Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 14:14

  Και όμως το πρόβλημα της Wall Street δεν είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

  Και όμως το πρόβλημα της Wall Street δεν είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Panos Mourdoukoutas

  Το σημαντικότερο πρόβλημα της Wall Street δεν είναι ο εμπορικός πόλεμος της Αμερικής με την Κίνα. Είναι η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το τέλος του "εύκολου" χρήματος.

  Το τέλος του έτους είναι συνήθως μια καλή στιγμή για τη Wall Street. Οι επενδυτές επιδίδονται σε αγορές μετοχών γεγονός που στέλνει τους μέσους όρους της αγοράς στα ύψη. Όχι φέτος. Οι επενδυτές φαίνεται να παραλείπουν αυτό το διάστημα. Αντ' αυτού επιδίδονται σε πωλήσεις προκαλώντας πτώση στον μέσο όρο της αγοράς. 

  Το πρόβλημα; Ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η απειλή της από – παγκοσμιοποίησης. 

  Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη τάση από αυτήν που επικράτησε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και υπαγόρευε το άνοιγμα του διασυνοριακού εμπορίου, τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες κέρδους για τις επιχειρήσεις, μερικές εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

  Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου να είναι γνωστός σε όλους,  ωστόσο είναι αρκετά πρόωρο να ανησυχεί κάποιος για την από – παγκοσμιοποίηση. Αργά ή γρήγορα η Ουάσινγκτον θα διευθετήσει τις εμπορικές διαμάχες με την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που διευθέτησε παρόμοιες διαμάχες με το Μεξικό και τον Καναδά. 

  Και όταν συμβεί αυτό η παγκοσμιοποίηση θα συνεχίσει την πορεία της φέρνοντας ανακούφιση στη Wall Street. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πιο σημαντικό πρόβλημα από τον εμπορικό πόλεμο: η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τη μείωση της ρευστότητας.

  "Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα τελειώσει μια μέρα" δήλωσε ο Christopher Bates, πρώην μέλος του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. "Εντούτοις, ο πολιτικός αντίκτυπος μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια μέχρι τις προεδρικές και τις ενδιάμεσες εκλογές του 2020 δημιουργώντας στασιμότητα στην οικονομία". 

  Στη συνέχεια υπάρχουν και οι αυξήσεις των επιτοκίων τα οποία "εξαντλούν" τη ρευστότητα της Wall Street και μπορούν να μετατρέψουν την οικονομική στασιμότητα ακόμα και σε ύφεση. 

  Είναι γνωστό τι συμβαίνει με τη Wall Street όταν έρχεται η ύφεση. Η ύφεση πλήττει ιδιαίτερα τις "εξαιρετικά κυκλικές" βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Στο προσκήνιο επανέρχονται οι απολύσεις για τους εργαζόμενους όπως και οι απώλειες για τους επενδυτές. 

  "Η αισιοδοξία που επικρατεί για το outlook της αμερικανικής οικονομίας αρχίζει να φθίνει" συμπληρώνει ο Bates. "Η ανακοίνωση της GM να περικόψει το εργατικό δυναμικό της και να κλείσει αρκετές εγκαταστάσεις αποτελεί άλλη μία ένδειξη επιβράδυνσης και δυσκολίας. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πληγεί τους τελευταίους δύο μήνες καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη και στράφηκαν σε άλλους τομείς". 

  Για να είμαστε δίκαιοι, οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ δείχνουν μια ισχυρή οικονομία, όπως, για παράδειγμα, οι αυξανόμενοι μισθοί και η μείωση της ανεργίας. Αλλά αυτοί είναι δείκτες που "μιλούν" για το παρελθόν. Η Wall Street είναι ο κορυφαίος δείκτης διότι "μιλά" για το μέλλον. Και αυτό το μέλλον, σύμφωνα με τον Bates, δεν φαίνεται καλό. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,4 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  +31,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,4 δισ. $

  -854,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -168,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,6 δισ. $

  +305,2 εκ. $