Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 18:46

  Τα έσοδα της Facebook από τη WhatsApp απειλούνται από τα παλιά SMS

  Τα έσοδα της Facebook από τη WhatsApp απειλούνται από τα παλιά SMS
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Parmy Olson

  Στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας οι κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών όπως η AT& T, η Verizon και η Vodafone βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως η Facebook και η Twitter παρείχαν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη από τη διαφήμιση και απομακρύνοντας ταυτόχρονα μια αμφιλεγόμενη αλλά σημαντική πηγή εσόδων που αποτελούσαν  τα SMS. 

  Οι τηλεπικοινωνίες ίσως τελικά να πάρουν την εκδίκησή τους. Τα έσοδά που προέρχονται από την αποστολή των εταιρικών μηνυμάτων γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα. Περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη εξετάζουν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν SMS για να επικοινωνούν με τους πελάτες τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Commify, την υπηρεσία ανταλλαγής εταιρικών μηνυμάτων που επικεντρώνεται σε SMS. 

  Τα εταιρικά μηνύματα είναι μηνύματα που προέρχονται από επιχειρήσεις και όχι από τους φίλους ή την οικογένεια, όπως για παράδειγμα από ένα κομμωτήριο που σε ενημερώνει για έκπτωση 10% σε κούρεμα ή από έναν οδοντίατρο που σου υπενθυμίζει το ραντεβού. 

  Αυτού του είδους τα μηνύματα βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο μάρκετινγκ και στην ενημέρωση αλλά σε γενικές γραμμές οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτά τα μηνύματα για να διατηρούν μια επαφή με τους πελάτες. Η Commify αναφέρει μεταξύ άλλων πως χρησιμοποιεί τεχνολογία που είναι παλαιότερη από αυτή της WhatsApp και της Facebook. 

  Τα SMS βρίσκονται παντού. Η WhatsApp μπορεί να βρίσκεται σε εκατομμύρια smartphones, αλλά όχι σε όλα. "Τα SMS είναι τα μοναδικά που βρίσκονται σε όλα τα κινητά του κόσμου" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commify, Geoff Love. 

  Μια ξεχωριστή μελέτη από την εταιρεία ερευνών Mobile Squared έδειξε ότι τα περισσότερα παγκόσμια έσοδα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας προέρχονται από τα εταιρικά μηνύματα. Το 2017 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απέσπασαν $8,95 δισ. από τα εταιρικά μηνύματα, πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου. Σύμφωνα με την έρευνα το συγκεκριμένο μερίδιο αναμένεται να αυξηθεί στο 84% το 2022. 

  Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα SMS ως εταιρικό κανάλι, αναφέρει ο Love και προβλέπει ότι οι φορείς κινητής τηλεφωνίας θα αναπτυχθούν περισσότερο "Θα δούμε τα SMS να μετατρέπονται σε μια υπηρεσία που θα επικεντρώνεται περισσότερο στις εταιρείες ενώ οι χρήστες θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω ιντερνέτ για να συζητούν με την οικογένεια και τους φίλους". Τα εμπορικά μηνύματα ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα για τη Facebook μετά την  απόκτηση της WhatsApp για 19 δισεκατομμύρια δολάρια. H Facebook ήταν υπό πίεση καθώς ήθελε να κερδίσει περισσότερα από την νέα παγκόσμια δημοφιλή πλατφόρμα ενώ οι ιδρυτές της WhatsApp ήταν αντίθετοι στη διαφήμιση. 

  Ο συνιδρυτής της WhatsApp, Brian Acton, είχε προτείνει ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο κάθε επιχείρηση θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με ένα μικρό κόστος για κάθε μήνυμα, αυτό όμως το σχέδιο απορρίφθηκε, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Forbes. Tελικά ο Acton παραιτήθηκε από τη WhatsApp στα τέλη του 2017. 

  Η WhatsApp τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει διάφορες προσπάθειες με τα εταιρικά μηνύματα και με επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, με την Wish και την Uber ενώ τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε ότι τελικά θα διευρύνει την υπηρεσία των εταιρικών μηνυμάτων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,9 δισ. $

  -205,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  +2,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  -434,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  +98,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,7 δισ. $

  -493,7 εκ. $