Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Νοε-2018 14:50

  Ακόμα και μετά θάνατον ο Πολ Άλεν συνεχίζει το κοινωνικό του έργο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ακόμα και μετά θάνατον ο Πολ Άλεν συνεχίζει το κοινωνικό του έργο

  της Lauren Debter

  Μία από τις πρώτες επενδύσεις που πραγματοποιεί η Vulcan Capital, η εταιρεία του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, είναι σε fund το οποίο θα επενδύσει με τη σειρά του σε κοινωνικούς επιχειρηματίες, δηλαδή σε επιχειρηματίες των οποίων οι δραστηριότητες έχουν κοινωνικό αντίκτυπο, σε μέρη όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική.     

  Το Capria Fund, ανακοίνωσε πως η Vulcan Capital ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε ένα fund ύψους $100 εκατ. το οποίο θα πραγματοποιήσει επενδύσεις κοινωνικού αντίκτυπου οι οποίες παρέχουν τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη στις αναδυόμενες αγορές. 

  O Άλεν, ο συνιδρυτής της Microsoft, o οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο, σε ηλικία 65 ετών από επιπλοκές που του προκάλεσε το λέμφωμα μη – Χότζκιν, είχε συμφωνήσει, ανεπίσημα, να επενδύσει στο fund μέσω του Vulcan Capital στις αρχές του έτους. "Τον Ιανουάριο δώσαμε τα χέρια" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Will Poole, συνιδρυτής του Capria. 

  Άλλοι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στο Fund είναι ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής του eBay, Πιερ Ομιντιάρ μέσω του Omidyar Network και ο συνιδρυτής της SAS, Τζον Σολ, μέσω του δικού του ιδρύματος. Το Capria Fund έχει επίσης προσελκύσει επενδύσεις από τα ιδρύματα της Σέρι Σομπράτο, της κόρης του δισεκατομμυριούχου και μεγιστάνα των ακινήτων Τζον Σομπράτο και από τον  Τζιμ Σορένσον τον γιο του δισεκατομμυριούχου Τζέιμς Σορένσον. To Fund είναι ανοιχτό μόνο σε διαπιστευμένους επενδυτές και το ποσό της ελάχιστης επένδυσης ανέρχεται στο $1 εκατ. 

  Ενώ οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο είναι της μόδας,  οι έμπειροι fund managers κυρίως στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως είναι η υποσαχάρια Αφρική, είναι λίγοι. Αυτοί οι fund managers βρίσκονται ανάμεσα στους αμέτρητους επιχειρηματίες που έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και στους επενδυτές που έχουν συμφέρον, αλλά λίγους τρόπους, για να τους στηρίξουν.

  Το Capria fund, το οποίο εδρεύει στο Σιάτλ, πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης,  για να εκπαιδεύσει τους fund managers, από το 2015. Αυτό παρέχει στους fund managers ένα εντατικό μάθημα στις επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο το οποίο καλύπτει όλα όσα απαιτούνται. Μέσω του προγράμματος οι fund managers κερδίζουν επίσης χρυσά συμβόλαια και δέσμευση με κεφάλαιο εκκίνησης μέχρι $500.000. 

  Το Capria fund θα επιδιώξει επίσης να επενδύσει ένα μεγαλύτερο ποσό στους απόφοιτους του συγκεκριμένου προγράμματος που κυμαίνεται από $1 εκατ. έως $4 εκατ. με κεφάλαια που προέρχονται από τον Άλεν και από άλλους.  Οι πρώτοι αποδέκτες μιας τέτοιας χρηματοδότησης είναι η Adobe Capital από το Μεξικό και το Fen Ventures της Χιλής. Αυτά και άλλα funds επενδύουν με τη σειρά τους σε επιχειρηματίες που στοχεύουν στο να βελτιώσουν τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η προσιτή, από οικονομικής πλευράς, στέγαση. 

  Το Capria Fund έχει δημιουργήσει μια "δεξαμενή" με πολλά υποσχόμενους fund managers. Το εξαιρετικά επιλεκτικό πρόγραμμα επιτάχυνσης έχει λάβει αιτήσεις από περισσότερα από 600 άτομα που προέρχονται από 85 χώρες. Μόνο 16 ομάδες fund managers έχουν επιλεγεί και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Παρά το γεγονός πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για άντληση κεφαλαίων από ότι νόμιζαν στην αρχή, κανείς δεν το εγκατέλειψε. 

  "Αυτό είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Είχαμε προβλέψει πως το ένα τρίτο των fund managers δεν θα πετύχει ένα πρώτο "κλείσιμο" . Τώρα, για όλους υπάρχει η προσδοκία πως θα πετύχουν ένα πρώτο "κλείσιμο" μεταξύ του τρέχοντος έτους και του επόμενου έτους" λέει ο Poole. 

  Οι επενδύσεις του Capria Fund ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016 στην Παγκόσμια Επιχειρηματική Διάσκεψη Κορυφής στον Σαν Φρανσίσκο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $