Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 08:31

  Forbes: Οι κορυφαίες επιχειρήσεις πίσω από την ευρωπαϊκή Λίστα του Μίδα

  Forbes: Οι κορυφαίες επιχειρήσεις πίσω από την ευρωπαϊκή Λίστα του Μίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ευρωπαϊκή Λίστα του Μίδα, η δεύτερη που κατάρτισε ποτέ το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, έρχεται σε μία εξαιρετική συγκυρία στην ιστορία των ευρωπαϊκών venture capital. Τα venture capital και τα funds που επενδύουν σε εταιρείες με ταχεία ανάπτυξη βρίσκονται σε τροχιά για άντληση κεφαλαίων ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Preqin, καθώς οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τα αναπτυσσόμενα τεχνολογικά οικοσυστήματα σε όλη την Ευρώπη. Η αγορά IPO της Ευρώπης - που έλαβε ώθηση από την επιτυχημένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Adyen τον Ιούνιο - έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι.

  Τα χαρτοφυλάκια των Ευρωπαίων επενδυτών της φετινής Λίστας του Μίδα αντανακλούν αυτές τις τάσεις. Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες που τάραξαν τα νερά για τους επενδυτές είναι είτε εταιρείες που έχουν μπει πρόσφατα στο χρηματιστήριο, είτε εταιρείες που σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι μισές από αυτές προέρχονται από το fintech, έναν κλάδο που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στην Ευρώπη.

  Spotify

  Η ασυνήθιστη απόφαση της Spotify να ενταχθεί απευθείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προκάλεσε τόσο έκπληξη όσο και ανησυχία στους επενδυτές που φοβήθηκαν το ενδεχόμενο έντονης μεταβλητότητας στη μετοχή. Ωστόσο, η αρχική δημόσια εγγραφή της Spotify ήταν επιτυχημένη και στα δύο πρώτα τρίμηνά της ως εισηγμένη εταιρεία, η τιμή της μετοχής της αυξάνεται σταθερά. Τώρα, το ερώτημα είναι αν η επιτυχημένη άμεση εισαγωγή της Spotify θα δώσει θάρρος σε άλλες startups να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία.

  WeWork

  Από την εμφάνισή της στη λίστα των Κορυφαίων Εταιρειών του περασμένου έτους, η WeWork εισήλθε στην όγδοη χρονιά της ως ιδιωτική εταιρεία. Φημολογείται ότι συγκεντρώνει νέα χρηματοδότηση με αποτίμηση 35-40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα με τις επικρατέστερες υποψήφιες εταιρείες για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

  Η WeWork έχει εμπλουτίσει το πελατολόγιό της με μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Facebook και την General Electric ενώ προωθείται σε διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.

  Adyen

  Η ολλανδική εταιρεία fintech, Adyen, έγινε γνωστό όνομα φέτος μετά και την IPO ύψους 8,3 δισ. δολαρίων στο Euronext στο Άμστερνταμ. Η επιτυχία και το μέγεθος της IPO της Adyen, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης φέτος, συνέβαλε στην τόνωση του ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή τεχνολογία και το venture capital γενικότερα.

  Από την IPO τον Ιούνιο, η Adyen έχει επωφεληθεί από την ταχεία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και την επέκταση των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων στους κλάδους εστίασης και φιλοξενίας. Παρότι είναι μια από τις πολλές εταιρείες fintech που ξεριζώνουν τα παραδοσιακά τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Adyen έχει ξεχωρίσει για τις χαμηλότερου κόστους, φιλικές προς το χρήστη λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, τα αναλυτικά εργαλεία της και τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων σε πολλαπλά νομίσματα και τύπους πληρωμών.

  Farfetch

  Η Farfetch είναι ένας από τους λίγους λιανοπωλητές που υπερέχει σε κάτι έναντι της Amazon, καταγράφοντας εξαιρετική επίδοση σε μια "γωνιά" της αγοράς όπου η Amazon δεν κατάφερε να κυριαρχήσει: τη μόδα πολυτελείας. Με έδρα το Λονδίνο, η online πλατφόρμα της Farfetch παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε μια σειρά προϊόντων από πάνω από 2.000 μάρκες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, παπουτσιών, τσαντών και αξεσουάρ. Η εταιρεία παρήγαγε έσοδα ύψους 385 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2017 και έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο με αποτίμηση αξίας 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  BlaBlaCar

  Η BlaBlaCar, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ένα ταξιδιωτικό δίκτυο που επιτρέπει στους οδηγούς και στους επιβάτες να έρθουν σε επαφή και να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο για μεγάλες αποστάσεις. Η BlaBlaCar, που ιδρύθηκε το 2006, έχει πλέον 65 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε 22 χώρες και, σύμφωνα με την TechCrunch, έφθασε φέτος στην κερδοφορία.

