Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 18:47

  Ο δισεκατομμυριούχος που κέρδισε χρήματα από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump και τα δίνει για να σώσει τον πλανήτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο δισεκατομμυριούχος που κέρδισε χρήματα από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump και τα δίνει για να σώσει τον πλανήτη

   

  της Angel Au - Yeung

  Ο Yvon Chouinard, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας ένδυσης  Patagonia απέχει από την πολιτική. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία από τότε που ο  Donald Trump μετακόμισε στο οβάλ γραφείο. 

  Την Τετάρτη, η Patagonia ανακοίνωσε πρόσθετα κέρδη ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2018 μετά την περικοπή φόρων του Trump πέρυσι ο οποίος μείωσε τον φορολογικό συντελεστή από 35% στο 21%. Αντί να επενδύσει τα επιπλέον δολάρια πίσω στην επιχείρησή του, δήλωσε ότι θα δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στις οργανώσεις που αγωνίζονται για την κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων που ασχολούνται με την βιολογική αναγεννητική γεωργία και προσπαθούν να αντιστρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

  "Η κυβέρνηση μας συνεχίζει να αγνοεί τη σοβαρότητα και τις αιτίες της κλιματικής κρίσης" δήλωσε ο Chouniard και πρόσθεσε "Αυτό είναι κακό". "Χρειαζόμαστε ένα γεωργικό σύστημα που θα υποστηρίζει τις μικρές οικογενειακές φάρμες και τα αγροκτήματα και όχι ένα σύστημα που επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που καταστρέφουν τον πλανήτη μας και δηλητηριάζουν το φαγητό. Και πρέπει επίσης να προστατεύσουμε το έδαφος και το νερό μας γιατί είναι τα μοναδικά που μας έχουν απομείνει" δήλωσε μεταξύ άλλων. 

  Εν τω μεταξύ το Πρόγραμμα Έρευνας για την Παγκόσμια αλλαγή εξέδωσε την τέταρτη αξιολόγηση για το κλίμα στις 23 Νοεμβρίου στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως τα συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα και γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα είναι προάγγελος ενός μέλλοντος γεμάτο αναταραχές.

  "Το χρονοδιάγραμμα αυτής της φορολογικής περικοπής δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο" υποστηρίζει σε δήλωσή της η εταιρία. Αυτή η τολμηρή τοποθέτηση έρχεται ένα χρόνο μετά από την πρώτη δήλωση του Chouinard όπου εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του Τραμπ να μειώσει το μέγεθος δύο προστατευόμενων περιοχών, των Bear Ears και Grand Staircase – Escalate National Monuments που παλαιότερα βρίσκονταν υπό την προστασία των Οbama και Clinton. Ο Chouinard θέλοντας να απαντήσει σε αυτή την κίνηση, έσβησε την αρχική σελίδα της εταιρείας του και αμέσως την αντικατέστησε με ένα απλό μήνυμα "Ο πρόεδρος κλέβει το έδαφός σας". 

  Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του εκτιμάται στα $1,5 δισ. παραχώρησε αμέσως συνέντευξη στο CNN για να ανακοινώσει τα σχέδιά του και να πάει τον Trump στο δικαστήριο. "Θα τον μηνύσω" είπε τότε. "Νομίζω πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο με αγωγές". Η κυβέρνηση του Trump προσπάθησε να φτάσει την υπόθεση στα δικαστήρια της Γιούτα αλλά ο δικαστής έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι η υπόθεση θα πρέπει να ακουστεί σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η υπόθεση συνεχίζεται. 

  Η στάση της εταιρίας κατά των πολιτικών του Trump δεν αποδείχτηκε ζημιογόνα. Στην πραγματικότητα, την βοήθησε. "Κάθε φορά που κάνουμε κάτι καλό για το περιβάλλον κερδίζουμε περισσότερα χρήματα" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rose Marcario τον Απρίλιο του 2017. Αλλά η αποστολή της εταιρείας για τη προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής ήταν γνωστή και πριν τον Trump. 

  Από το 1985 η Patagonia χρηματοδοτεί περιβαλλοντολογικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Το 2002 ο Chοuinard ίδρυσε το "1% για τον πλανήτη", μια συμμαχία επιχειρήσεων που κατανοούν την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και δίνουν το 1% των πωλήσεων σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Μέχρι σήμερα, 175 εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί για το περιβάλλον.  

  O Chouinard είναι τώρα 80 ετών και μπορεί να μην συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρίας ωστόσο δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης στις δραστηριότητες εκτός επιχείρησης και σε αυτές που σχετίζονται με το περιβάλλον. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $