Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 01:19

  Καταστήματα χωρίς ταμεία και για την 7 - Εleven

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Καταστήματα χωρίς ταμεία και για την 7 - Εleven

  του Panos Mourdoukoutas

  H αλυσίδα καταστημάτων 7- Εleven δοκιμάζει ένα νέο κονσεπτ στην Ιαπωνία σύμφωνα με το οποίο δεν χρειάζονται ταμίες. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του Nikkei Asian Review, τα νέα καταστήματα θα χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για να πιστοποιούν και να ελέγχουν τους αγοραστές.

  Από τη μία αυτή η εξέλιξη αποτελεί καλή είδηση για τους franchisees του 7- Eleven καθώς στην Ιαπωνία υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και στις ΗΠΑ αύξηση των κατώτατων μισθών.

  Από την άλλη όμως τα νέα αυτά δεν είναι και τόσο καλά για τους ταμίες οι οποίοι βλέπουν ότι η δουλειά τους απειλείται από αυτόματα μηχανήματα που μπορούν να εγκατασταθούν σε αλυσίδες λιανική σε ολόκληρο τον κόσμο.

  "Το πείραμα" των 7 – Eleven με τα καταστήματα χωρίς ταμεία έρχεται ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά τη δημιουργία των Αmazon Go των καταστημάτων της Αmazon που έχουν αλλάξει την έννοια των παραδοσιακών καταστημάτων λιανικής. Σε αυτά τα καταστήματα της Amazon δεν υπάρχουν ταμίες αλλά αυτοί έχουν αντικατασταθεί με ένα ειδικό σύστημα το οποίο παρακολουθεί τις αγορές και ελέγχει όλες τις χρεώσεις.  

  Με απλά λόγια, τα καταστήματα Amazon Go μετατρέπονται σε έναν τρομερό ανταγωνιστή για τα καταστήματα 7 Εleven σε διάφορα μέτωπα.

  Ένα από αυτά είναι η ταχύτητα. Οι πελάτες μπορούν να μπουν και να βγουν από τα συγκεκριμένα καταστήματα χωρίς να κάθονται στην ουρά του ταμείου για να πληρώσουν το λογαριασμό. Ένα άλλο μέτωπο, συνδέεται με την πρόσληψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού. Υπενθυμίζεται, επίσης,  πως υπάρχει και συνεργασία μεταξύ της Whole Foods  και της Αmazon Go. Η Whole Foods ετοιμάζει το φαγητό και η Αmazon Go το διανείμει. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως αυτή η νέα τεχνολογία είναι δελεαστική για τις νέες γενιές. 

  H εισβολή της 7 - Eleven στην περιοχή της Amazon αναμένεται να ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους που συχνά λειτουργούν με τόσο ισχνά περιθώρια που η απόλυση ενός ή δύο υπαλλήλων μπορεί ακόμα και να κάνει τη διαφορά μεταξύ κερδών και απωλειών. 

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 7 – Eleven δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμβαδίσει με την τεχνολογία της Amazon.

  Εν τω μεταξύ τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα για τους ταμίες. Η Amazon είναι σχεδόν η μοναδική εταιρεία λιανικής που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αυξήσει την ταχύτητα μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος εργασίας. Η McDonald’s και η Panera Bread χρησιμοποιούν επίσης "κιόσκια παραγγελιών" που αντικαθιστούν τους ταμίες.

  Και το ίδιο ισχύει για τις Target, Home Depot, και Lowe’s με "σημεία αυτοεξυπηρέτησης" μια τάση που αναμένεται να ενισχυθεί καθώς οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  156,1 δισ. $

  -1.735,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,7 δισ. $

  -247,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  92,9 δισ. $

  +499,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,7 δισ. $

  -455,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,5 δισ. $

  -289,9 εκ. $