Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 15:25

  ΗΠΑ: Αριθμός γυναικών - ρεκόρ στο νέο Κογκρέσο, αλλά... υπάρχει ακόμη δρόμος

  ΗΠΑ: Αριθμός γυναικών - ρεκόρ στο νέο Κογκρέσο, αλλά... υπάρχει ακόμη δρόμος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Christina Vuleta

  Αριθμός γυναικών - ρεκόρ θα υπηρετούν από τον Ιανουάριο του 2019 στο Καπιτώλιο, καθώς τουλάχιστον 110 μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα είναι γένους… θηλυκού. Πρόκειται για το 20% των μελών του Κογκρέσου, αριθμός διόλου ικανοποιητικός αν σκεφθεί κανείς ότι οι γυναίκες αποτελούν άνω του 50% του εκλογικού σώματος. Πρόκειται όμως την ίδια στιγμή για πρόοδο, εάν σκεφθεί κανείς ότι το ποσοστό των γυναικών CEO επιχειρήσεων στις ΗΠΑ κινούνται ποσοστιαία περί το 5%.

  Και εάν υπάρχει μία μερίδα εκλεγμένων αξιωματούχων το 2018 που έχει ξεκάθαρη βούληση να πετύχει δομικές αλλαγές, αυτή είναι σίγουρα οι γυναίκες. Το ρεύμα αυτό δεν είναι άσχετο με όσα προηγήθηκαν των εκλογών του 2016 (οι οποίες έφεραν στην εξουσία τον Ντόναλντ Τραμπ), καθώς και τα κινήματα #MeToo και TimesUp. Η  Women’s March (Πορεία Διαμαρτυρίας των Γυναικών) και άλλες ανάλογες διαμαρτυρίες και κινήματα επικεντρώθηκαν στην απώλεια δικαιωμάτων από πλευράς των γυναικών και στο ζήτημα της αντιμετώπισης εκ μέρους τους ζητημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και σε ζητήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα exit polls των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ την Τρίτη, τα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης εμφανίζονταν για τους ψηφοφόρους σημαντικότερα από το θέμα μετανάστευσης ή άλλους οικονομικούς παράγοντες. 

  H φυσιογνωμία των εκλεγμένων στο Κογκρέσο γυναικών ποικίλει, δείχνοντας και μια αλλαγή στα πρότυπα του "τυπικού" υποψήφιου βουλευτή και γερουσιαστή στις ΗΠΑ. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες κοινοβουλευτικοί προτείνουν περισσότερα σχέδια νόμου, εγκρίνουν περισσότερα νομοθετήματα που έχουν θετική επίδραση στον γυναικείο πληθυσμό και συμβάλλουν στην μεγαλύτερη ενίσχυση των περιφερειών από τις οποίες εξελέγησαν με ομοσπονδιακούς πόρους. 

  Δείχνουν επίσης ότι το φαινόμενο έχει πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά, καθώς κάθε γυναίκα η οποία εκλέγεται σε πολιτικό αξίωμα εμπνέει τις νεότερες να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική. Επιπλέον, ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι σε δημόσια αξιώματα εκλέγονται γυναίκες με προέλευση από λιγότερο αντιπροσωπευόμενες έως σήμερα ομάδες του πληθυσμού.

  Οι Sharice Davids και Deb Haaland θα είναι, για παράδειγμα, οι πρώτες δύο γυναίκες με καταγωγή από την κοινότητα των Αυτοχθόνων Αμερικανών. Η Davids, Δημοκρατική, κέρδισε την βουλευτική έδρα της 3ης Περιφέρειας του Κάνσας. Προερχόμενη από την ινδιανική φυλή Ho-Chunk, η Davids είναι ταυτόχρονα και η πρώτη ανοικτά LGBTQ βουλευτής από το Κάνσας. Είναι δε πρώην αθλήτρια Μεικτών Πολεμικών Τεχνών (MMA), τονίζοντας σε συνέντευξή της μέσα στο 2018: "Το να ξέρεις πώς να παλεύεις για κάτι δεν είναι ακριβώς μειονέκτημα, αλλά προτέρημα για μια βουλευτή. Μαθαίνεις να παλεύεις ώστε να μην χρειάζεται να το πράξεις".

  Η Haaland είναι επίσης Δημοκρατική και κέρδισε την έδρα της 1ης Περιφέρειας του Νέου Μεξικού για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ανήκει στη φυλή των Pueblo of Laguna και είναι πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού.

