Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 14:50

  Ενδόμυχη επιθυμία του προέδρου της Fed μια ελεγχόμενη "ανταρσία" ενάντια στην αύξηση επιτοκίων

  Ενδόμυχη επιθυμία του προέδρου της Fed μια ελεγχόμενη "ανταρσία" ενάντια στην αύξηση επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pedro Nicolaci da Costa

  Μπορεί να ακουστεί αντίθετο στην τυπική λογική, ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, να έχει την κρυφή επιθυμία να δει κάποιον από τους συναδέλφους του, μέλη της αρμόδιας επιτροπής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, να ψηφίζει ενάντια σε άλλη μία αύξηση επιτοκίων, στη σχετική ψηφοφορία εντός του Δεκεμβρίου.

  Γιατί όμως ο επικεφαλής μίας κατά τα άλλα αναζητούσας συνήθως την ομοφωνία Federal Open Market Committee (FOMC) να θέλει να δει κάποιον από τους συναδέλφους του να διαφοροποιείται; Με μία λέξη: μήνυμα. Η Fed μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου τουλάχιστον θα ταλαντευθεί για την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

  Η τελευταία τάση είχε διαμορφωθεί ήδη πριν από απρόσμενα μεγάλη αναταραχή της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές, με τα χρηματιστήρια και τις τιμές του πετρελαίου να βυθίζονται, σε συνδυασμό με τη βουτιά των προσδοκιών για τη μελλοντική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

  Η απότομη πτώση, η οποία δημιούργησε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, έρχεται εν μέσω φόβων ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, μπορεί να οξυνθεί, μετά από μία προκαταρκτική συμφωνία των προέδρων Τραμπ και Σι που δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά παρά έδωσε απαντήσεις.

  Μια τάση αρνητικών ταλαντεύσεων στις αγορές, η οποία συνήθως προηγείται των περιόδων ύφεσης, κατά τις οποίες οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διαρκείας πέφτουν χαμηλότερα από εκείνες των βραχείας διάρκειας, φαινόμενο γνωστό ως αντιστροφή καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, δημιούργησε νέο κύμα ανησυχίας για τις προοπτικές της οικονομίας.

  Γι’ αυτό και μια "ανταρσία" από έναν ή περισσότερους αξιωματούχους της Fed θα μπορούσε στην πραγματικότητα να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο θα είναι "συγκρατημένη" - δίνοντας σήμα επιβράδυνσης ή και πλήρους αναστολής των σχεδίων για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2019.

  Ποιος όμως θα σήκωνε το βάρος της αντίθεσης στη γενική γραμμή της FOMC? Οι "ανταρσίες" εντός της Fed είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά εντός του διοικητικού συμβουλίου (σ.σ. το οποίο αντιπροσωπεύεται στην FOMC με τρία εκ των επτά μελών). Οπότε, "υποψήφιοι" για μια περιορισμένη έκφραση αντίθεσης είναι κυρίως οι τέσσερις πρόεδροι περιφερειακών παραρτημάτων της Fed που συμμετέχουν στο συμβούλιο (και οι οποίοι εναλλάσσονται σε τακτική βάση). Η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, θεωρείται "γεράκι", έχοντας θέση για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και όχι για συγκράτησή τους.

  Άρα οι υποψήφιοι περιορίζονται σε τρεις: την Mary Daly oτης San Francisco Fed, τον Raphael Bostic της Atlanta Fed και τον Thomas Barkin της Richmond Fed.

  Θα υπάρξει τελικά φωνή "εγκράτειας" εντός της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ως προς το ζήτημα των επιτοκίων; Θα το δούμε ακριβώς στις 2 το απόγευμα (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ) της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,7 δισ. $

  +918,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +74,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,4 δισ. $

  -854,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  +6,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,4 δισ. $

  +61,8 εκ. $