Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 15:25

  Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018

  Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Deniz Cam και Jennifer Wang

  Ήταν μια χρονιά με έντονες αναταράξεις για τους επενδυτές ανά τον κόσμο, καθώς τα χρηματιστήρια βρέθηκαν στη δίνη διάφορων εξελίξεων, από το Brexit και την πορεία του έως τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εν μέσω αβεβαιότητας, η περιουσία ορισμένων δισεκατομμυριούχων συρρικνώθηκε ελαφρά. Ο μεγαλύτερος των "χαμένων" ήταν ο CEO του Facebook CEO Mark Zuckerberg, ο οποίος δεν θα θυμάται με καθόλου θετικά χρώματα το 2018, με τα εσωτερικά σκάνδαλα και την αρνητική δημοσιοτητά να κυριαρχούν γύρω από το πρόσωπό του και την εταιρεία του. Είναι ο μόνος Αμερικανός ανάμεσα στους 10 "κροίσους" με τις μεγαλύτερες απώλειες, με τους μισούς εξ αυτών να προέρχονται από την Ασία.

  Υπήρξαν ωστόσο και δισεκατομμυριούχοι που είδαν τη συνολική αξία της περιουσίας τους να παίρνει την ανιούσα. Ο Bill Gates και ο Steve Ballmer κέρδισαν αθροιστικά 6,3 δισ. δολάρια, λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής της Microsoft. Πολλοί Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν πλουσιότεροι καθώς αύξησαν τα έσοδά τους από δραστηριότητες σχετικές με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

  Ο πλέον ωφελημένος από τις εξελίξεις του τρέχοντος έτους πάντως είναι με διαφορά ο ιδρυτής και ισχυρός άνδρας της Amazon, Jeff Bezos, του οποίου η περιουσία ενισχύθηκε κατά 28 δισ. Δολάρια, στα 126,2 δισ. Μεταξύ 29ης Δεκεμβρίου 2017 και 17ης Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή τις ημερομηνίες που έλαβε ως αναφορά το Forbes για τη συγκεκριμένη λίστα. Η περιουσία του Bezos βρισκόταν σε ακόμη υψηλότερη "κορυφή" τον Σεπτέμβριο, όταν η περιουσία του έφθασε τα 167 δισ. Δολάρια. Αθροιστικά, οι 10 δισεκατομμυριούχοι στους οποίους το 2018 έδειξε το καλύτερό του "πρόσωπο" πρόσθεσαν 64 δισ. δολάρια στις περιουσίες τους το τελευταίο 12μηνο. Πρόκειται για ένα άθροισμα κερδών που βρίσκεται πολύ πίσω του αντίστοιχου του 2017, όταν η "χρυσή" 10άδα είχε αυξήσει τις περιουσίες της κατά συνολικά 204 δισ. δολάρια.

  Οι 10 κερδισμένοι 

  1. Jeff Bezos
  +$27,9 δισ.
  Περιουσία: $127,2 δισ.

  Όχι μόνο η Amazon αναπτύχθηκε σε αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία και η Ινδία, αλλά κατέγραψε κέρδη - ρεκόρ. Η τιμή της μετοχής της Amazon έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχασε το ένα τέταρτο της αξίας της, ωστόσο παραμένει ενισχυμένη κατά 30% σε σχέση με το 2017.

  2. Tadashi Yanai
  +$7 δισ.
  $27,1 δισ.

  Οι μετοχές της Fast Retailing Co. την οποία ελέγχει ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος  και η οποία είναι η μητρική εταιρεία της αλυσίδας μόδας Uniqlo, έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 33% από τον Δεκέμβριο του 2017, κυρίως λόγω των ισχυρών κερδών της. Η Uniqlo είδε για πρώτη φορά τις διεθνείς πωλήσεις της να ξεπερνούν τις ιαπωνικές το φορολογικό έτος 2018, που έληξε τον Αύγουστο.

  3. Vagit Alekperov
  +$4,6 δισ.
  $19,5 δισ.

  Η Lukoil, της οποίας ο Alekperov είναι CEO, είδε τα κέρδη της να "απογειώνονται" το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στην αποδυνάμωση του ρουβλίου. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 29% σε σχέση με πέρυσι.