  Φθάνει στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον γνωρίζοντας τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει όχι μόνον από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς αντιπάλους της, αλλά και από τους ίδιους τους Δημοκρατικούς. Το καλοκαίρι δήλωνε: "Το γεγονός ότι είσαι η πρώτη αυτόχθων γυναίκα στο Κογκρέσο, δεν σημαίνει ότι κάποιος θα σου χαριστεί. Δεν είναι κάτι που προσφέρεται δωρεάν". Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι σημαντικό και για την ίδια, καθώς η οικογένειά της βίωσε τον βίαια διαχωρισμό μελών της, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε στα παιδιά των αυτοχθόνων να ενταχθούν σε σχολεία "αφομοίωσης".

  Οι Ilhan Omar και Rashida Tlaib είναι οι πρώτες γυναίκες μουσουλμανικού θρησκεύματος που εκλέγονται στο Κογκρέσο. Η Omar, Σομαλοαμερικανή μετανάστης, θα εκπροσωπεί πλέον στην ομοσπονδιακή Βουλή των ΗΠΑ το 5η Περιφέρεια της Μινεσότα. Σε έναν έντονα φορτισμένο συναισθηματικά λόγο της μετά την εκλογή της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που σκοπεύει να κάνει ώστε η Αμερική να γίνει πιο φιλόξενη χώρα για όσους φθάνουν εκεί για να χτίσουν μια νέα ζωή.

  Η Tlaib, κόρη Παλαιστίνιων μεταναστών, θα γίνει η πρώτη Παλαιστινοαμερικανή που θα υπηρετήσει στο Κογκρέσο. Γεννημένη στο Ντιτρόιτ, η Tlaib έγραψε ιστορία ήδη από το 2008, όταν και έγινε η πρώτη γυναίκα μουσουλμανικού θρησκεύματος η οποία εξελέγη στο τοπικό Κοινοβούλιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν. Στον λόγο της μετά την εκλογή της, έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο ακτιβιστικό παρελθόν της και στη φιλοδοξία της να γίνει η δυνατή φωνή των πολιτών της εκλογικής της περιφέρειας στην ομοσπονδιακή Βουλή των ΗΠΑ.


  Η Alexandria Ocasio-Cortez στη Νέα Υόρκη και η Abby Finkenauer στην Αϊόβα έγραψαν ιστορία ως οι νεότερες γυναίκες που εκλέγονται στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο. Και οι δυο τους είναι μόλις 29 ετών. Η Ocasio-Cortez είναι μέλος του κόμματος των "Δημοκρατών Σοσιαλιστών της Αμερικής" και εξελέγη, με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος στην 14η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, νικώντας τον απερχόμενο Δημοκρατικό βουλευτή της περιοχής, Joe Crowley, στην προκριματική εκλογή. Η Δημοκρατική Finkenauer είχε υπηρετήσει παλαιότερα στο τοπικό Κοινοβούλιο της Αϊόβα και εξελέγη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με μια πλατφόρμα υπεράσπισης των οικογενειών της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση.

  Μεταξύ των ιδιοκτητριών μικρών επιχειρήσεων που έθεσαν υποψηφιότητα για το Κογκρέσο, δύο, οι οποίες τυχαίνει να είναι και πρώην βετεράνοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατάφεραν να εκλεγούν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο των ΗΠΑ.

  Η Δημοκρατική και βετεράνος του πολεμικού ναυτικού Elaine Luria κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Scott Taylor, βετεράνο των ειδικών δυνάμεων επίσης του πολεμικού ναυτικού της χώρας, για την έδρα του βουλευτή της 2ης Περιφέρειας της Βιρτζίνια. Μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ως πυρηνικός μηχανικός, η Luria ξεκίνησε το Mermaid Factory, οικογενειακή επιχείρηση στο Norfolk της Virginia, που δίνει έμφαση στον τουρισμό και την τοπική παράδοση και κληρονομιά. 

  Η Chrissy Houlahan, νικήτρια στη μάχη για την βουλευτική έδρα της 6ης Περιφέρειας της Πενσιλβάνια, είναι βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας, η οποία, παράλληλα με την  κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα με τον σύζυγό της, ίδρυσε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα  και δίδαξε χημεία σε λύκειο. Πλέον δηλώνει έτοιμη για το Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι το "μη παραδοσιακό" background θα την βοηθήσει στη συνεργασία της με τους υπόλοιπους βουλευτές για την εξεύρεση λύσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,7 δισ. $

  +508,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,4 δισ. $

  -69,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,4 δισ. $

  +259,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,9 δισ. $

  -259,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,9 δισ. $

  -326,3 εκ. $