Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 08:31

  Forbes: Οι κορυφαίες επιχειρήσεις πίσω από την ευρωπαϊκή Λίστα του Μίδα

  Forbes: Οι κορυφαίες επιχειρήσεις πίσω από την ευρωπαϊκή Λίστα του Μίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ευρωπαϊκή Λίστα του Μίδα, η δεύτερη που κατάρτισε ποτέ το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, έρχεται σε μία εξαιρετική συγκυρία στην ιστορία των ευρωπαϊκών venture capital. Τα venture capital και τα funds που επενδύουν σε εταιρείες με ταχεία ανάπτυξη βρίσκονται σε τροχιά για άντληση κεφαλαίων ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Preqin, καθώς οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τα αναπτυσσόμενα τεχνολογικά οικοσυστήματα σε όλη την Ευρώπη. Η αγορά IPO της Ευρώπης - που έλαβε ώθηση από την επιτυχημένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Adyen τον Ιούνιο - έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι.

  Τα χαρτοφυλάκια των Ευρωπαίων επενδυτών της φετινής Λίστας του Μίδα αντανακλούν αυτές τις τάσεις. Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες που τάραξαν τα νερά για τους επενδυτές είναι είτε εταιρείες που έχουν μπει πρόσφατα στο χρηματιστήριο, είτε εταιρείες που σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι μισές από αυτές προέρχονται από το fintech, έναν κλάδο που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στην Ευρώπη.

  Spotify

  Η ασυνήθιστη απόφαση της Spotify να ενταχθεί απευθείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προκάλεσε τόσο έκπληξη όσο και ανησυχία στους επενδυτές που φοβήθηκαν το ενδεχόμενο έντονης μεταβλητότητας στη μετοχή. Ωστόσο, η αρχική δημόσια εγγραφή της Spotify ήταν επιτυχημένη και στα δύο πρώτα τρίμηνά της ως εισηγμένη εταιρεία, η τιμή της μετοχής της αυξάνεται σταθερά. Τώρα, το ερώτημα είναι αν η επιτυχημένη άμεση εισαγωγή της Spotify θα δώσει θάρρος σε άλλες startups να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία.

  WeWork

  Από την εμφάνισή της στη λίστα των Κορυφαίων Εταιρειών του περασμένου έτους, η WeWork εισήλθε στην όγδοη χρονιά της ως ιδιωτική εταιρεία. Φημολογείται ότι συγκεντρώνει νέα χρηματοδότηση με αποτίμηση 35-40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα με τις επικρατέστερες υποψήφιες εταιρείες για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

  Η WeWork έχει εμπλουτίσει το πελατολόγιό της με μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Facebook και την General Electric ενώ προωθείται σε διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.

  Adyen

  Η ολλανδική εταιρεία fintech, Adyen, έγινε γνωστό όνομα φέτος μετά και την IPO ύψους 8,3 δισ. δολαρίων στο Euronext στο Άμστερνταμ. Η επιτυχία και το μέγεθος της IPO της Adyen, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης φέτος, συνέβαλε στην τόνωση του ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή τεχνολογία και το venture capital γενικότερα.

  Από την IPO τον Ιούνιο, η Adyen έχει επωφεληθεί από την ταχεία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και την επέκταση των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων στους κλάδους εστίασης και φιλοξενίας. Παρότι είναι μια από τις πολλές εταιρείες fintech που ξεριζώνουν τα παραδοσιακά τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Adyen έχει ξεχωρίσει για τις χαμηλότερου κόστους, φιλικές προς το χρήστη λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, τα αναλυτικά εργαλεία της και τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων σε πολλαπλά νομίσματα και τύπους πληρωμών.

