Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Δεκ-2018 15:17

  Το κέντρο εκτέλεσης παραγγελιών της Amazon στη Νέα Υόρκη ανησυχεί τους ανταγωνιστές

  Το κέντρο εκτέλεσης παραγγελιών της Amazon στη Νέα Υόρκη ανησυχεί τους ανταγωνιστές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Andria Cheng

  Η Amazon, που αποτελεί "αγκάθι" για τις εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως Walmart και Target, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένο ανταγωνισμό σε όλα τα μέτωπα. Αλλά ο κολοσσός που εδρεύει στο Σιάτλ μπορεί να κινείται ακόμα γρηγορότερα. Ένα παράδειγμα: το πρώτο κέντρο εκτέλεσης παραγγελιών της εταιρίας στη Νέα Υόρκη. 

  Η εγκατάσταση των 855.000 τετραγωνικών ποδιών που άνοιξε τον Σεπτέμβριο στο Staten Island της Νέας Υόρκης είναι όχι μόνο κατά 20% μικρότερη από τα παραδοσιακά κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών αλλά επίσης αποτελεί και ένα από τα 26 "ρομποτικά κτίρια" που διατηρεί η Amazon παγκοσμίως, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ. Επίσης αποτελεί ένα από τα 175 "ρομποτικά κέντρα" που υπάρχουν παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται πως η Amazon ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ρομπότ στις αποθήκες της στα τέλη του 2013 μετά την εξαγορά της ρομποτικής εταιρείας Kiva Systems. 

  Αλλά μην ξεγελιέστε όταν λέμε "ρομποτικό" δεν εννοούμε ότι τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα. Περισσότεροι από 2.700 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης εργάζονται στη νέα μονάδα, την οποία συνηθίζουν να αποκαλούν JFK 8. Κερδίζοντας από $17,50 έως και $23 την ώρα, φαίνονται ικανοποιημένοι και δουλεύουν με φυσιολογικό ρυθμό παρά το γεγονός πως η συντάκτρια βρέθηκε στους χώρους της Amazon, την περίοδο των διακοπών όπου οι παραγγελίες ήταν πολλές και η εταιρεία έπρεπε να είναι συνεπής στην υπόσχεση των διήμερων δωρεάν μεταφορικών και  της δωρεάν αποστολής προϊόντων μέσα σε μία ημέρα. 

  Γιατί τόσο ήρεμοι; Αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τη βοήθεια των τεχνολογικών συστημάτων της Amazon όπως τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστική όραση και άλλοι αλγόριθμοι. 

  Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν ένα μυστικό όπλο: εκατοντάδες ρομποτικές μονάδες τοποθετούνται κάτω από τα ράφια, τα οποία η Amazon ονομάζει pod, και τα μεταφέρουν ολόκληρα μαζί με τα προϊόντα που βρίσκονται πάνω σε αυτά. Όταν, για παράδειγμα, ένας πελάτης παραγγείλει ένα βιβλίο αυτό το ρομπότ φέρνει αυτόματα στον υπάλληλο το κοντινότερο pod που περιέχει αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο. Στη συνέχεια ένα φως ανάβει στο συγκεκριμένο ράφι έτσι ώστε ο υπάλληλος να βρει εύκολα το βιβλίο που ψάχνει. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να στοιβάζουν αντικείμενα. 
  Κάθε ρομποτική μονάδα κινείται με ρυθμό που αντιστοιχεί στην ταχύτητα του εκάστοτε υπαλλήλου. Το ρομπότ μπορεί επίσης να καταλάβει που θα μπορεί να "παρκάρει" ένα pod όταν υπάρχει αναμονή βάσει των παραγγελιών και μπορεί επίσης να δημιουργήσει έναν "οδικό χάρτη" για να αποφευχθούν ατυχήματα αλλά και για να μην χρειάζεται οι υπάλληλοι να περπατούν μέσα στον χώρο.  Εν τω μεταξύ όταν ένα προϊόν δεν είναι στη σωστή θέση ή πέφτει έξω από ένα pod, η Amazon χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και υπολογιστική όραση για να το ανιχνεύσει. 

  Εδώ υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ρομπότ και των άλλων τεχνολογιών. Η Αmazon μπορεί να εκτελέσει μια παραγγελία κατά μέσο όρο σε λιγότερο από μία ώρα έναντι δύο ωρών που απαιτείται κανονικά. Τα ρομπότ δεν γλυτώνουν τους εργαζόμενους μόνο από το να περπατούν για να παραλάβουν ή να αποθηκεύσουν τα προϊόντα. Αλλά επιτρέπουν στην εταιρεία να χωρέσει 50% περισσότερα προϊόντα στον αποθηκευτικό χώρο που υπάρχει μέσα στο κέντρο της Amazon.  

  Σε πόλεις όπου τα μεγάλα κτίρια είναι δυσεύρετα η Amazon μπορεί να χτίσει μικρότερα και ψηλότερα κέντρα όπως το συγκεκριμένο το οποίο έχει τέσσερα επίπεδα.  Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, η Amazon έχει ανοίξει κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών μέσα σε πόλεις όπως στο Ντάλας και στη Βαλτιμόρη και έχει ανοίξει επίσης και ένα κέντρο σε απόσταση μόλις 20 λεπτών έξω από την έδρα της Amazon στο Σιάτλ. 

  Οι υπάλληλοι που συλλέγουν και φορτώνουν δεν είναι οι μοναδικοί που επωφελούνται από τις τεχνολογίες της Amazon. Υπάρχουν παντού διάφορες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, όταν προσπάθησε η συντάκτρια να συσκευάσει κάτι, ένας αλγόριθμός τη βοήθησε και την κατεύθυνε για να πακετάρει στο σωστό μέγεθος αλλά και για να χρησιμοποιήσει το ακριβές μήκος της ταινίας που χρειαζόταν.  

  Το συγκεκριμένο κέντρο της Amazon μπορεί να εκπληρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο παραγγελίες σε λιγότερο από 24 ώρες. Αντίθετα σε μέρα αιχμής ένα παραδοσιακό κέντρο εκτέλεσης παραγγελιών χωρίς τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορεί να εκπληρώσει μόλις μισό εκατομμύριο παραγγελιών κατά μέσο όρο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  -1.726,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +41,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  +64,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  +19,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  -184,9 εκ. $