Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 16:52

  Δισεκατομμυριούχος εναντίον Τραμπ: Τι κατάφεραν τα 123 εκατ. δολάρια του Steyer στις ενδιάμεσες εκλογές

  Δισεκατομμυριούχος εναντίον Τραμπ: Τι κατάφεραν τα 123 εκατ. δολάρια του Steyer στις ενδιάμεσες εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Angel Au-Yeung

  Από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε στον Λευκό Οίκο, ο δισεκατομμυριούχος Tom Steyer από την Καλιφόρνια βρίσκεται στην "πρωτοπορία" της αντίστασης στον αρχηγό του κράτους. Από την αγορά τεράστιων διαφημιστικών χώρων στην Times Square  της Νέας Υόρκης με επιγραφές "Ανάγκη για Καθαίρεση" (σ.σ. του προέδρου μέσω του Κογκρέσου) μέχρι τις εκστρατείες για την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Steyer έχει δαπανήσει την τελευταία διετία 123 εκατ. δολάρια για πολιτικούς σκοπούς. Ένας από τους σκοπούς αυτούς ήταν να εξασφαλίσει το λεγόμενο "Μπλε Κύμα" - με βάση το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα θα έπαιρνε τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και θα ανέτρεπε τις πολιτικές ισορροπίες στην Ουάσινγκτον.

  Τελικώς το Μπλε Κύμα ήταν μάλλον ένας αχνός μπλε κυματισμός: οι Δημοκρατικοί πήραν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν και επαύξησαν μάλιστα την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Το ερώτημα λοιπόν είναι: δαπανήθηκαν σωστά τα εκατομμύρια του Steyer?

  Ο δισεκατομμυριούχος Steyer, που από επικεφαλής hedge fund  έχει μετατραπεί σε έναν ενεργό ακτιβιστή για πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, δαπάνησε τα 80 εξ αυτών των εκατομμυρίων σε δύο εγχειρήματα: το ένα ήταν η καμπάνια για καθαίρεση του Τραμπ από το Κογκρέσο, μέσω συλλογής υπογραφών και δημιουργίας σχετικού ρεύματος στα μέσα ενημέρωσης και το δεύτερο ήταν το NextGen Rising, δηλαδή μια απόπειρα κινητοποίησης της νεολαίας ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές. Σύμφωνα με τον Bob Shrum, πολιτικό στρατηγιστή των Δημοκρατικών, ο οποίος έχει εμπλακεί σε οκτώ προεδρικές καμπάνιες, οι προσπάθειες του  Steyer για αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές βοήθησαν πραγματικά τους Δημοκρατικούς να κατακτήσουν την πλειοψηφία της Βουλής. Το κάλεσμα για καθαίρεση Τραμπ; Μάλλον όχι.

  "Στις δύσκολες περιφέρειες, στις οποίες οι Δημοκρατικοί τα πήγαν εξαιρετικά, δεν μιλούσαν για καθαίρεση", σημειώνει ο Shrum. "Μιλούσαν περισσότερο για ζητήματα όπως η δυνατότητα να πληρώνει κανείς τα δίδακτρα του πανεπιστημίου του και την υγειονομική του κάλυψη. Θα διακινδύνευα την εκτίμηση ότι τα περί καθαίρεσης δεν ήταν εκείνα που οδήγησαν τους Δημοκρατικούς στην κατάκτηση της πλειοψηφία της Βουλής".

  Ο Steyer διοχέτευσε περί τα 33 εκατομμύρια δολάρια στην καμπάνια NextGen Rising, η οποία ενέγραψε περισσότερους από 250.000 νέους ηλικίας από 18 έως 35 ετών στους εκλογικούς καταλόγους σε 11 πολιτείες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε 40 εκλογικές περιφέρειες που αλλάζουν συχνά χέρια μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Με 750 άτομα προσωπικό και 15.000 εθελοντές, ο στρατός του Steyer πλημμύρισε 400 φοιτητικές εστίες και πανεπιστήμια, χτύπησε 1 εκατ. πόρτες και έστειλε 3 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα μέσω των οποίων καλούσε τους νέους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. 
  Σύμφωνα με την NextGen, εκ των 40 εδρών της Βουλής στις οποίες στόχευσε το πρόγραμμα, το 60% κατακτήθηκε από Δημοκρατικούς, οι οποίοι "εκθρόνισαν" απερχόμενους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές.

  Είναι δύσκολο μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές να εκτιμήσει κανείς εάν στο τελικό αποτέλεσμα τον βασικό ρόλο έπαιξε η μεγαλύτερη συμμετοχή ή όχι. Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία (United States Election Project), η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 ήταν η μεγαλύτερη από το 1966. Σε ορισμένες πολιτείες, είναι προφανές ότι έπαιξε τον ρόλο της στη διαμόρφωση των συσχετισμών, όπως επιβεβαιώνει και ο Shrum.

