Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 17:48

  Ετοιμαστείτε για περισσότερες αναταράξεις στις αγορές

  Ετοιμαστείτε για περισσότερες αναταράξεις στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Naeem Aslam

  Ο όγκος των συναλλαγών είναι χαμηλός σήμερα, καθώς η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο γιορτάζει την ημέρα των Ευχαριστιών. Χτες στη Wall Street οι δείκτες έκλεισαν κατά κύριο λόγο σε θετικό έδαφος αλλά ο Nasdaq είναι ο μοναδικός δείκτης που από την αρχή του έτους έως και σήμερα σημειώνει άνοδο. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για ενθουσιασμό καθώς τα ετήσια κέρδη είναι μόλις 1%. 

  Οι ευρωπαϊκές αγορές ανακουφίστηκαν λίγο εχτές καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν πως είναι καιρός να αφήσουν στην άκρη την απαισιοδοξία. Ωστόσο η ετήσια απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. Ενδεικτικά από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ο γερμανικός δείκτης DAX έχει σημειώσει πτώση 12%, ο ΙBEX έχει πέσει πάνω από το 10%, ο Euro Stoxx 50 έχει βυθιστεί πάνω από 9,99%.  Ο δείκτης του Λονδίνου, FTSΕ έχει χάσει από την αρχή του έτους το 8,29% της αξίας του. 

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν μία πολύ καλύτερη ευκαιρία. Αλλά αυτό έχει ένα κόστος. Υπάρχουν μερικά σοβαρά ζητήματα στην Ευρώπη. Οι επενδυτές αισθάνονται άβολα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Ιταλία δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Κομισιόν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και η σημερινή κρίση μεταξύ αυτών των δύο είναι σοβαρή. Επιπλέον έχουμε το Brexit για το οποίο όμως δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση. 

  Υπό αυτές τις συνθήκες η μεταβλητότητα είναι κάτι το οποίο έρχεται αμέσως στο μυαλό του καθενός. Εξετάζοντας την απόδοση της αγοράς για το τρίτο τρίμηνο υπάρχουν σοβαρά θέματα σε διάφορους δείκτες. Οι δείκτες DAX, FTSE και Stoxx 50, στους οποίους παρατηρείται μεταβλητότητα τις τελευταίες 30 ημέρες, έχουν κάτι κοινό. Και οι τρεις σημειώνουν αυξανόμενη μεταβλητότητα από τον Σεπτέμβριο. Αυτή η αύξηση της μεταβλητότητας υποδηλώνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά στην Ευρώπη μπορεί και να συνεχίσει την πτωτική πορεία της μέχρι το τέλος του έτους και αυτό μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. 

  Δεδομένου του πρόσφατου sell – off στις μετοχών των Facebook, Amazon, Netflix και Google εξαιτίας των ανησυχιών για την ανάπτυξη, η μεταβλητότητα του Nasdaq τις τελευταίες 30 ημέρες έχει αυξηθεί φτάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Μπορεί οι μετοχές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ να φαίνονται σταθερές τώρα, ωστόσο δεδομένης της μεταβλητότητας των τριών δεικτών ένα sell – off είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες. Αυτό βέβαια μπορεί και να καταστήσει πιο φθηνές τις  αμερικανικές μετοχές. 

  O δείκτης μεταβλητότητας SPX ενισχύεται κατά 88% μέχρι στιγμής φέτος και κατά 143% από το χαμηλότερο επίπεδο των 52 εβδομάδων, 8,56. Ο δείκτης μεταβλητότητας του Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο κατά 35% μέχρι στιγμής φέτος και κατά 75% από το χαμηλό 52 εβδομάδων, 10,4. Συγκρίνοντας αυτούς τους δείκτες αντιλαμβανόμαστε πως η μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές μετοχές αυξάνεται και είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερες ρευστοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  112,2 δισ. $

  -849,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  -512,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,8 δισ. $

  -307,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,2 δισ. $

  -1.016,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $

  -858,2 εκ. $