  Farfetch

  Η Farfetch είναι ένας από τους λίγους λιανοπωλητές που υπερέχει σε κάτι έναντι της Amazon, καταγράφοντας εξαιρετική επίδοση σε μια "γωνιά" της αγοράς όπου η Amazon δεν κατάφερε να κυριαρχήσει: τη μόδα πολυτελείας. Με έδρα το Λονδίνο, η online πλατφόρμα της Farfetch παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε μια σειρά προϊόντων από πάνω από 2.000 μάρκες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, παπουτσιών, τσαντών και αξεσουάρ. Η εταιρεία παρήγαγε έσοδα ύψους 385 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2017 και έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο με αποτίμηση αξίας 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  BlaBlaCar

  Η BlaBlaCar, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ένα ταξιδιωτικό δίκτυο που επιτρέπει στους οδηγούς και στους επιβάτες να έρθουν σε επαφή και να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο για μεγάλες αποστάσεις. Η BlaBlaCar, που ιδρύθηκε το 2006, έχει πλέον 65 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε 22 χώρες και, σύμφωνα με την TechCrunch, έφθασε φέτος στην κερδοφορία.

  Οι ευρωπαϊκές ρίζες της BlaBlaCar και το μοναδικό της όραμα, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες ride-share όπως η Uber και η Lyft, ήταν καθοριστικά για την επιτυχία της. Οι οδηγοί της BlaBlaCar δεν επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος - η πλατφόρμα θεωρείται περισσότερο ως μια κοινότητα που βοηθά τους οδηγούς και τους επιβάτες να αντισταθμίσουν το κόστος της βενζίνης και των διοδίων, τα οποία είναι ακριβότερα στην Ευρώπη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σχέδια της εταιρείας για IPO είναι ασαφή, αλλά στο μεταξύ, η BlaBlaCar συνεχίζει να επενδύει σε τρόπους να εξελιχθεί τη δεύτερη δεκαετία της, ξεκινώντας με ένα rebranding στις αρχές του τρέχοντος έτους.

  DocuSign

  Η IPO της DocuSign τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ήρθε λίγο μετά από τις IPOs επτά άλλων εταιρειών cloud ή επιχειρηματικού λογισμικού το 2018, συμπεριλαμβανομένων των Dropbox και Zscaler. Ενώ η επιχείρηση της DocuSign –οι ηλεκτρονικές υπογραφές- μπορεί να μην εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, εδώ και χρόνια η DocuSign δίνει λύση σε μια βασική και ανικανοποίητη ανάγκη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την DocuSign, πρέπει ακόμη να υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία διευκόλυνσης των συμβάσεων.

  GreenSky

  Για περισσότερο από δέκα χρόνια, η GreenSky, η οποία διευκολύνει την παροχή δανείων για έργα βελτίωσης μιας κατοικίας, κρυβόταν από τα ραντάρ ως μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες fintech των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά από την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της το Μάιο του 2018, στο πλαίσιο της οποίας άντλησε πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, η GreenSky ήταν αδύνατο να αγνοηθεί.

  Ως ιδιωτική εταιρεία, η GreenSky με έδρα την Ατλάντα προσέλκυσε ορισμένους επενδυτές υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των PIMCO, TPG και ICONIQ Capital, με το πολυετές ιστορικό κερδοφορίας της. Η ισχυρή απόδοση της GreenSky επιτάχυνε επίσης τη στρατηγική της εξέλιξη και τον διαχωρισμό της από δανειστές αγοράς όπως η LendingClub και η OnDeck. Τα τελευταία δύο χρόνια, η GreenSky συνεργάζεται με γιατρούς και οδοντιάτρους για να προσφέρει χρηματοδότηση για επιλεγμένες διαδικασίες.

  Zalando

  Ο γερμανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής Zalando, που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης το 2014, πωλεί παπούτσια, είδη ένδυσης και άλλα είδη μόδας και ομορφιάς σε χρήστες 17 χωρών από όλη την Ευρώπη. Η Zalando ιδρύθηκε το 2008 στα πρότυπα της Zappos.com και αρχικά ειδικεύτηκε στα υποδήματα. Από τότε η Zalando έχει διευρύνει τα προϊόντα που προσφέρει και εξελίχθηκε από μια ψηφιακή πλατφόρμα πώλησης σε κάτι που προσομοιάζει σε ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο.

