Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 09:10

  Ο Zuckerberg αγνόησε τη "νέα πραγματικότητα"

  Ο Zuckerberg αγνόησε τη "νέα πραγματικότητα"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Parmy Olson

  Ποτέ ξανά μία καρέκλα δεν φαινόταν τόσο κενή, όσο αυτή του Mark Zuckerberg την Τρίτη.

  Μια ειδική Επιτροπή εννέα κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο συνεδρίασε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ελπίζοντας να λάβει απαντήσεις από τον ιδρυτή του Facebook για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στην πλατφόρμα του.

  Ήταν οπλισμένοι με εκρηκτικές νέες πληροφορίες, για μια σειρά από έγγραφα που ελήφθησαν από βρετανούς νομοθέτες που τεκμηρίωναν ότι η ομάδα του Zuckerberg είχε ειδοποιηθεί ήδη από το 2014 σχετικά με το πόσο έχει κλιμακωθεί η συλλογή δεδομένων από τους Ρώσους.

  Αλλά οι νομοθέτες δεν βρήκαν τον άνδρα με το 60% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στο Facebook και τον απόλυτο έλεγχο της πλατφόρμας. Βρήκαν στη θέση του τον Richard Allen, αντιπρόεδρο του Facebook για τη δημόσια πολιτική για την Ευρώπη.

  Αυτή ήταν μια κακή ιδέα, σύμφωνα με τον Casper Klynge, τον πρώτο "πρεσβευτή τεχνολογίας" στον κόσμο, για ένα έθνος, στην προκειμένη περίπτωση στη Δανία. "Η νέα πραγματικότητα oρίζει ότι αν κάποιος είναι Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρίας, απλά δεν μπορεί να αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτές τις δημόσιες ακροάσεις”. Ο Klynge είναι ένας διπλωμάτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια δύο ετών στη θέση του έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη διοίκηση των Facebook, Google, Microsoft, Alibaba και Tencent, και αποτελεί τα "μάτια και τα αυτιά" για τους δικούς του νομοθέτες στη Δανία.

  "Δεν διαφέρει από το να διατηρεί κανείς μία παραδοσιακή εταιρεία. Αν σας καλέσουν, περιμένουν να εμφανιστείτε ", πρόσθεσε σχολιάζοντας τις κινήσεις του Zuckerberg. "Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό και η νέα πραγματικότητα, και ορισμένες εταιρείες πρέπει να το καταλάβουν καλύτερα".

  Το Facebook, που πρόσφατα προσέλαβε τον πρώην Βρετανό πολιτικό Nick Clegg για να γίνει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και δημόσιας πολιτικής, έχει τεταμένες σχέσεις με τις κυβερνήσεις τον τελευταίο καιρό.

  Οι πολιτικοί αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά είχαν γράψει στον Zuckerberg νωρίτερα φέτος, ζητώντας του να παρευρεθεί στην ακρόαση μιας "διεθνούς επιτροπής" στο Λονδίνο στις 27 Νοεμβρίου για να δώσει στοιχεία για το τι προηγήθηκε του σκανδάλου της Cambridge Analytica και την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Το Facebook απέρριψε την πρόσκληση πολλές φορές, γεγονός το οποίο οι πολιτικοί χαρακτήριζαν ως "απογοητευτικό".

  Το Σαββατοκύριακο έγινε μια δραματική ανατροπή: οι Βρετανοί βουλευτές πήραν πρόσφατα στα χέρια τους μια σειρά από εμπιστευτικά emails μεταξύ της εταιρείας δημιουργίας εφαρμογών Six4Three και του Facebook. Στα έγγραφα αυτά υπήρχαν αποδείξεις ότι ένας μηχανικός του Facebook είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση το 2014, ότι η Ρωσία συλλέγει καθημερινά τρία δισεκατομμύρια πακέτα δεδομένων από τους χρήστες του Facebook.

  Η επιτροπή της Τρίτης δεν αποτέλεσε τη μοναδική προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τους μεγαλύτερους φορείς λήψης αποφάσεων στη Silicon Valley. "Είναι δύσκολο να έρθει σε επαφή κανείς με αυτές τις εταιρείες", λέει ο Klynge, ο οποίος συνήθως φτάνει στον δεύτερο ή τον τρίτο κατά σειρά υπεύθυνο σε μια εταιρεία για να μιλήσει για τις ανησυχίες της Δανίας γύρω από την ιδιωτικότητα και τις ψευδείς ειδήσεις. "Δεν έχουν συνηθίσει να έχουν κυβερνήσεις που να θέλουν να έχουν συνομιλίες μαζί τους. Υπάρχει λίγος σκεπτικισμός και κάποια αντίσταση”.

  Αυτό σημαίνει απλά ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα τηλεφωνήματα μένουν αναπάντητα. "Με μερικές μεγάλες εταιρείες προσπαθούσαμε για οκτώ έως εννέα μήνες προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στους κατάλληλους ανθρώπους για να υπάρξουν αυτές τις συνομιλίες".

  Ο Klynge ελπίζει ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα γύρω από την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων θα ωθήσουν τις Big Tech εταιρείες όπως το Facebook να δώσουν στους νομοθέτες και τους πρεσβευτές χρόνο για διάλογο. Ανάμεσα στα πράγματα που θα ήθελε να προτείνει είναι να τηρούνται οι κανόνες ηθικής στον προγραμματισμό, κάτι παρόμοιο με έναν όρκο του Ιπποκράτη για τους προγραμματιστές. "Δεν βάζουμε τις εταιρείες πριν από τις χώρες", λέει ο Klynge.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  112,2 δισ. $

  -849,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  -512,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,8 δισ. $

  -307,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,2 δισ. $

  -1.016,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $

  -858,2 εκ. $