Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 13:57

  H Starbucks εστιάζει στο delivery για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στην Κίνα

  H Starbucks εστιάζει στο delivery για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στην Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  από Trefis Team

  Η Starbucks εστιάζει στην ανάπτυξη της στην Κίνα, μακροπρόθεσμα, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Ο κολοσσός του καφέ συνεχίζει επιτυχώς την προσπάθειά του και προσθέτει 600 νέα καταστήματα ανά έτος με στόχο τα 6.000 καταστήματα σε 230 πόλεις στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2022. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιβραδύνθηκε στην περιοχή με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Euromonitor, η Starbucks έχει ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς, 58,6%, στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι νέο στην αγορά. Η Luckin Coffee που ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο ακολούθησε μια επιθετική επεκτατική πολιτική στην Κίνα και ήδη έχει ανοίξει 1.500 καταστήματα σε 21 πόλεις. Έχει γίνει δημοφιλής χάρη στην πιο προσιτή τιμολόγηση, στη στρατηγική προώθησης και στο delivery. Κατά συνέπεια δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Starbucks επικεντρώνεται τώρα στην υιοθέτηση τέτοιων υπηρεσιών στα καταστήματά της. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή μετοχής της Starbucks εκτιμάται στα $66 και η συγκεκριμένη συμφωνεί με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. 

  Η Κίνα παραμένει ένας μακροπρόθεσμος στόχος ανάπτυξης για την Starbucks καθώς το AEΠ της το οποίο αναμένεται να υπερβεί τα $15 τρισ. έως το 2021 από τα $14 τρισ. το 2014 , θα οδηγήσει σε τεράστια ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Ωστόσο η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Κίνα είναι περίπου μισό φλιτζάνι ανά άτομο ετησίως σε σύγκριση με τα 300 φλιτζάνια καφέ ανά άτομο ετησίως στις ΗΠΑ. Τα επίπεδα κατανάλωσης στην Κίνα μπορεί ποτέ να μην φτάσουν τα αντίστοιχα των ΗΠΑ όμως ακόμα και η επίτευξη ενός μικρού μέρους θα ωφελήσει πάρα πολύ την εταιρεία. Η Starbucks επικεντρώνεται επίσης στις έτοιμες επιχειρήσεις που διαθέτει πλέον μέσω της συνεργασίας που έχει με την Tingyi η οποία αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 400 μεγάλες κινεζικές πόλεις. 

  Κερδίζει έδαφος η Luckin 

  Μόλις 11 μήνες μετά την επίσημη εμφάνισή της, η Luckin διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταστήματα και σκοπεύει να φτάσει τα 2000 καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους. Εφαλτήριο για αυτή την επιθετική ανάπτυξη αποτέλεσε η επένδυση ύψους $200 εκατ. σε ένα γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και ο οποίος αποτίμησε την  εταιρεία στο $1 δισ.

  H Luckin εκμεταλλεύτηκε τις μεγάλες ουρές στα διάφορα καταστήματα Starbucks εστιάζοντας στην εφαρμογή για κινητά και στο delivery. Oι τρόποι πληρωμής, μέσω της εφαρμογής WeChat  και του "πορτοφολιού καφέ" της εταιρείας,  καθιστούν την Luckin πιο ελκυστική στους νέους, σε ηλικία,  καταναλωτές στην Κίνα. Περίπου οι μισές από τις τοποθεσίες της εταιρείας είναι μόνο για παραλαβή καφέ με την Luckin να εγγυάται μέσω του delivery που διαθέτει πως ο καφές φτάνει στο χέρι του καταναλωτή σε λιγότερο από 30 λεπτά, ο μέσος όρος ανέρχεται στα 18 λεπτά. Επίσης κατά μέσο όρο ο καφές της Luckin είναι κατά 30% φθηνότερow από αυτόν της Starbucks. 


  H Starbucks αναπτύσει την υπηρεσία διανομής στην Κίνα 

  Η Starbucks ξεκίνησε πιλοτικά το delivery στην Shanghai και στο Πεκίνο το φθινόπωρο σε συνεργασία με την Alibaba. Μέσα σε μόλις δύο μήνες η υπηρεσία delivery επεκτάθηκε σε όλα τα καταστήματα στη Σαγκάη, το Πεκίνο και σε άλλες 11 πόλεις στην Κίνα και στοχεύει να επεκταθεί σε συνολικά 2.000 καταστήματα μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2019. 

  Τα οφέλη για την Starbucks από την επέκταση της υπηρεσίας delivery είναι πολλά. Επίσης η εταιρεία μπορεί να κερδίσει και από την παράδοση καφέ στο σπίτι με παραγγελίες που γίνονται τα απογεύματα και τα βράδια. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων έρχεται από το πρωινό και το μεσημεριανό και αν οι παραγγελίες αυξηθούν τα απογεύματα αυτό μπορεί να επιφέρει πρόσθετα έσοδα στην εταιρεία. Αυτό το ενδεχόμενο βοηθά επίσης την εταιρεία να αντιμετωπίσει την απειλή της Luckin και να διαφυλάξει τα σχέδια της για τριπλασιασμό εσόδων και διπλασιασμό εσόδων στην χώρα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,4 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  +31,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,4 δισ. $

  -854,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -168,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,6 δισ. $

  +305,2 εκ. $