Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 16:34

  Πώς οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν δολάριο και αγορές

  Πώς οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν δολάριο και αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Naeem Aslam

  Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς για τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Θα ήταν λάθος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως ψήφος εμπιστοσύνης για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους σχετικά με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και να δείξουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο. Ρίχνοντας μια ματιά στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του αυτό που φαίνεται είναι πως οι περισσότεροι υποστηρικτές του είναι πολύ ευχαριστημένοι. 

  Εστιάζοντας στις αγορές και στους traders, η ιστορία έχει δείξει ότι οι ενδιάμεσες εκλογές δεν επηρεάζουν σημαντικά την τιμή του δολαρίου ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία από το 1922, η μέση απόδοση της αγοράς 9 μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές ήταν 0,3% και 12 μήνες μετά ήταν 17,1%. Ωστόσο φέτος μιλάμε για τον Τραμπ και δεδομένης της αντιπαράθεσης που υπάρχει γύρω από την κυβέρνηση αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν για πρώτη φορά στην ιστορία να φέρουν μια απροσδόκητη κίνηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και αυτός είναι και ο βασικός  λόγος για τον οποίο δεν αποτυπώνεται το ρίσκο των traders στην αγορά. Για παράδειγμα, ο δείκτης του δολαρίου έχει διαπραγματευτεί χαμηλότερα σε σχέση με άλλα βασικά ζεύγη νομισμάτων εκτός από το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο. Το πολύτιμο μέταλλο, ο χρυσός, διαπραγματεύεται επίσης κοντά στο επίπεδο των $1,230 από το προηγούμενο υψηλό των $1,240. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν εξέφρασε καμία ανησυχία ούτε με τις ενδιάμεσες εκλογές. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι η Fed θα συνεχίσει στο "μονοπάτι" της αύξησης των επιτοκίων που έχει σχεδιάσει. 

  Ελλείψει σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων σήμερα, όλοι εστιάζουν στις ενδιάμεσες εκλογές. Επομένως τι θα πρέπει να περιμένουν οι traders και πως θα συνεχίσουν το trading; 

  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο του Σώματος και οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ελέγχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενδείξεις στις οποίες, όπως έχει αποδειχτεί και κατά το παρελθόν, δεν μπορεί κανείς να βασιστεί εξ ολοκλήρου. 

  Παρ' όλα αυτά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους είναι θετικό για την άνοδο του δολαρίου μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζει την ιδεολογία του Τραμπ. Με άλλα λόγια, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο και των δύο, δηλαδή του Σώματος και της Γερουσίας, αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά θετική για το δολάριο διότι σημαίνει ότι θα επικρατήσουν οι πολιτικές του Τραμπ.  Το ζεύγος δολάριο – γιεν θα μπορούσε εύκολα να αγγίξει το επίπεδο των 114 και το ζεύγος ευρώ – δολάριο θα μπορούσε να μειωθεί στο 1,1350. Ομοίως, η αγορά των μετοχών θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα και οι δείκτες όπως ο S&P και ο Dow Jones να φτάσουν σε νέα ρεκόρ. 

  Αν το Κογκρέσο χωριστεί στα δύο, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί στο Σώμα, τότε οι μελλοντικές πολιτικές του Τραμπ θα οδηγηθούν στο αδιέξοδο.  Ο πρόεδρος δεν θα μπορέσει να δει τις πολιτικές του να γίνονται πραγματικότητα όπως ένας χαμηλότερος φόρος για τη μεσαία τάξη αλλά και αρκετές άλλες αμφιλεγόμενες πολιτικές.

  Το χειρότερο ωστόσο σενάριο για την κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν οι Δημοκρατικοί να ελέγξουν τόσο το Σώμα όσο και τη Γερουσία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σημαντικά χαμηλότερα τόσο τον δείκτη του δολαρίου όσο και τις χρηματαγορές. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 14/07

  Έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του ο OPEC+, αλλά η ανάκαμψη της αγοράς δεν είναι εγγυημένη

  Νέα lockdowns θα μπορούσαν να πλήξουν εκ νέου τα ταξίδια και το διεθνές εμπόριο, γεγονός που θα αύξανε τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

  00:05 14/07

  Χ. Μπρουμίδης: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της oικονομίας

  Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας μιλά για το τεχνολογικό "άλμα προς το αύριο" και τη στρατηγική του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Όπως τονίζει η Vodafone συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα κανονικά, ...

  16:56 13/07

  Δεκάδες εκατομμυριούχοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο για να χρηματοδοτηθεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού

  Μια ομάδα μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου υπέγραψε ανοιχτή επιστολή στην οποία προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο για να χρηματοδοτηθεί η "απάντηση" στον...

  07:55 13/07

  Wall: Οι μετοχές τεχνολογίας "επελαύνουν", αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα

  Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών συνέχισαν να υπεραποδίδουν σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά.

  08:08 12/07

  Πώς μια νευρολογική ασθένεια έκανε μια 27χρονη επιχειρηματία να δημιουργήσει τη NeuroVice

  Η εταιρεία αναπτύσσει το PATI, μια συσκευή που μπαίνει στο στόμα του ασθενούς και τον εμποδίζει να δαγκώνει τη γλώσσα του όταν παθαίνει κρίσεις.

  09:09 11/07

  Σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ η καθαρή περιουσία του Jeff Bezos

  Εάν δεν παραχωρούσε το ένα τέταρτο του μεριδίου του στην Amazon στην πρώην σύζυγό του, τώρα θα είχε περιουσία περίπου 240 δισ. δολ.

  09:22 10/07

  Πώς τα χρήματα του Γουόρεν Μπάφετ "δουλεύουν" υπέρ του περιβάλλοντος

  Η Dominion έπρεπε να πουλήσει τους αγωγούς της για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  16:00 09/07

  Ο Musk έδωσε το σύνθημα: τα πλήρως αυτόνομα οχήματα Tesla χωρίς οδηγό "είναι πολύ κοντά"

  Η σχετική τεχνολογία πιθανότατα θα είναι λειτουργική εντός του 2020.

  12:58 09/07

  Νέο χτύπημα για την οικονομία των ΗΠΑ - Τα κρούσματα αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ξανακλείνουν

  Οι νέοι περιορισμοί που συνοδεύουν την επανεμφάνιση του ιού έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη μέχρι το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

  10:10 09/07

  Ο Κάνιε Γουέστ λέει ότι σοβαρολογεί για την προεδρία - Είναι όμως αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα

  Την Κυριακή ο δημοφιλής τραγουδιστής ανακοίνωσε πως επιδιώκει να γίνει πρόεδρος φέτος και όχι το 2024. Όμως η αργοπορημένη του απόφαση τον φέρνει αντιμέτωπο με ποικίλα εμπόδια.

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.