Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 15:25

  Το υποεκτιμημένο επίτευγμα του George H.W. Bush: Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της δεκατίας του '90

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το υποεκτιμημένο επίτευγμα του George H.W. Bush: Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της δεκατίας του '90

  Την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου του 2018 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George H.W. Bush πέθανε στα 94 χρόνια του. Ο Bush είναι κυρίως γνωστός για τα επιτεύγματά του στη διεθνή πολιτική, ιδίως για το πώς χειρίστηκε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι το πώς η προεδρία του οδήγησε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τη δεκαετία του ‘90. 

  Έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ο προϋπολογισμός εξαιρουμένων των δαπανών για την πληρωμή των τόκων του ομοσπονδιακού χρέους ήταν ισοσκελισμένος. Γιατί συνέβη αυτό; Αποδεικνύεται πως ο βασικός λόγος ήταν μια δραματική μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Μεταξύ του 1990 και του 2000, οι ομοσπονδιακές δαπάνες υποχώρησαν κατά 25% σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση.  Αυτή η μείωση προέκυψε από μια διακομματική συμφωνία επί του προϋπολογισμού που υπέγραψαν ο Bush και το Δημοκρατικό Κογκρέσο το 1990.

  Οι ομοσπονδιακές δαπάνες άρχισαν να υποχωρούν αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Αυτό συνέβη γιατί η συμφωνία επί του προϋπολογισμού που υπέγραψε ο Bush εστίαζε στις μειώσεις αμυντικών δαπανών, όπως το μόνιμο κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ και όπου αλλού δεν χρειάζονταν πια. 

  Η πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα γεγονότα. Πυρηνικά όπλα βρέθηκαν στα χέρια ασταθών σοβιετικών χωρών, που μόλις είχαν απελευθερωθεί. Ο George H.W. Bush έκανε πολλά για να διασφαλίσει ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θα ήταν όσο ειρηνική γινόταν. 

  Αυτό επέτρεψε στο Κογκρέσο, τόσο υπό τον Bush όσο και υπό τον Clinton να μειώσει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, μέχρις ότου τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έκαναν την Ουάσινγκτον να αναστρέψει μερικώς αυτήν την πορεία. Επιπλέον, οι ομοσπονδιακές δαπάνες για συγκεκριμένα προγράμματα —ειδικά για το Medicare— άρχισαν να εκτοξεύονται λόγω προβλημάτων στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί. 

  Ο τρόπος με τον οποίο ο Bush διαχειρίστηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βοήθησε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια οικονομική ανάπτυξη σε περίοδο ειρήνης στην ιστορία της Αμερικής. Και ηγήθηκε της μείωσης των ομοσπονδιακών δαπανών, η οποία οδήγησε σε ιστορικά πρωτογενή πλεονάσματα.

  Αλλά σήμερα, αυτά τα πλεονάσματα δεν υπάρχουν πουθενά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας μιας διόγκωσης των δαπανών για τα προγράμματα Medicare και Medicaid. Αν και οι αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα σαν μερίδιο της αμερικανικής οικονομίας, οι δαπάνες για την ομοσπονδιακή περίθαλψη αναμένεται να αυξηθούν. 

  Δεν θα δούμε ποτέ ξανά πλεονάσματα χωρίς τη συγκράτηση των δαπανών για την υγεία. Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθεί διακομματική συνεργασία όπως αυτή την οποία κατάφερε ο George H.W. Bush. Ποιος είναι ο μελλοντικός πρόεδρος που μπορεί να αναλάβει αυτήν την ευθύνη; 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  156,1 δισ. $

  -1.735,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,7 δισ. $

  -247,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  92,9 δισ. $

  +499,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,7 δισ. $

  -455,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,5 δισ. $

  -289,9 εκ. $