Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 10:36

  Επενδύσεις κόντρα στην τεχνολογία προτείνει δισεκατομμυριούχος της Silicon Valley

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επενδύσεις κόντρα στην τεχνολογία προτείνει δισεκατομμυριούχος της Silicon Valley

  Της Kerry A. Dolan

  Ως βετεράνος venture capitalist της Silicon Valley, ο δισεκατομμυριούχος Mark Stevens κατέληξε να κατέχει περισσότερες μετοχές τεχνολογίας από οτιδήποτε άλλο - πρωτίστως γιατί σε αυτό επένδυαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην Sequoia Capital τις δύο δεκαετίες που πέρασε εκεί, μέχρι το 2012. Η Sequoia στήριξε εταιρείες όπως η Oracle, η Cisco, η Google, η Yahoo και η LinkedIn. Τώρα ο Stevens, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 2,7 δισ. δολάρια βάσει της λίστας Forbes 400 για το 2018, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις συμμετοχές του έξω από την τεχνολογία.

  "Εάν βιώσουμε μια ύφεση της τεχνολογίας, θα μπορούσε να είναι ένα πλήγμα 30% έως 40%. Προσπάθησα να διαφοροποιηθώ με την υγεία, την ενέργεια –τα ορυκτά καύσιμα ως εναλλακτική- τα ακίνητα με έμφαση στις πολυκατοικίας καθώς και τη στέγαση για ηλικιωμένους", λέει. "Με την πάροδο του χρόνου προσπαθώ να οικοδομήσω ένα χαρτοφυλάκιο οικογενειακών ακινήτων που να μοιάζει με ένα προικοδότημα." Επίσης, έχει επενδύσει χρήματα σε κάποια ευρωπαϊκά fundς και funds λιανικής".

  Τι γίνεται με το ενδεχόμενο μιας τεχνολογικής ύφεσης; Ο Stevens δεν περιμένει μία τους επόμενους 6-12 μήνες, αλλά είναι έτοιμος. "Σε κάποιο σημείο πρέπει να πειστείς ότι πρέπει να υπάρξει μια ύφεση, ίσως σε δύο χρόνια ή και περισσότερο.

  Η Silicon Valley αισθάνεται φουσκωμένη και η συμφόρηση έχει χειροτερέψει, πιθανές ενδείξεις μιας υπερθερμασμένης κατάστασης, λέει ο Stevens.

  Επισημαίνει ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που είχαμε ένα "τεχνολογικό ναυάγιο". Η ύφεση του 2008 προκλήθηκε από οικονομικά και στεγαστικά προβλήματα, όχι από την τεχνολογία. "Οποιοσδήποτε κάτω από 40 ετών στην Silicon Valley δεν έχει βιώσει ποτέ μια τεχνολογική ύφεση. Έχουμε αυτούς τους επιχειρηματίες που σκέφτονται ότι ο κόσμος λειτουργεί με μηδενικά επιτόκια και ότι μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια σε εξευτελιστικές άθλιες αποτιμήσεις και έτσι λειτουργεί το πράγμα. Όσοι από εμάς έχουν περάσει από δύο έως τρεις από αυτούς τους κύκλους ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί έτσι", λέει.

  Με δεδομένο αυτό το σενάριο, η συμβουλή του για τους λιανικούς επενδυτές είναι απλή. "Μου ζητάνε συμβουλές για μετοχές όλη την ώρα. Λέω στους ανθρώπους που δεν είναι στον κόσμο των επενδύσεων ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να επενδύσουν σε ETFs ", λέει ο Stevens επικαλούμενος το χαμηλό κόστος τους και τη φορολογική αποδοτικότητα. Προτείνει επίσης την επένδυση σε μια ποικιλία ομολόγων με διαφορετικές διάρκειες - 2 χρόνια, 5 χρόνια, 30 χρόνια - και δημοτικά ομόλογα αν θέλετε να αποφύγετε τους φόρους. "Αμαρτία είναι να επενδύετε σε πράγματα που δεν ξέρετε. Οι άνθρωποι κοιτάζουν τις εταιρείες και τις τεχνολογίες και αργού να επενδύσουν. Είναι σαν να σηκώνονται πάνω σε μια σανίδα του σερφ αφού έχει περάσει το κύμα. "

  Ο Stevens λέει ότι τα δικά του επενδυτικά λάθη ήταν κυρίως οι μετοχές που εύχεται να είχε αποκτήσει νωρίτερα. Αυτές περιλαμβάνουν την Apple, την οποία εύχεται να είχε αγοράσει πριν βγει το iPod και την Facebook προτού εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Επίσης, στοιχημάτισε σε ορισμένες startups που απέτυχαν, κάτι που συμβαίνει σε τακτική βάση για τους επιχειρηματίες κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

  Κοιτάζοντας μπροστά στην τεχνολογία, ο Stevens είναι αισιόδοξος για δύο συγκεκριμένους τομείς. "Το επόμενο μεγάλο κύμα στην τεχνολογία είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση", εξηγεί. Επόμενη κίνηση: ο εντοπισμός εταιρειών σε διάφορους κλάδους που θα χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $