Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 11:30

  Airbnb: Ένας κυκλώνας από μποϊκοτάζ και αγωγές επειδή απέσυρε καταχωρήσεις του Ισραήλ

  Airbnb: Ένας κυκλώνας από μποϊκοτάζ και αγωγές επειδή απέσυρε καταχωρήσεις του Ισραήλ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Biz Carson

  Η απόφαση της Airbnb να αφαιρέσει 200 καταχωρήσεις από τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη δημιουργεί έναν αυξανόμενο πονοκέφαλο για την εταιρεία, που δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πολιτικής στις ενοικιάσεις της.

  Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ διερευνούν τώρα κατά πόσον η παγκόσμια ταξιδιωτική εταιρεία έχει παραβιάσει νόμους αφαιρώντας τις καταχωρήσεις. Ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ καλούν σε μποϊκοτάζ. Η Airbnb αντιμετωπίζει πολλαπλές αγωγές για τυχόν διακρίσεις και ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Μάικ Πενς επέκρινε την κίνηση αυτή κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης σε ισραηλινο-αμερικανικό συνέδριο στις 30 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Airbnb δεν είχαν "θέση" στην αγορά. Την περασμένη εβδομάδα, ένας εξέχων ραβίνος δημοσίευσε μια διαφήμιση στην Washington Post, με τίτλο "Airbnb: Αντισημιτικό Bed & Breakfast".

  Δεν είναι η πρώτη φορά που η Airbnb απομάκρυνε προσφορές ενοικίασης λόγω πολιτικής διαμάχης: Η εταιρεία απέσυρε περίπου 4.000 καταχωρήσεις από την Κριμαία το 2014. Αλλά αυτή η κίνηση είχε ακολουθήσει μετά τις αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της περιοχής.

  Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν υπάρχουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν παράνομους, αλλά το Ισραήλ θεωρεί αμφισβητούμενους. Αντ 'αυτού, τα στελέχη της εταιρίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αφιέρωσαν τουλάχιστον δύο χρόνια σε διαλόγους με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους εμπειρογνώμονες για να πάρουν την απόφαση της 19ης Νοεμβρίου, η οποία προηγήθηκε μιας έκθεσης 65 σελίδων από τo Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ονομάζεται "Bed and Breakfast σε κλεμμένη γη".

  Τα στελέχη της Airbnb προέβλεπαν ότι η απόφαση θα ήταν διχαστική, γράφοντας στο εταιρικό blog τους: "Γνωρίζουμε ότι κόσμος θα διαφωνήσει με αυτή την απόφαση".

  Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε άλλα αμφισβητούμενα εδάφη, όπως η Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "έπρεπε να καταργήσουμε τις καταχωρήσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που βρίσκονται στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

  Οι παλαιστίνιοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, αν και ορισμένοι υποστηρικτές της επιθυμούν να ισχύσουν αντίστοιχοι περιορισμοί και σε περιοχές όπως η Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

  Εκείνοι που διαφώνησαν, όμως, είχαν ηχηρή παρουσία. Στα τέλη Νοεμβρίου, η πόλη Μπέβερλι Χιλς πέρασε ένα ψήφισμα που καλούσε σε παγκόσμιο μποϊκοτάζ της ταξιδιωτικής εταιρείας. Ένας άλλος τουριστικός κόμβος, το Μαϊάμι, εξετάζει ένα παρόμοιο ψήφισμα. Η Airbnb αντιμετωπίζει τώρα αγωγές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ σχετικά με την απόφασή της. Η Honest Reporting, ένας οργανισμός που παρακολουθεί ό,τι αφορά το Ισραήλ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπέβαλε επίσης καταγγελία και ζήτησε να εξεταστεί αν η απόφαση της Airbnb παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ που απαγορεύουν τα μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

  Στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την κρατική πολιτική που επιτρέπει στους υπαλλήλους να μείνουν σε σπίτια μέσω της Airbnb ενώ ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. 

  Η Airbnb είπε ότι δεν συμφωνεί με το κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις), το οποίο προωθεί διάφορες μορφές μποϊκοτάζ για να πιέσει το Ισραήλ. Η καμπάνια BDS, ωστόσο, υποστήριξε την ανακοίνωση ως ένα "πρώτο βήμα" και ένα από τα κορυφαία στιγμιότυπα του 2018.

  "Με περισσότερους από 20.000 ενοικιαστές και πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, η Airbnb διατηρεί μία σημαντική επένδυση στο Ισραήλ και θα συνεχίσει να επενδύει στο Ισραήλ", λέει ο επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής Airbnb Chris Lehane. "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο κίνημα BDS και δεσμευόμαστε για την παρουσία μας στο Ισραήλ, από τα Υψώματα του Γκολάν μέχρι την Ιερουσαλήμ μέχρι τη Θάλασσα της Γαλιλαίας".

  Μέρος της αντίδρασης αντανακλά τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει το Ισραήλ στην πολιτική των ΗΠΑ.

  Η Airbnb δεν απέφευγε τις πολιτικές διαμάχες ούτε στο παρελθόν. Για παράδειγμα, οι ιδρυτές της εταιρείας κατέκριναν δημόσια την πολιτική διαχωρισμού οικογενειών του Προέδρου Τραμπ.

  Ωστόσο, γιατί η Airbnb να πάρει θέση, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα που θα διχάσει και πιθανότατα θα προκαλέσει μια καταιγίδα διαφωνιών; Οι εταιρείες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση ότι δεν λειτουργούν σε μια απομονωμένη αγορά που ανταποκρίνεται μόνο στον πελάτη, λέει ο Abhinav Gupta, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Ορισμένες εταιρείες δεν θα νοιαστούν και θα αντιμετωπίζουν τα πάντα σαν προβλήματα μάρκετινγκ, λέει ο Gupta, αλλά άλλες όπως η Airbnb απαντούν και λαμβάνουν επιχειρηματικές αποφάσεις γύρω από την κοινωνία.

  "Το σκορ των εταιρειών έχει αλλάξει", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι τον Οκτώβρη του 2018. "Πριν, αφορούσε πραγματικά τις χρηματοοικονομικές μετρήσεις και νομίζω ότι τώρα οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη στην κοινωνία για να βεβαιωθούμε ότι η ζωή θα γίνει καλύτερη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,2 δισ. $

  +1.783,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +415,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,9 δισ. $

  -333,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +679,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,3 δισ. $

  +550,1 εκ. $