Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Δεκ-2018 09:39

  Ο Modi θα επιχειρήσει να μετατρέψει την Ινδία σε χώρα ελεύθερου χρήματος το 2019

  Ο Modi θα επιχειρήσει να μετατρέψει την Ινδία σε χώρα ελεύθερου χρήματος το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Για να κερδίσει τις εκλογές του 2019, ο Modi πρέπει να μετατρέψει την Ινδία στη γη του ελεύθερου χρήματος.

  Γι 'αυτό, περιορίζει την ανεξαρτησία της The Reserve Bank of India (RBI). "Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρέψει την RBI προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές", λέει ο καθηγητής Οικονομικών του Liu Post Udayan Roy.

  Για χρόνια, η ανεξάρτητο RBI ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για την Ινδία. Παρείχε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που βοήθησε την οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί γρήγορα, χτυπώντας την οικονομία της ισχυρής Κίνας. Το 2018, η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε σύγκριση με 6,6% για την Κίνα και σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιευμένο Παγκόσμιο Outlook της BNP Paribas, αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6% το 2019, πολύ περισσότερο από το 6,2% της Κίνας.

  Οι επενδυτές το έχουν προσέξει, βοηθώντας τη μετοχική αγορά της Ινδίας να επιδοθεί σε ένα μεγάλο ράλι.

  Μια ισχυρή οικονομία, με τη σειρά της, είναι ούριος άνεμος για τον Modi καθώς θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2019. Αλλά δεν είναι αρκετό, για έναν προφανή λόγο. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας και οι καυτές αγορές μετοχών δεν έχουν αγγίξει τις μάζες του ινδικού λαού.

  Στην πραγματικότητα, καθώς η ινδική οικονομία ανέβαινε στην παγκόσμια οικονομική σκάλα, οι Ινδοί είχαν στραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κατέβηκαν μερικά σκαλιά στη σκάλα της ζωής τους.

  Αυτό σύμφωνα με μια έρευνα της Gallup πριν από μερικούς μήνες, η οποία διαπίστωσε ότι η αξιολόγηση των Ινδών για τη σημερινή τους ζωή σε εθνικό επίπεδο ανήλθε κατά μέσο όρο στο 4,0 σε κλίμακα από 0 έως 10 το 2017 -από 4,4 το 2014.

  Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ευθυγραμμίζονται με μια προηγούμενη έρευνα της Gallup, η οποία διαπίστωσε μεγάλη πτώση στο ποσοστό των Ινδών που βαθμολογούν τη ζωή τους αρκετά θετικά για να τη χαρακτηρίσουν ως "ευημερούσα" από τότε που ο Modi ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μόνο το 3% των Ινδών θεωρούν ότι ευημέρησαν το 2017 σε σύγκριση με 14% το 2014.

  Τι βρίσκεται πίσω από αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον παλμό της συνολικής οικονομίας και των μετρήσεων που αποτυπώνουν το πώς αισθάνονται οι μάζες;

  Μια σειρά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι το ελάχιστο οικογενειακό εισόδημα στην Ινδία παρέμεινε σχεδόν σταθερό στις 17300-17400 ρουπίες/μήνα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Εν τω μεταξύ, οι μισθοί που καταβάλλονται σε εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση μειώθηκαν στις 10300 ρουπίες/μήνα το 2018 από 13300 το 2014.

  Το άλλο είναι η δύσκολη πρόσβαση στα τρόφιμα. Οι Ινδοί δυσκολεύονται οικονομικά να αγοράσουν τρόφιμα, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με έκθεση της Gallup.

  Για να κερδίσει τις ψήφους των μαζών, ο Modi πρέπει να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Και πρέπει να το κάνει γρήγορα, με τον παλιό τρόπο, μέσω μαζικών κυβερνητικών δαπανών.

  Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα: η κυβέρνηση έχει ήδη μεγάλα ελλείμματα.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται την RBI στο πλευρό του. "Ο Modi θέλει να κερδίσει τις εκλογές του 2019 ", εξηγεί ο καθηγητής Roy. "Θέλει, συνεπώς, μια αύξηση της ζήτησης."

  Αλλά υπάρχει πρόβλημα εδώ. "Η κυβέρνηση καταγράφει ήδη τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα. Θέλει να δαπανήσει περισσότερα, αλλά χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί. Έτσι, πιέζει την RBI να εκτυπώσει χρήματα και να τα δώσει άμεσα στην κυβέρνηση να τα δαπανήσει! Η RBI αρνείται".

  Υπάρχει μια προφανής εξήγηση γι 'αυτό. Οι τράπεζες είναι ήδη φορτωμένες με επισφαλή δάνεια. "Έτσι, η RBI γίνεται σκληρή μαζί τους", προσθέτει ο καθηγητής Roy. "Ως αποτέλεσμα, ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί δραματικά. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση για την RBI. Έτσι, η κυβέρνηση ασκεί πίεση στην RBI να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στις κρατικές τράπεζες, ώστε να μπορούν να δανείζουν χρήματα ξανά πιο ελεύθερα. Στην RBI δεν αρέσει αυτήν η παρέμβαση. "

  Προφανώς, η RBI έχει δίκιο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά χωρίς ελεύθερο τραπεζικό δανεισμό, η εκστρατεία επανεκλογής του Modi το 2019 κινδυνεύει.

  Γι 'αυτό ο Modi είναι πρόθυμος να θυσιάσει την ανεξαρτησία της RBI και να μετατρέψει την Ινδία στη χώρα των ελεύθερων χρημάτων - για να κερδίσει τις εκλογές του 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,2 δισ. $

  +1.783,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +413,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,3 δισ. $

  +38,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +679,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,5 δισ. $

  +733,5 εκ. $