  4. Rupert Murdoch
  +$4,6 δισ.
  $19,3 billion

  Μολονότι οι μετοχές της Murdoch’s News Corp., η οποία ελέγχει την The Wall Street Journal και τη New York Post., έχει σημειώσει πτώση περίπου 26% σε σχέση με το 2017, εκείνες του άλλου μεγάλου περιουσιακού του στοιχείου, της 21st Century Fox, σημείωσαν άλμα 42% λίγο πριν τη συγχώνευση με την Disney, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.  

  5. Leonid Mikhelson
  +$4 δισ.
  $21,4 δισ.

  Η τιμή της μετοχής της Novatek, μιας από τις μεγαλύτερες μη κρατικές παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανήλθε κατα 65%, λόγω της αυξημένης εσωτερικής και διεθνούς ζήτησης. Ο Mikhelson, ο οποίος κατέχει μερίδιο 25% στη Novatek, είναι επίσης πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας.

  6. Gennady Timchenko
  +$3,8 δισ.
  $18.9 δισ.

  Ο Timchenko έχει μερίδια σε σειρά ρωσικών εταιρειών, μεταξύ αυτών 23% στην παραγωγό φυσικού αερίου Novatek, καθώς και 17% στην πετροχημική βιομηχανία Sibur. Ο Timchenko, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, πούλησε το μερίδιο του στην εταιρεία Gunvor σε συνεταίρο του μία ημέρα πριν υποβληθεί σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2014. 

  7. Steve Ballmer
  +$3,4 δισ.
  $40,7 δισ.

  CEO της Microsoft από το 2000 έως 2014, διατηρεί το μερίδιό του στην εταιρεία. Καλό για τον ίδιο, καθώς η μετοχή σημείωσε άνοδο περί το 20% το 2018, κυρίως λόγω του διψήφιου ποσοστού ανάπτυξης των εσόδων της Microsoft, λόγω της επέκτασής της δραστηριότητάς της στον χώρο του cloud.

  8. Mukesh Ambani
  +$3 δισ. 
  $44,4 δισ.

  Για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας, ο χρόνος που φεύγει αποδείχθηκε υπέροχος. Το στοίχημα της Reliance Industries του, ύψους 33 δισ. στο Jio, υπηρεσία 4G, προσέλκυσε 250 εκατ. πελάτες από το 2016. Η τιμή της μετοχής έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 23% σε σχέση με το 2017, ενώ ο Ambani ήταν οικοδεσπότης σε έναν από τους μεγαλύτερους γάμους στην ιστορία της Ινδίας - εκείνον της κόρης του Isha.   

  9. Bill Gates
  +$2,9 δισ.
  $93,9 δισ.

  Πλουσιότερος άνθρωπος της Αμερικής για 24 χρόνια, πριν ο Bezos τον εκθρονίσει στις αρχές του 2018, ο Gates λαμβάνει ακόμη ώθηση από την πρόοδο της εταιρείας του, μολονότι έχει εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου και έχει πουλήσει μέρος του μεριδίου του.

  10. Elon Musk
  +$2,8 δισ.
  $22,5 δισ.

  Μολονότι τα tweets του τού δημιούργησαν αρκετά προβλήματα εντός του 2018, μεταξύ αυτών ένα πρόστιμο 20 εκατ. Δολαρίων, η τιμή της μετοχής της Tesla κλείνει τη χρονιά με άνοδο εν μέσω δυναμικών πωλήσεων του πολύ δημοφιλούς ηλεκτροκίνητου μοντέλου Model 3. Το ήμισυ της ώθησής του οφείλεται στην αεροναυτική εταιρεία, SpaceX, της οποίας ο Musk ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο.


  Οι 10 χαμένοι

  1. Mark Zuckerberg
  -$18,7 δισ.
  $52.5 δισ.

  Θύμα των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του Facebook το β’ τρίμηνο και της ανάλογης βουτιάς των μετοχών του, καθώς και της αρνητικής δημοσιότητας γύρω από ζητήματα προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αλλά και από την υπόθεση του υπόγειου "πολέμου" ενάντια στον George Soros.


  2. Amancio Ortega
  -$16,2 δισ.
  $59,6 δισ. 

  Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Inditex, μητρικής της αλυσίδας Zara, οδήγησε σε σημαντική πτώση τη μετοχή της, με αποτέλεσμα να πληγεί ο Ortega, συνιδρυτής της εταιρείας το 1975 και μεγαλομέτοχος.


  3. Georg Schaeffler

  -$14 δισ.
  $12,4 δισ.

  Μια δεκαετία μετά την απορρόφηση από την Schaeffler Auto της εταιρείας ελαστικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων Continental AG, η πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων σε Ευρώπη και Κίνα είχε επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας και άρα στην περιουσία του ισχυρού της άνδρα.

  4. Ma Huateng
  -$10,1 δισ.
  $35,1 δισ.

  Δύσκολη χρονιά για την Tencent, της οποίας ηγείται ο Ma, κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Οι μετοχές της εταιρείας online gaming έχασαν το 25% της αξίας τους, λόγω του παγώματος των νέων αδειών για παιχνίδια από πλευράς του κινεζικού κράτους, αλλά και πτώσης στα εταιρικά κέρδη. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η θυγατρική της, Tencent Music Entertainment, πραγματοποίησε Αρχική Δημοσία Προσφορά (IPO) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

  5. Carlos Slim Helú
  -$9,3 δισ.
   $56,8 δισ. 

  Το ισχυρότερο δολάριο, το 2018, έπληξε τις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η America Movil του Slim Helú είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός "παίκτης". Η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει κατά 19% μέσα στη χρονιά.

  6. Jorge Paulo Lemann

  -$9,2 δισ.
  $20 δισ.

  Στα τέλη Οκτωβρίου, η Anheuser-Busch InBev - όπου ο Lemann είναι μεγαλομέτοχος - ανακοίνωσε ότι περικόπτει κατά 50% το μέρισμα του 2018, λόγω πτώσης στις πωλήσεις μπύρας. Ο ίδιος διαθέτει μερίδιο και στην Kraft Heinz, η οποία επίσης είδε τα καθαρά κέρδη της να σημειώνουν "βουτιά" 33% σε σχέση με το αντίστοιχο γ’ τρίμηνο του 2017.  

  7. Charoen Sirivadhanabhakdi
  -$7.24 δισ.
  $12.8 δισ. 

  Οι μετοχές της ταϊλανδικής εταιρείας αλκοολούχων ποτών Thai Beverage σημείωσαν πτώση της τάξης του 39% το 2018, εν μέσω απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Η εταιρεία, στην οποία ο Sirivadhanabhakdi είναι μεγαλομέτοχος, επικαλέστηκε τις αδυναμίες στην εσωτερική αγορά αλκοολούχων ποτών στην Ταϊλάνδη και τη στενότητα των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος ως βασικούς παράγοντες.

  8. Pollyanna Chu
  -$7.2 δισ.
  $2 δισ.

  Η Kingston Financial Group της επιχειρηματία από το Χονγκ Κόνγκ έχασε τα τρία τέταρτα της χρηματιστηριακής της αξίας τον περασμένο χρόνο, καθώς η πτώση των καθαρών κερδών της το εξάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 έφτασε το 35%.

  9. Wang Wei

  -$6.7 δισ.
  $13 δισ. 

  Η λεγόμενη και "Fedex της Κίνας", S.F. Holding, είδε τις μετοχές της να βυθίζονται κατά περισσότερο από 30% τους τελευταίους 12 μήνες, σε παράλληλη κίνηση με τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα. Ο Wei, πρόεδρος της εταιρείας με έδρα την Shenzhen, ελέγχει το 60% των μετοχών της.  

  10. Zhou Qunfei

  -$6.3 δισ.
  $3.5 δισ.  

  Η Zhou, η οποία έχει υπάρξει στο παρελθόν η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο, έπεσε θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, καθώς είδε τη μετοχή της εταιρείας κατασκευής γυαλιού για οθόνες smartphone, Lens Technology, να έχει συντριπτικές απώλειες της τάξης του 64% μέσα στο 2018. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,5 δισ. $

  -819,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,0 δισ. $

  -117,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,4 δισ. $

  +49,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,0 δισ. $

  -139,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,4 δισ. $

  -446,9 εκ. $