Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Νοε-2018 11:20

  Γιατί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν "άγγιξε" την Qualcomm

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν "άγγιξε" την Qualcomm

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα έχει επηρεάσει πολλές αμερικανικές εταιρείες, όπως μαρτυρούν οι οικονομικοί απολογισμοί τους. Ωστόσο, δεν "άγγιξε" τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα που ακούει στο όνομα "Qualcomm".

  Την Τετάρτη, η Qualcomm ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα με αυξημένα κέρδη και ανεβασμένες πωλήσεις, στοιχεία που ενισχύθηκαν από τις συνεργασίες του τεχνολογικού κολοσσού με κινεζικές εταιρείες κατασκευής έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), όπως η Xiaomi, η Vivo, η Oppo και η OnePlus, οι οποίες παράγουν συσκευές κυρίως για τις αγορές της Ασίας.

  Αυτά είναι οπωσδήποτε καλά νέα για την Qualcomm. Η εταιρεία στηρίζεται πάρα πολύ στην κινεζική αγορά για να παρακολουθεί στενά αυτές τις τεχνολογίες, αν και είχε κάποια προβλήματα με τα δικαιώματα εμπορικού χαρακτήρα, μετά από διαφωνίες με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

  Προφανώς, η εμπορική διένεξη των δύο χωρών έχει δημιουργήσει έναν νέο τρόπο αντίληψης και τακτικής από την πλευρά των συνεργατών της Qualcomm στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχασε το πρόσφατο ράλι των τεχνολογικών εταιρειών στη Wall Street. Γιατί έγινε αυτό; Επειδή οι επενδυτές ήταν σκεπτικοί με την πορεία της Qualcomm τα τελευταία χρόνια.

  "Η Qualcomm τηρούσε αμυντική στάση τα τελευταία πέντε χρόνια, τακτική που επηρέασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το αν μπορεί η εταιρεία να πετύχει τους στόχους της", σχολιάζει ο  Haris Anwar, αναλυτής της πλατφόρμας Investing.com.

  Κατά μία έννοια, η Qualcomm έκανε αυτό ακριβώς, ανακοινώνοντας ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τη Wall Street. Η μετοχή της, την Πέμπτη, διαπραγματεύθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  Η Wall Street ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Qualcomm. 

  Για πολλά χρόνια, η Qualcomm είχε δύο πηγές εσόδων. Η μία ήταν η κατασκευή επεξεργαστών που ενσωματώνονται στα smartphones. Η άλλη ήταν τα δικαιώματα από κατασκευαστές όπως η Apple και η Samsung. Έτσι κατάφερε να κερδίζει από πολλούς κατασκευαστές, μιας και χρησιμοποιούσαν τα δικά της τσιπ επεξεργαστών.

  Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, αυτό το μοντέλο αμφισβητείται τόσο από την πλευρά των κατασκευαστών όσο και των ρυθμιστικών αρχών. "Παρά τα δυνατά οικονομικά της, διακυβεύεται η ανάπτυξη της εταιρείας. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Apple έχουν επιχειρήματα κατά των πρακτικών της εταιρείας", σημειώνει ο Anwar. 

  Οι νομικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την απόδοση των μετοχών της εταιρείας. Γι' αυτό η Qualcomm πρέπει να λύσει αυτές τις νομικές διενέξεις και να αφιερωθεί στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $