Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Δεκ-2018 15:26

  Mueller: Ο Trump θα μπορούσε να έχει βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια από ένα deal με τη Ρωσία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Mueller: Ο Trump θα μπορούσε να έχει βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια από ένα deal με τη Ρωσία

  Των Chase Peterson-Withorn, Dan Alexander

  Για δεκαετίες ο Donald Trump επιδίωκε μια συμφωνία με τη Ρωσία, που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει περιγράψει ως "μία από τις πιο καυτές χώρες στον κόσμο για επενδύσεις". Ένα νέο έγγραφο του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller (φωτογραφία) δείχνει πόσο επικερδής θα μπορούσε να αποβεί για τον Trump μια τέτοια κίνηση με τη Ρωσία.

  "Εάν αυτό το σχέδιο ολοκληρωνόταν", έγραψε ο Mueller, ο οποίος ερευνά το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, "η εταιρεία του Trump θα μπορούσε να έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ρωσικές πηγές".

  Η συμφωνία δεν ευοδώθηκε ποτέ, αλλά το ποσό θα ήταν εντυπωσιακό ακόμη και για έναν άνθρωπο με περιουσία που υποογίζεται στα 3,1 δισ. δολ. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που κατέχει ο Trump βασίζεται σε ακίνητα που είναι δύσκολο να πωληθούν (ουρανοξύστες, γήπεδα γκολφ κ.ά.). Το Forbes εκτιμά πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ρευστότητα μόνο 150 εκατ. δολ.

  Ο Πύργος του Trump, το πιο διάσημο κτίριο που ανήκει στον πρόεδρο, αξίζει περίπου 323 εκατ. δολ. Το 2017 κατέγραψε έσοδα 33 εκατ. δολ. Αλλά η διαχείριση ενός τέτοιου κτιρίου σημαίνει πως πρέπει να πληρωθούν φόροι, η μισθοδοσία και η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, και άλλα λειτουργικά έξοδα. Έτσι, τα καθαρά έσοδα του Πύργου ήταν το 2017 μόνο 13,9 εκατ. δολ.

  Ένας παρόμοιος πύργος στη Μόσχα, όμως, δεν θα είχε τα ίδια έξοδα. Οπωσδήποτε θα έπρεπε να καταβληθούν νομικές αμοιβές και θα απαιτούνταν συχνές αεροπορικές μετακινήσεις, αλλά το κέρδος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα κόστη. Η εν λόγω συμφωνία, της οποίας οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες, θα μπορούσε θεωρητικά να περιλαμβάνει την παραχώρηση της διεύθυνσης ή και διαχείρισης της ιδιοκτησίας στον Trump, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

  "Έτρεχα τις επιχειρήσεις μου ενώ ήμουν σε προεκλογική εκστρατεία", είπε ο Trump στα τέλη Νοεμβρίου. "Υπήρχε η πιθανότητα να μην κερδίσω τις εκλογές, και σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να επιστρέψω στις επιχειρήσεις. Και γιατί να χάσω τόσο πολλές ευκαιρίες;" πρόσθεσε.

  Ούτε ο όμιλος Trump ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν αμέσως στο Forbes για τις εν λόγω πληροφορίες. "Οι καταθέσεις του κυρίου Cohen δεν μας λένε κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη", σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders.

  Εάν ο Mueller έχει δίκιο πως μια τέτοια συμφωνία θα εξασφάλιζε στον Trump εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα ήταν σίγουρα περισσότερα από όσα βγάζει από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του Πύργου, αλλά και θα κάλυπταν τα 66 εκατ. που προσωπικά επένδυσε στην προεκλογική εκστρατεία του το 2016.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $