Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 09:58

  Ως προς την ποικιλομορφία στη χρηματοδότηση, η Ευρώπη έχει "παγώσει"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ως προς την ποικιλομορφία στη χρηματοδότηση, η Ευρώπη έχει "παγώσει"

  Του Oliver Smith

  Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στον ευρωπαϊκό κλάδο τεχνολογίας. Η χρηματοδότηση των startups έχει εκτοξευτεί από τα 5 δισ. δολάρια σε πάνω από 23 δισ. δολάρια, ο αριθμός των εταιρειών αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων έχει αυξηθεί από 13 σε 61 και η Ευρώπη φιλοξενεί 5,7 εκατομμύρια προγραμματιστές, περισσότερους ακόμη κι από τις ΗΠΑ.

  Ένα πράγμα που δεν έχει αλλάξει; Το ποσό της χρηματοδότησης που δίνεται σε εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες.

  Το 2013, μόλις το 2% των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν από γυναίκα κατάφεραν να κλείσουν γύρο χρηματοδότησης. Το 2018, σύμφωνα με το report της Atomico για την κατάσταση του ευρωπαϊκού τεχνολογικού κλάδου το 2018, το ποσοστό παρέμεινε κολλημένο στο 2%.

  Είναι "μια επιπληκτική υπενθύμιση για το πόσο δρόμο πρέπει να διανύσουμε ακόμη", δήλωσε στο Forbes πριν τη δημοσίευση του report η Francesca Warner, CEO και συνιδρύτρια της ομάδας πολιτικής Diversity VC.

  "Με τον σημερινό ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι γυναίκες θα παίρνουν ίσο μερίδιο χρηματοδότησης με τους άνδρες".

  Αυτή η έλλειψη προόδου ισχύει παρά την τεράστια ώθηση για την προώθηση των μαθημάτων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών στα σχολεία, την αυξανόμενη πίεση στις εταιρείες να δημοσιεύσουν τα στοιχεία τους για την ποικιλομορφία και μια νομική απαίτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις εταιρείες να δημοσιεύουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

  Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυξημένη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι τα πράγματα αλλάζουν, ακόμα και αν τα πραγματικά στοιχεία αποδεικνύουν κάτι διαφορετικό.

  Περισσότερο από το 75% των 5.000 ιδρυτών και εργοδοτών του κλάδου τεχνολογίας που απάντησαν στην έρευνα της Atomico δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το δικό τους εργασιακό περιβάλλον είναι περιεκτικό.

  Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία στην Ευρώπη παραμένει μόλις 22%, ποσοστό που αυξήθηκε μόνο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τα τελευταία τρία χρόνια.

  "Το περιβάλλον δεν αλλάζει αρκετά γρήγορα", δήλωσε ο Niklas Zennström, ιδρυτικός εταίρος και CEO της Atomico.

  "Δεν μπορούμε να μετρήσουμε την ανισορροπία της χρηματοδότησης που διατίθεται σε άλλες υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, αλλά και αυτά τα στοιχεία θα ήταν σίγουρα αποθαρρυντικά."

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  156,1 δισ. $

  -1.735,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,7 δισ. $

  -247,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  92,9 δισ. $

  +499,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,7 δισ. $

  -455,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,5 δισ. $

  -289,9 εκ. $