  Robin hood

  Η Robinhood είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν απλά συναλλαγές μετοχών και κρυπτονομισμάτων, χωρίς προμήθεια. Ενώ αυτή τη στιγμή είναι μία από τις λίγες ιδιωτικές εταιρείες στη φετινή λίστα των 10 κορυφαίων εταιρειών, η Robinhood φέρεται να βρίσκεται στο δρόμο προς μια δημόσια εγγραφή.

  Οι πέντε εκατομμύρια πελάτες της Robinhood παρακολουθούν, αγοράζουν και πωλούν μετοχές, options, ETF και κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Η εταιρεία προσφέρει επίσης χρυσές συνδρομές έναντι μηνιαίας πληρωμής, οι οποίες παρέχουν πρόσθετη αγοραστική δύναμη. 

  iZettle

  Ιδρυθείσα στη Στοκχόλμη το 2010, η iZettle πρωτοστάτησε σε συσκευές ανάγνωσης καρτών με μικροτσιπ και σε λογισμικό για συσκευές κινητών τηλεφώνων. Η βασική αγορά της εταιρείας είναι μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με την iZettle να παρέχει εργαλεία που  βοηθούν τους πελάτες της να πληρώνονται και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους.

  Η iZettle εξαγοράστηκε από την PayPal τον Σεπτέμβριο του 2018 για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, στην πιο μεγαλύτερη εξαγορά της PayPal μέχρι σήμερα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  11:17 30/11

  "Ο Ιρλανδός" και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

  To Netflix δεν παρεμβαίνει καθόλου στη δουλειά των σκηνοθετών, προσφέροντας συνεχώς την αμέριστη στήριξή του.

  18:41 29/11

  Ιστορικό ρεκόρ: Πάνω από τα 4,4 δισ. δολάρια την ημέρα των Ευχαριστιών οι online πωλήσεις στις ΗΠΑ

  Συγκριτικά, υπήρχαν μόνο οκτώ ημέρες μεταξύ 1 - 27 Νοεμβρίου που ξεπέρασαν ακόμη και τα 2 δισ. δολάρια. Τη Cyber Monday αναμένεται να καταγραφούν πωλήσεις κοντά στα 9,4 δισ. δολάρια.

  12:49 29/11

  Η λίστα των καλύτερων αεροπορικών εταιρειών του κόσμου για το 2020

  Η Air New Zealand ξανακερδίζει την πρώτη θέση από τη Singapore Airlines, με τον αερομεταφορέα να κατακτά την πρωτιά στα έξι από τα τελευταία επτά χρόνια. Τα ετήσια Βραβεία Αεροπορικής Αριστείας...

  08:30 29/11

  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Το ψήφισμα προηγείται ενός κρίσιμου μήνα για την παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

  22:10 28/11

  "Εκτός λειτουργίας" Facebook και Instagram την Ημέρα των Ευχαριστιών

  Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί χρήστες που την Ημέρα των Ευχαριστιών δεν μπορούν να αναρτήσουν σχόλια και φωτογραφίες.

  10:57 28/11

  Ο Μπερνάρ Αρνό έγινε σχεδόν κατά $3 δισ. πλουσιότερος μετά το deal με τον οίκο Tiffany

  Το "χρυσό" deal του ομίλου πολυτελών αγαθών LVMH με τον οίκο κοσμημάτων Tiffany πρόσθεσε σχεδόν 3 δισ. δολάρια στην περιουσία του Μπερνάρ Αρνό.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,5 δισ. $

  -1.163,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,3 δισ. $

  -14,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,8 δισ. $

  +642,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,7 δισ. $

  +593,7 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,9 δισ. $

  +236,2 εκ. $