Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Νοε-2018 10:46

  Η BT τιθασεύει τη δύναμη της κβαντικής μηχανικής κατά της υποκλοπής δεδομένων

  Η BT τιθασεύει τη δύναμη της κβαντικής μηχανικής κατά της υποκλοπής δεδομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Parmy Olson

  Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο που επιτρέπει τη λειτουργία του ίντερνετ και βρίσκεται βαθιά στον ωκεανό. Η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί στη ραχοκοκαλιά ενός δικτύου καλωδίων οπτικών ινών, αλλά η αυξανόμενη πρόκληση για τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών και τηλεπικοινωνιών είναι να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που ρέουν μέσω αυτού υπό μορφή φωτός δεν θα διαρρεύσουν ούτε θα κλαπούν.

  Μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να διατηρούνται τα δεδομένα των καλωδίων οπτικών ινών εξαιρετικά ασφαλή είναι ένα πεδίο γνωστό ως κβαντικές επικοινωνίες. Ο όμιλος BT, ο γνωστός βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός με περισσότερους από 30 εκατομμύρια πελάτες λιανικής και συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ερευνά τη μέθοδο αρκετά πριν από το 2015.

  "Παρόλο που πρόκειται για κβαντική φυσική και μοιάζει με σκληρό επιστημονικό θέμα για να καταπιαστεί μια εταιρεία, μπορούμε να δούμε τις πιθανές επιδράσεις σε όλη τη διαδρομή", λέει ο Jonathan Legh-Smith, επικεφαλής εταιρικών σχέσεων και στρατηγικής έρευνας στην BT Group.

  Η έρευνα της εταιρείας έχει επικεντρωθεί σε μια τεχνική γνωστή ως διανομή κβαντικού κλειδιού, η οποία αναφέρεται στη χρήση της κβαντικής φυσικής για την κοινή χρήση κλειδιών σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

  Αν και η τεχνική πιθανότατα δεν θα τεθεί σε εφαρμογή για αρκετά χρόνια ακόμη, είναι ένας σημαντικός τομέας έρευνας για την ασφάλεια. Η έλευση των ισχυρών κβαντικών υπολογιστικών τεχνικών δεν θα μπορούσε μόνο να δώσει τεράστια ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά να σπάσει οποιονδήποτε κώδικα ή κωδικό πρόσβασης. Η κρυπτογράφηση, μερικοί υποστηρίζουν, θα καταστεί εντελώς άχρηστη.

  "Πάρτε για παράδειγμα μια οπτική ίνα, στο πάχος μιας τρίχας" λέει ο Legh-Smith. "Εάν τη λυγίσετε, το φως θα αρχίσει να διαρρέει. Εάν το φως βγει, θα μπορείτε να το ανιχνεύσετε, να το διαπεράσετε". Το να τρυπηθεί ένα καλώδιο οπτικών ινών για να υποκλαπεί περίπου το 1% του φωτός που διέρχεται "δεν είναι συνήθως ανιχνεύσιμο ", πρόσθεσε.

  Ο Legh-Smith δεν μπορούσε να επικαλεστεί παραδείγματα σκόπιμων επιθέσεων χάκερς σε καλώδια οπτικών ινών με αυτόν τον τρόπο ("Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να το γνωρίζω", είπε), αλλά η κλοπή δεδομένων από υποβρύχια καλώδια έχει άφθονο ιστορικό προηγούμενο.

  Η μυστική υποκλοπή των υποθαλάσσιων καλωδίων λέγεται ότι βοήθησε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τον Οκτώβριο του 1971, τα υποβρύχια των ΗΠΑ εγκατέστησαν συσκευές που τυλίγονταν γύρω από ένα χάλκινο καλώδιο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση και ανίχνευαν τις δονήσεις των πληροφοριών που περνούσαν μέσα από αυτό. Οι συσκευές ήταν μέρος ενός προγράμματος που είναι γνωστό ως Operation Ivy Bells.

  Πιο πρόσφατα, ο πληροφοριοδότης Edward Snowden αποκάλυψε ότι η NSA είχε επίσης επιδιώξει να συγκεντρώσει ορισμένα από τα δεδομένα που ρέουν μέσω καλωδίων οπτικών ινών, σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως Muscular.

  Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών όπως η BT είναι το σενάριο ενός άγνωστου παίκτη να κλέβει δεδομένα από ένα καλώδιο οπτικών ινών και στη συνέχεια να τα τοποθετεί πίσω χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Η αξιοποίηση της κβαντικής φυσικής μπορεί να βοηθήσει να ανιχνεύονται ακόμη και οι ελάχιστες παραβάσεις στη ροή των δεδομένων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 14/07

  Έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του ο OPEC+, αλλά η ανάκαμψη της αγοράς δεν είναι εγγυημένη

  Νέα lockdowns θα μπορούσαν να πλήξουν εκ νέου τα ταξίδια και το διεθνές εμπόριο, γεγονός που θα αύξανε τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

  00:05 14/07

  Χ. Μπρουμίδης: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της oικονομίας

  Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας μιλά για το τεχνολογικό "άλμα προς το αύριο" και τη στρατηγική του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Όπως τονίζει η Vodafone συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα κανονικά, ...

  16:56 13/07

  Δεκάδες εκατομμυριούχοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο για να χρηματοδοτηθεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού

  Μια ομάδα μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου υπέγραψε ανοιχτή επιστολή στην οποία προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο για να χρηματοδοτηθεί η "απάντηση" στον...

  07:55 13/07

  Wall: Οι μετοχές τεχνολογίας "επελαύνουν", αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα

  Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών συνέχισαν να υπεραποδίδουν σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά.

  08:08 12/07

  Πώς μια νευρολογική ασθένεια έκανε μια 27χρονη επιχειρηματία να δημιουργήσει τη NeuroVice

  Η εταιρεία αναπτύσσει το PATI, μια συσκευή που μπαίνει στο στόμα του ασθενούς και τον εμποδίζει να δαγκώνει τη γλώσσα του όταν παθαίνει κρίσεις.

  09:09 11/07

  Σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ η καθαρή περιουσία του Jeff Bezos

  Εάν δεν παραχωρούσε το ένα τέταρτο του μεριδίου του στην Amazon στην πρώην σύζυγό του, τώρα θα είχε περιουσία περίπου 240 δισ. δολ.

  09:22 10/07

  Πώς τα χρήματα του Γουόρεν Μπάφετ "δουλεύουν" υπέρ του περιβάλλοντος

  Η Dominion έπρεπε να πουλήσει τους αγωγούς της για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  16:00 09/07

  Ο Musk έδωσε το σύνθημα: τα πλήρως αυτόνομα οχήματα Tesla χωρίς οδηγό "είναι πολύ κοντά"

  Η σχετική τεχνολογία πιθανότατα θα είναι λειτουργική εντός του 2020.

  12:58 09/07

  Νέο χτύπημα για την οικονομία των ΗΠΑ - Τα κρούσματα αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ξανακλείνουν

  Οι νέοι περιορισμοί που συνοδεύουν την επανεμφάνιση του ιού έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη μέχρι το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

  10:10 09/07

  Ο Κάνιε Γουέστ λέει ότι σοβαρολογεί για την προεδρία - Είναι όμως αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα

  Την Κυριακή ο δημοφιλής τραγουδιστής ανακοίνωσε πως επιδιώκει να γίνει πρόεδρος φέτος και όχι το 2024. Όμως η αργοπορημένη του απόφαση τον φέρνει αντιμέτωπο με ποικίλα εμπόδια.

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.