Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Νοε-2018 12:39

  Η Exxon Mobil μπορεί να αντιμετωπίσει μια ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Exxon Mobil μπορεί να αντιμετωπίσει μια ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ

  Του Antonis Antoniou

  Καθώς το Stena IceMax -το γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει υπεράκτικες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Exxon Mobil- πλησιάζει στον προορισμό του, εντείνεται η αγωνία για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία.

  Την τελευταία διετία, η Κύπρος έχει αδειοδοτήσει εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες εξόρυξης να ερευνήσουν στην ΑΟΖ, με την ελπίδα να ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, και πιο συγκεκριμένα φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε αυτό το αντικείμενο -όπως η ιταλική ENI, η κορεατική KOGAS, η γαλλική Total και η αμερικανική Noble Energy- εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πήραν τελικά την άδεια για τη διενέργεια ερευνών.

  Τώρα, η Exxon Mobil είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τις έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ τις ερχόμενες εβδομάδες, και η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει σε μια τέτοια ενέργεια. 

  Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και από τότε κατέχει παράνομα πάνω από το 36% του κυπριακού εδάφους, ενώ δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως τα τεμάχια, ή αλλιώς οικόπεδα, 1, 4, 6 και 7 εντάσσονται στη δική της ΑΟΖ, αλλά και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους που ενδέχεται να βρίσκονται στα τεμάχια 1, 2, 3, 8, 9, 12 και 13. Αν και το τεμάχιο 10 δεν περιλαμβάνεται στις προαναφερθείσες διεκδικήσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα. 

  Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο αποκαλούμενος "υπουργός Εξωτερικών" της παράνομης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία), ο Κουντρέτ Οζερσάι, επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει στις έρευνες της Exxon Mobil, εξηγώντας ότι η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κύπρου για λογαριασμό της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων.

  Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε πως η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εξερευνήσει την ΑΟΖ αποδεικνύει πως "αγνοούνται τα ισότιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού".

  Συνεχίζοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ απείλησε για άλλη μια φορά ότι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και η Τουρκία είναι έτοιμες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούν τα υποτιθέμενα δικαιώματα και συμφέροντά τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών υδρογονανθράκων.

  Ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil, Νιλ Τσάπμαν, βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσάπμαν δεν απάντησε ευθέως για τις τουρκικές απειλές. "Είμαστε μια επιχειρηματική οντότητα και η δουλειά μας είναι να εξερευνούμε φυσικό πλούτο για λογαριασμό κυβερνήσεων. Οποιοδήποτε κυβερνητικό θέμα πρέπει να συζητείται και να επιλύεται από τις κυβερνήσεις", σχολίασε.

  Θα επαναληφθεί η ιστορία;

  Ωστόσο, τόσο ο κ. Τσάπμαν όσο και η κυβέρνηση της Κύπρου γνωρίζουν πως η Τουρκία δεν είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις.

  Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ιταλική εταιρεία ENI επιχείρησε να κάνει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ, αλλά τουρκικά πολεμικά πλοία παρενέβησαν και δεν επέτρεψαν στο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 να προχωρήσει στο έργο. Το τρυπάνι παρέμεινε στο σημείο για 12 ημέρες περιμένοντας να δοθεί λύση, κάτι που δεν έγινε τελικά, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η Κύπρος συνεχίζει τα ενεργειακά της σχέδια βάσει του διεθνούς δικαίου και σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν λάβει άδεια στην ΑΟΖ της. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τον Φεβρουάριο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνει διπλωματικές κινήσεις για να διασφαλίσει ότι οι γεωτρήσεις θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

  Για τον σκοπό αυτόν, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Ουές Μίτσελ, αποκάλυψε: "Έχουμε καταστήσει σαφές στα μηνύματά μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι η παρενόχληση της γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο ή ασχολίαστο".

  Ενώ υπάρχει ο φόβος για την ενδεχόμενη συμπεριφορά της Τουρκίας, μήπως δηλαδή προσπαθήσει να παρέμβει ξανά όπως έκανε με την ENI, η παρεμπόδιση της γεώτρησης της Exxon Mobil θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Εκτός από την αμφισβήτηση μιας σημαντικής και ισχυρής αμερικανικής εταιρείας, η Τουρκία επίσης θα προκαλέσει έναν διαχρονικό σύμμαχό της: το Κατάρ. Η κρατική εταιρεία Qatar Petroleum συνεργάστηκε με την Exxon Mobil για να κερδίσει τα δικαιώματα εξερεύνησης για το τεμάχιο 10. Η Τουρκία και το Κατάρ όμως έχουν καλές διπλωματικές σχέσεις και οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τα συμφέροντα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει και τις συνολικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

  Η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 είναι πολύ σημαντική για τον ενεργειακό τομέα της Κύπρου. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά και ανακαλυφθεί μια σημαντική ποσότητα εμπορικά αξιοποιήσιμων υδρογονανθράκων, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ακτή. Τα σχέδια για μια μονάδα ΥΦΑ συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Κύπρο, αλλά η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί μέχρι τώρα δεν ήταν επαρκής για να υποστηρίξει το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια όταν αναπτυχθεί πλήρως.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $