυθμιστικές υπηρεσίες ζητούν από την Juul και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου να δείξουν πως μπορούν να κρατήσουν τα εθιστικά νικοτινούχα προϊόντα τους μακριά από τους έφηβους, εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσιών ερευνών για τη χρήση καπνού από τους έφηβους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,6 δισ. $

  -652,7 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,8 δισ. $

  +8,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,7 δισ. $

  +547,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,3 δισ. $

  -57,4 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,3 δισ. $

  -473,8 εκ. $