Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Νοε-2018 10:46

  Η BT τιθασεύει τη δύναμη της κβαντικής μηχανικής κατά της υποκλοπής δεδομένων

  Η BT τιθασεύει τη δύναμη της κβαντικής μηχανικής κατά της υποκλοπής δεδομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Parmy Olson

  Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο που επιτρέπει τη λειτουργία του ίντερνετ και βρίσκεται βαθιά στον ωκεανό. Η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί στη ραχοκοκαλιά ενός δικτύου καλωδίων οπτικών ινών, αλλά η αυξανόμενη πρόκληση για τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών και τηλεπικοινωνιών είναι να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που ρέουν μέσω αυτού υπό μορφή φωτός δεν θα διαρρεύσουν ούτε θα κλαπούν.

  Μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να διατηρούνται τα δεδομένα των καλωδίων οπτικών ινών εξαιρετικά ασφαλή είναι ένα πεδίο γνωστό ως κβαντικές επικοινωνίες. Ο όμιλος BT, ο γνωστός βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός με περισσότερους από 30 εκατομμύρια πελάτες λιανικής και συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ερευνά τη μέθοδο αρκετά πριν από το 2015.

  "Παρόλο που πρόκειται για κβαντική φυσική και μοιάζει με σκληρό επιστημονικό θέμα για να καταπιαστεί μια εταιρεία, μπορούμε να δούμε τις πιθανές επιδράσεις σε όλη τη διαδρομή", λέει ο Jonathan Legh-Smith, επικεφαλής εταιρικών σχέσεων και στρατηγικής έρευνας στην BT Group.

  Η έρευνα της εταιρείας έχει επικεντρωθεί σε μια τεχνική γνωστή ως διανομή κβαντικού κλειδιού, η οποία αναφέρεται στη χρήση της κβαντικής φυσικής για την κοινή χρήση κλειδιών σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

  Αν και η τεχνική πιθανότατα δεν θα τεθεί σε εφαρμογή για αρκετά χρόνια ακόμη, είναι ένας σημαντικός τομέας έρευνας για την ασφάλεια. Η έλευση των ισχυρών κβαντικών υπολογιστικών τεχνικών δεν θα μπορούσε μόνο να δώσει τεράστια ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά να σπάσει οποιονδήποτε κώδικα ή κωδικό πρόσβασης. Η κρυπτογράφηση, μερικοί υποστηρίζουν, θα καταστεί εντελώς άχρηστη.

  "Πάρτε για παράδειγμα μια οπτική ίνα, στο πάχος μιας τρίχας" λέει ο Legh-Smith. "Εάν τη λυγίσετε, το φως θα αρχίσει να διαρρέει. Εάν το φως βγει, θα μπορείτε να το ανιχνεύσετε, να το διαπεράσετε". Το να τρυπηθεί ένα καλώδιο οπτικών ινών για να υποκλαπεί περίπου το 1% του φωτός που διέρχεται "δεν είναι συνήθως ανιχνεύσιμο ", πρόσθεσε.

  Ο Legh-Smith δεν μπορούσε να επικαλεστεί παραδείγματα σκόπιμων επιθέσεων χάκερς σε καλώδια οπτικών ινών με αυτόν τον τρόπο ("Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να το γνωρίζω", είπε), αλλά η κλοπή δεδομένων από υποβρύχια καλώδια έχει άφθονο ιστορικό προηγούμενο.

  Η μυστική υποκλοπή των υποθαλάσσιων καλωδίων λέγεται ότι βοήθησε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τον Οκτώβριο του 1971, τα υποβρύχια των ΗΠΑ εγκατέστησαν συσκευές που τυλίγονταν γύρω από ένα χάλκινο καλώδιο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση και ανίχνευαν τις δονήσεις των πληροφοριών που περνούσαν μέσα από αυτό. Οι συσκευές ήταν μέρος ενός προγράμματος που είναι γνωστό ως Operation Ivy Bells.

  Πιο πρόσφατα, ο πληροφοριοδότης Edward Snowden αποκάλυψε ότι η NSA είχε επίσης επιδιώξει να συγκεντρώσει ορισμένα από τα δεδομένα που ρέουν μέσω καλωδίων οπτικών ινών, σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως Muscular.

  Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών όπως η BT είναι το σενάριο ενός άγνωστου παίκτη να κλέβει δεδομένα από ένα καλώδιο οπτικών ινών και στη συνέχεια να τα τοποθετεί πίσω χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Η αξιοποίηση της κβαντικής φυσικής μπορεί να βοηθήσει να ανιχνεύονται ακόμη και οι ελάχιστες παραβάσεις στη ροή των δεδομένων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  79,0 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $