Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 19:28

  Λίγες εβδομάδες μακριά από την κατάρρευση είχε βρεθεί η Tesla σύμφωνα με τον Έλον Μασκ

  Λίγες εβδομάδες μακριά από την κατάρρευση είχε βρεθεί η Tesla σύμφωνα με τον Έλον Μασκ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Christopher Helman

  Ο προηγούμενος χρόνος ήταν δύσκολος για τον Ελον Μασκ αλλά δεν γνωρίζαμε πόσο κινδύνευε η Tesla μέχρι που ο Μασκ είπε σε δημοσιογράφους πως η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετρούσε λίγες εβδομάδες μέχρι την κατάρρευση. 

  Αυτό φαίνεται σαν μια μεγάλη παραδοχή πως κατά τη διάρκεια της παραγωγής του Model 3 η Tesla βρέθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από το να ξεμείνει από χρήματα. Αυτή ήταν μια νέα πληροφορία για τους μετόχους οι οποίοι ίσως και να προτιμούσαν να την γνώριζαν καλύτερα. 

  Πράγματι δεν θα έπρεπε αυτή η τόσο ουσιαστική πληροφορία που αφορά το μέλλον της εταιρείας να είχε αποκαλυφθεί από τον Mασκ και την Tesla πριν από την κρίση και όχι μετά; O Μασκ δεν έχει υποχρέωση να κάνει αποκαλύψεις;

  Η Tesla δεν απάντησε στο αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μασκ σχετικά με την πτώχευση της εταιρείας. Γι’ αυτό ζητήσαμε από κάποιους ειδικούς να μας πουν την άποψή τους. 

  "Δεν έχεις την υποχρέωση να αποκαλύψεις τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση" δήλωσε ο Τζον Κόφι Διευθυντής του Κέντρου Εταιρικής Διακυβέρνησης στο Columbia Law School. Σύμφωνα με τον Τομ Έλντερ συνεργάτη της λογιστικής εταιρείας BDO, ο ελεγκτής και η διοίκηση της εταιρείας είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν στους μετόχους αν υπάρχουν "σημαντικές αμφιβολίες" σχετικά με την πορεία της εταιρείας τους επόμενους 12 μήνες. "Το μόνο που έχει σημασία είναι η γνώμη τους την ημέρα που δημοσιεύονται τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Μια κρίση μπορεί να προκύψει και να επιλυθεί μεταξύ δύο περιόδων ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και να μην γίνει γνωστή". Όπως εξηγεί ο Έλντερ "αν τα πράγματα τον δεύτερο μήνα δεν πάνε καλά αλλά στη συνέχεια στο τέλος του τριμήνου για παράδειγμα γίνει μια συμφωνία που "σώζει" τους αριθμούς τότε δεν χρειάζεται να γίνει καμία αποκάλυψη". 

  Μια βασική ερώτηση: Πότε ακριβώς ήταν αυτή περίοδος που όπως είπε ο Μάσκ σε συνέντευξή του στο Axios η εταιρεία βρισκόταν κοντά στην κατάρρευση; Μήπως κατάφερε να λύσει τα προβλήματα μέσα σε αυτές τις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων; Εάν ωστόσο αυτές οι "σημαντικές αμφιβολίες" πέσουν πάνω στην ημερομηνία των αποτελεσμάτων τριμήνου, τότε σύμφωνα με τον Κόφι και τον Έλντερ, ο Μασκ θα έπρεπε να τις αποκαλύψει στην φόρμα 10 Q που υποβάλλεται από τις εταιρείες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

  Η κρίση ρευστότητας της Tesla δεν αποτέλεσε έκπληξη. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Μασκ "θρηνούσε" για την παράγωγη – κόλαση του Model 3. Τον Φεβρουάριο οι αναλυτές πίστευαν πως η ρευστότητα της εταιρείας ήταν ανησυχητική.  Υπήρξε μάλιστα η άποψη πως η Tesla θα χρειαζόταν να πωλήσει περίπου μετοχές αξίας $5 δισ.  μέχρι το τέλος του 2019. Τον Μάρτιο ο συντάκτης του Forbes, Jim Collins, έγραψε για τον Μασκ πως έπρεπε να πωλήσει όσο το δυνατόν συντομότερα μετοχές. Η Wall Street έδινε στον Mασκ μεγάλη κάλυψη. Αλλά η εταιρεία έγραψε τον Απρίλιο πως η Τesla δεν απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φέτος. 

