Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 10:20

  Το Initiative Q δεν θα λύσει το πρόβλημα του bitcoin

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Initiative Q δεν θα λύσει το πρόβλημα του bitcoin

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το Initiative Q δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της μαζικής υιοθέτησης που αντιμετωπίζει το Bitcoin, διότι δεν είναι ψηφιακό νόμισμα. Είναι απλώς μια μάταιη ελπίδα που κινείται στην κατεύθυνση του OneCoin.

  Το Bitcoin και άλλα μεγάλα ψηφιακά "νομίσματα" ξεκινούν από την πλευρά της προσφοράς της αγοράς. Και δίνουν μια μεγάλη υπόσχεση: να κάνουν τις συναλλαγές στην αγορά γρήγορες, αποτελεσματικές, φθηνές και απαλλαγμένες από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζιτών και των μεγάλων τραπεζών. Αλλά έχουν και ένα μεγάλο πρόβλημα: πώς να αποκτήσουν ευρεία αποδοχή από μια κρίσιμη μάζα χρηστών.

  Μέχρι στιγμής, κανένα από τα κυριότερα ψηφιακά νομίσματα δεν έχει λύσει αυτό το πρόβλημα. Δεν έχουν κερδίσει την αποδοχή πέρα από τους "ενθουσιώδεις της τεχνολογίας", μια μικρή ομάδα στην "καμπύλη Rogers" –ένα μοντέλο που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για να εξηγήσουν πώς φθάνουν τα νέα προϊόντα στις μάζες.

  Το Initiative Q ισχυρίζεται ότι έχει λύση στο πρόβλημα αυτό, ξεκινώντας από την πλευρά της ζήτησης της αγοράς. Επιχειρεί να δημιουργήσει πρώτα μια κρίσιμη μάζα χρηστών και έπειτα να βρει το ψηφιακό νόμισμα για να την εξυπηρετήσει.

  Με απλά λόγια, δεν υπάρχει ένα ψηφιακό νόμισμα, ας πούμε ένα "νέο" Bitcoin που θα λύσει τα προβλήματα του "παλιού" Bitcoin.

  "Το Initiative Q δεν είναι το νέο Bitcoin", λέει ο Shidan Gouran, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Global Blockchain. "Επιδέχεται αμφισβήτησης στην ίδια την ιδέα του, επειδή μοιάζει σκόπιμα να είναι μυστηριώδες".

  Γιατί το συγκρίνουμε με το Bitcoin; Προφανώς, για το "θόρυβο"  που μια τέτοια σύγκριση αναμένεται να δημιουργήσει στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

  "Θα το χαρακτήριζα ως 'νέο bitcoin' με την έννοια της ευρείας αναγνωρισιμότητας και της πιθανής υιοθέτησης, αλλά θα λειτουργήσει πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα", λέει ο Jeff Ramson, ιδρυτής και CEO του συμβουλευτικού ομίλου PCG. Το Initiative Q αναπτύσσεται στη βάση ένα λαμπρού συστήματος μάρκετινγκ στα social media. Αναπτύσσουν γρήγορα το δίκτυο και το βλέπω αυτό ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία ενός νέου συστήματος πληρωμών, καθώς θα έχουν έναν τεράστιο αριθμό παγκόσμιων χρηστών".

  Μια καλύτερη σύγκριση για αυτό το πρόγραμμα κοινωνικού μάρκετινγκ θα ήταν με ένα σχέδιο-πυραμίδα, σύμφωνα με τον Gouran.

  "Οι συγκρίσεις του Initiative Q με μια πυραμίδα είναι άμεσες, διότι με αυτό ακριβώς μοιάζει. Υπόσχονται κάποιου είδους ακαταμάχητες, πλούσιες αμοιβές, σε αντάλλαγμα για μια οριζόντια εξάπλωση, με το πρώτο βήμα να στρατολογήσεις ανθρώπους που γνωρίζεις".

  Ο trader κρυπτονομισμάτων, Abraham Merkin προτιμά να συγκρίνει το Initiative Q με το Stellar. "Ο,τιδήποτε λειτουργικό για το Initiative Q είναι μέσα στις δυνατότητες του Stellar".

  Ακόμα κι έτσι, το Q δεν είναι Stellar. "Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι πληρωμές του Q θα επεκταθούν όσο της Stellar. Και παρόλο που η Stellar διαθέτει ένα σύστημα διανομής για το νόμισμά της, η βιωσιμότητα και οι δια-οργανωτικές εφαρμογές της πλατφόρμας απλώς της δίνουν μεγαλύτερο βάρος από το να πει ότι "εάν όλοι οι φίλοι σας αγοράσουν αυτό, θα φροντίσουμε εμείς για τα υπόλοιπα", προσθέτει ο Merkin.

  Αυτός είναι ο λόγος που βλέπει το Q να πηγαίνει στην κατεύθυνση του OneCoin. "Βλέπω το Initiative Q να παίρνει το δρόμο του OneCoin ... Ένα ακόμη απατηλό όνειρο MLM με διαφορετική πλοκή".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  155,0 δισ. $

  +1.912,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +510,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,0 δισ. $

  +515,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,2 δισ. $

  -924,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,9 δισ. $

  +1.294,6 εκ. $