  Οι ευρωπαϊκές ρίζες της BlaBlaCar και το μοναδικό της όραμα, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες ride-share όπως η Uber και η Lyft, ήταν καθοριστικά για την επιτυχία της. Οι οδηγοί της BlaBlaCar δεν επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος - η πλατφόρμα θεωρείται περισσότερο ως μια κοινότητα που βοηθά τους οδηγούς και τους επιβάτες να αντισταθμίσουν το κόστος της βενζίνης και των διοδίων, τα οποία είναι ακριβότερα στην Ευρώπη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σχέδια της εταιρείας για IPO είναι ασαφή, αλλά στο μεταξύ, η BlaBlaCar συνεχίζει να επενδύει σε τρόπους να εξελιχθεί τη δεύτερη δεκαετία της, ξεκινώντας με ένα rebranding στις αρχές του τρέχοντος έτους.

  DocuSign

  Η IPO της DocuSign τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ήρθε λίγο μετά από τις IPOs επτά άλλων εταιρειών cloud ή επιχειρηματικού λογισμικού το 2018, συμπεριλαμβανομένων των Dropbox και Zscaler. Ενώ η επιχείρηση της DocuSign –οι ηλεκτρονικές υπογραφές- μπορεί να μην εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, εδώ και χρόνια η DocuSign δίνει λύση σε μια βασική και ανικανοποίητη ανάγκη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την DocuSign, πρέπει ακόμη να υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία διευκόλυνσης των συμβάσεων.

  GreenSky

  Για περισσότερο από δέκα χρόνια, η GreenSky, η οποία διευκολύνει την παροχή δανείων για έργα βελτίωσης μιας κατοικίας, κρυβόταν από τα ραντάρ ως μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες fintech των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά από την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της το Μάιο του 2018, στο πλαίσιο της οποίας άντλησε πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, η GreenSky ήταν αδύνατο να αγνοηθεί.

  Ως ιδιωτική εταιρεία, η GreenSky με έδρα την Ατλάντα προσέλκυσε ορισμένους επενδυτές υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των PIMCO, TPG και ICONIQ Capital, με το πολυετές ιστορικό κερδοφορίας της. Η ισχυρή απόδοση της GreenSky επιτάχυνε επίσης τη στρατηγική της εξέλιξη και τον διαχωρισμό της από δανειστές αγοράς όπως η LendingClub και η OnDeck. Τα τελευταία δύο χρόνια, η GreenSky συνεργάζεται με γιατρούς και οδοντιάτρους για να προσφέρει χρηματοδότηση για επιλεγμένες διαδικασίες.

  Zalando

  Ο γερμανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής Zalando, που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης το 2014, πωλεί παπούτσια, είδη ένδυσης και άλλα είδη μόδας και ομορφιάς σε χρήστες 17 χωρών από όλη την Ευρώπη. Η Zalando ιδρύθηκε το 2008 στα πρότυπα της Zappos.com και αρχικά ειδικεύτηκε στα υποδήματα. Από τότε η Zalando έχει διευρύνει τα προϊόντα που προσφέρει και εξελίχθηκε από μια ψηφιακή πλατφόρμα πώλησης σε κάτι που προσομοιάζει σε ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο.

  Robin hood

  Η Robinhood είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν απλά συναλλαγές μετοχών και κρυπτονομισμάτων, χωρίς προμήθεια. Ενώ αυτή τη στιγμή είναι μία από τις λίγες ιδιωτικές εταιρείες στη φετινή λίστα των 10 κορυφαίων εταιρειών, η Robinhood φέρεται να βρίσκεται στο δρόμο προς μια δημόσια εγγραφή.

  Οι πέντε εκατομμύρια πελάτες της Robinhood παρακολουθούν, αγοράζουν και πωλούν μετοχές, options, ETF και κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Η εταιρεία προσφέρει επίσης χρυσές συνδρομές έναντι μηνιαίας πληρωμής, οι οποίες παρέχουν πρόσθετη αγοραστική δύναμη. 

  iZettle

  Ιδρυθείσα στη Στοκχόλμη το 2010, η iZettle πρωτοστάτησε σε συσκευές ανάγνωσης καρτών με μικροτσιπ και σε λογισμικό για συσκευές κινητών τηλεφώνων. Η βασική αγορά της εταιρείας είναι μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με την iZettle να παρέχει εργαλεία που  βοηθούν τους πελάτες της να πληρώνονται και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους.

  Η iZettle εξαγοράστηκε από την PayPal τον Σεπτέμβριο του 2018 για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, στην πιο μεγαλύτερη εξαγορά της PayPal μέχρι σήμερα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  20:30 22/11

  Η Google πληρώνει 1 εκατ. δολ. σε όποιον χακάρει τα κινητά της

  Έως και 1,5 εκατ. δολ. θα προσφέρει η Google σε όσους εντοπίσουν σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα των smartphone της.

  14:08 22/11

  Παταγώδης αποτυχία η παρουσίαση από τον Musk του Cybertruck της Tesla

  Η επίδειξη της υποτιθέμενης ανθεκτικότητας του τζαμιού στα παράθυρα πήγε εντελώς στραβά, όταν ένας από τους βοηθούς πέταξε μια ατσαλένια μπίλια στα παράθυρα του οδηγού και του πίσω καθίσματος,...

  00:05 22/11

  Η PayPal προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της - Αποκτά τη Honey έναντι 4 δισ. δολαρίων

  H PayPal ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της. Έναντι 4 δισ. δολαρίων αποκτά τη Honey, μια δωρεάν επέκταση (extension) που εντοπίζει προσφορές και παρακολουθεί τιμές προϊόντων βοηθώντας...

  12:10 21/11

  Οι 50 κορυφαίοι φιλάνθρωποι των ΗΠΑ

  Συνολικά, οι 50 πιο γενναιόδωροι φιλάνθρωποι της Αμερικής πρόσφεραν 14,1 δισ. δολάρια το 2018, από 12,6 δισ. δολάρια το 2017 και 12,2 δισ. δολάρια το 2016.

  09:01 21/11

  Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την IPO της Airbnb το 2020 - Που ενδεχομένως να μην είναι συνηθισμένη

  Η πολυαναμενόμενη εισαγωγή της Airbnb στο χρηματιστήριο ίσως να μην ακολουθήσει τον συμβατικό δρόμο.

  16:41 20/11

  Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν "κυνηγάει" τους δισεκατομμυριούχους

  Μετά τον CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, τον επενδυτή της Shark Tank, Μάρκ Κούμπαν, τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, τώρα επιτίθεται στη Δημοκρατική...

  13:29 20/11

  Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει ομόφωνα το ν/σ που υποστηρίζει τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

  Είναι αμφίβολο αν θα το υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το νομοσχέδιο απαιτεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια σε όσους διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ ...

  08:36 20/11

  Deal $500 εκατ. της Airbnb με τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...στον δρόμο προς την IPO

  H Airbnb υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία χορηγίας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας θα προσφέρει καταλύματα -και όχι μόνο- κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ολυμπιακών...

  12:10 19/11

  Με άλμα στα λειτουργικά της έσοδα, η Μπαρτσελόνα ξεπερνά τη Ρεάλ Μαδρίτης

  Mε τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου να έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα, η ομάδα της Βαρκελώνης αναμένεται να κατακτήσει την κορυφή και τυπικά με το ...

  08:10 19/11

  Η Huawei δίνει έως $220.000 στους χάκερς που θα "σπάσουν" τις Android συσκευές της

  Η Huawei προκαλεί τους καλύτερους χάκερς του κόσμου να βρουν τρωτά σημεία στα Android κινητά της, έναντι αδρής αμοιβής. Μια κίνηση που θα μπορούσε να καταρρίψει τις κατηγορίες που τη βαρύνουν ότι...

  17:34 18/11

  Αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν τα Boeing 737 MAX, όμως η τουρκική SunExpress αγόρασε 10

  Στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι, η αεροπορική εταιρεία SunExpress άσκησε την option που είχε, ώστε να παραγγείλει 10 επιπλέον Boeing 737 MAX 8, ως μέρος της στρατηγικής ανανέωσης και ανάπτυξης...

  16:02 18/11

  R. Stone: Ο 6ος συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται βάσει της έρευνας Μάλερ

  Ο Stone είναι ο 6ος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται για συμμετοχή στην υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, βάσει της έρευνας του πρώην ειδικού...

  08:37 18/11

  Επιτήδειοι έβαλαν στο χέρι $2 εκατ. από πώληση ψεύτικων μετοχών Airbnb, Uber και Lyft

  Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η Knightsbridge Private Partners φέρεται ότι κατάφερε να αποσπάσει από επενδυτές ποσό 2,1 δισ. δολαρίων πουλώντας τους ανύπαρκτες μετοχές τεχνολογικών κολοσσών εν όψει...

  08:19 17/11

  Ford εναντίον Ferrari: Η πραγματική ιστορία πίσω από την πιο σφοδρή αντιζηλία της αυτοκίνησης

  H ιστορία του πώς ο Henry Ford II επιχείρησε να αποκτήσει τη Ferrari το 1963, προκαλώντας μια δεκαετή διαμάχη με τον Enzo Ferrari.

  11:24 16/11

  Τα κρυφά όπλα της Apple στον "πόλεμο του streaming"

  Εάν οι πελάτες της Apple γίνουν και συνδρομητές της Apple TV+, εκτιμάται πως έως το 2025 το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορεί να καταγράφει έσοδα της τάξης των 9 δισ. δολ.

  22:08 15/11

  Τράμπ εναντίον Μπέζος: Διαμάχη Amazon-Πενταγώνου για σύμβαση 10 δισ. δολ.

  Εκπρόσωπος της Amazon κάνει λόγο για "σαφείς ελλείψεις"και "αδιαμφισβήτητη προκατάληψη" εκ μέρους του Πενταγώνου.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,0 δισ. $

  +634,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,7 δισ. $

  +56,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,2 δισ. $

  +456,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  85,9 δισ. $

  +484,2 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,7 δισ. $

  +323,4 εκ. $