  Η φόρμα 10 - Q της Tesla αποκάλυψε μαζικές ρευστοποιήσεις αλλά δεν εμπεριείχε καμία αναφορά σχετικά με το μέλλον της που να ήταν ανησυχητική. Ο Μασκ δήλωσε πως έμενε πολλές ημέρες στο Gigafactory ενώ παράλληλα η παραγωγή του Model 3 έφτανε τα 5.000 κομμάτια την εβδομάδα. "Υπήρχαν στιγμές που εργαζόμουν κυριολεκτικά 120 ώρες". Φαίνεται πως αυτό έχει αποδώσει στα θαυμαστά κέρδη της Tesla για το τρίτο τρίμηνο, ύψους $300 εκατομμυρίων. 

  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι ο Μάσκ έλεγε ψέματα στους μετόχους με τα tweets που έκανε και δήλωνε πως είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για εξαγορά ιδίων μετοχών της Τesla στα $420 ανά μετοχή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αγωγή που κατέθεσε κατά της εταιρείας ανέφερε συγκεκριμένα, πως τα tweets του Μασκ ήταν ψευδή και παραπλανητικά και πως επηρέασαν την τιμή της μετοχής. Χωρίς ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς η Τesla κατέβαλε $25,8 εκατ. σε πρόστιμα και νομικά έξοδα με την Ρόμπιν Ντενχολμ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla,  να αντικαθιστά τον Έλον Μασκ στην προεδρία. 

  Ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Ντέιβ Μόρτον, επίσης παραιτήθηκε μόλις ένα μήνα από την πρόσληψή του. Ο Mόρτον δήλωσε πως δεν είχε διαφωνίες με την ηγεσία της Tesla ή με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Πρόσθεσε επίσης πως ενοχλήθηκε από το γεγονός πως η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. 

  Οι κάτοχοι ομολόγων της Tesla δεν διασκεδάζουν. Τα ομόλογα του 2015 έχουν υποχωρήσει κατά 5,3% στα 86 σεντς από 96 σεντς τον περασμένο Ιανουάριο, με απόδοση 8,1%. Όσο πέφτουν τα ομόλογα τόσο μεγαλώνει το κόστος κεφαλαίου της εταιρείας. Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ομόλογα έρχονται από τις αρχές του 2019. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα για επενδύσεις κεφαλαίου σημαίνει πως θα "φάει" 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Εάν τα κόστη εξαλειφθούν ή χαθούν τα θαυμαστά κέρδη της εταιρείας τότε η Tesla θα χρειαστεί νέο κεφάλαιο σε μια περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων, διευρύνοντας παράλληλα τα spreads και μειώνοντας τη ζήτηση junk ομόλογα. 

  Την ίδια ώρα οι αγωγές των μετόχων αυξάνονται και οι ομοσπονδιακές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τις αποκαλύψεις της Tesla σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επίσης πρόσφατα κατηγορήσει τον πρώην υπάλληλο της Τesla, Σαλιλ Παρουλεκαρ μεταξύ άλλων και για υπεξαίρεση $9,3 εκατ. 

  Φέτος η Tesla έχει παραδώσει 83.000 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των 56.000 Model 3s που έχουν γίνει και τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα πολυτελείας της Αμερικής. Η Mercedes έχει επίσης ξεκινήσει την παραγωγή της σειράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων EQ. H Αudi παρουσίασε το E – tron και ακόμα και η Jaguar έχει το Ι-Pace. Η Volkswagen σχεδιάζει επίσης την ενίσχυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της με ένα μοντέλο αξίας $23.000. 

  Πάντως ο Μασκ στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Axios δήλωσε πως υπάρχει 70% πιθανότητα να πάει στον Άρη. "Θα είναι δύσκολο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πεθάνω" δήλωσε και πρόσθεσε "αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να μην προσπαθούμε. Οι άνθρωποι πεθαίνουν συνεχώς στην προσπάθειά τους να ανέβουν στο Έβερεστ".    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,0 δισ. $

  -120,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  -65,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,7 δισ. $

  -545,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,2 δισ. $

  -452,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,6 δισ. $

  +105,4 εκ. $