  O Steyer πίστεψε ότι η ίδια η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους θα έφερνε πολιτικό αποτέλεσμα: όσο περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες εγγράφονταν και ενθαρρύνονταν να ψηφίσουν, τόσο δυνατότεροι θα έβγαιναν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο. "Είμαστε μια οργάνωση βάσης", λέει ο δισεκατομμυριούχος.

  Τους τελευταίους μήνες, η προσπάθεια του "Need To Impeach", όπου δαπανήθηκαν συνολικά 40 εκατ. δολάρια και για την οποία συνελέγησαν 6,2 εκατ. υπογραφές διαδικτυακά, άλλαξε το άλλαξε την έμφασή της και, από την καθαίρεση Τραμπ, πέρασε στον στόχο της εγγραφής στους καταλόγους και της συμμετοχής στις εκλογές για το 70% των υπογραφόντων.

  Ο Steyer δαπάνησε άλλα 10 εκατομμύρια για την παραλλαγμένη καμπάνια σε Need to Vote. Μικρό μέρος των χρημάτων του κατευθύνθηκε απευθείας στις καμπάνιες υποψηφίων των Δημοκρατικών. Για την καμπάνια NextGen Climate Action, με θεματολογία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, ο Steyer δαπάνησε 2,2 εκατομμύρια προωθώντας τις υποψηφιότητες  22 Δημοκρατικών υποψήφιων για την ομοσπονδιακή Βουλή, καθώς και 1,7 εκατ. για τέσσερις Δημοκρατικούς υποψήφιους για τη Γερουσία, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics. Ο  επίσης δισεκατομμυριούχος Michael Bloomberg, ο οποίος δαπάνησε σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο περί τα 110 εκατομμύρια υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, ξόδεψε 28 εκατομμύρια δολάρια διά μέσου της καμπάνιας PAC Independence USA, προωθώντας και εκείνος 22 Δημοκρατικές υποψηφιότητες για τη Βουλή.

  Με στοιχεία της Πέμπτης, 19 από τους υποστηριζόμενους από τον Bloomberg Δημοκρατικούς υποψήφιους βουλευτές κέρδιζαν τη μάχη της έδρας, ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 86%. Η αντίστοιχη καμπάνια του Steyer, για τους δικούς του "22", είχε ποσοστό επιτυχίας 59%.

  Η δε μάχη, στην οποία το επιτελείο Steyer έδωσε τεράστια έμφαση, για εκλογή κυβερνήτη στη Φλόριντα, πιθανότατα οδηγείται σε ανακαταμέτρηση. Ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός ακτιβιστής ξόδεψε 7,2 εκατ. δολάρια σε επιτροπές πολιτικής δράσης υποστήριξης του Δημοκρατικού υποψηφίου Andrew Gillum και άλλα 2,8 εκατ. απευθείας στην καμπάνια του.

  Ο Gillum παραδέχθηκε την ήττα του από τον Ρεπουμπλικανό DeSantis, την Τρίτη το βράδυ, ωστόσο όσο η καταμέτρηση συνεχιζόταν, η διαφορά μειωνόταν, σε τέτοιο βαθμό που τελικώς θα χρειαστεί νέα καταμέτρηση.
  Στην κάλπη, ο Steyer κατά βάση έχασε. Έριξε 30 εκατ. σε πρωτοβουλίες για "καθαρή" ενέργεια σε Michigan, Arizona και Nevada. Στο Μίσιγκαν επετεύχθη συμβιβασμός για μετάβαση σε "καθαρές" μορφές ενέργειας κατά 50% έως το 2030, οπότε δεν χρειάστηκε ψηφοφορία. Σε  Nevada και Arizona, τα σχετικά νομοσχέδια έχασαν.

  Συνολικά, τα 60 από τα 123 εκατομμύρια που δαπάνησε ο Steyer τη διετία φαίνεται να είχε μικρό ή και καθόλου αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές και ειδικά στις έδρες που υπήρχε "ντέρμπι".

  Το να μετρήσει πάντως κανείς την επιτυχία της δραστηριότητας του Steyer μόνον από τον αριθμό των υποψηφίων που στήριξε και κατάφεραν να εκλεγούν θα ήταν υπεραπλούστευση, συμπληρώνει ο Shrum. "O Bloomberg είχε αξιοσημείωτα μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά δαπάνησε και πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ο Steyer είχε καλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στη συμμετοχή στην ψηφοφορία".

  Ο δισεκατομμυριούχος, πάντως, αποφεύγει μέχρι και στην τελευταία συνέντευξή του, την Πέμπτη, να τοποθετηθεί για το κατά πόσο θα τον ενδιέφερε μια προεδρική υποψηφιότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,4 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  +31,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,4 δισ. $

  -854,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -168,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,6 δισ. $

  +305,2 εκ. $