Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 21:05

  Η εξαγορά της Red Hat από την IBM έναντι 33 δισ. δολ. δεν μοιάζει επιτυχία

  Η εξαγορά της Red Hat από την IBM έναντι 33 δισ. δολ. δεν μοιάζει επιτυχία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η IBM συρρικνώνεται - τα έσοδά της σημείωσαν πτώση κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο - και η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά ένα θηριώδες 35% από την ημέρα που η σημερινή CEO της εταιρείας ανέλαβε τα ηνία, στις αρχές του 2012.

  Πότε λοιπόν θα ήταν καλύτερη περίοδος για την μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της, εάν όχι τώρα; Με βάση τη συμφωνία της 29ης Οκτωβρίου, η IBM θα πληρώσει 33 δισ. δολάρια - δηλαδή ένα premium της τάξης του 63% σε σχέση με την τιμή που έκλεισε η μετοχή της την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου - για να αποκτήσει την εταιρεία κατασκευής λογισμικού ανοικτού κώδικα Red Hat.

  Η τελευταία παρέχει υπηρεσίες που αφορούν τη δική της εκδοχή του λογισμικού open-source Linux (χωρίς ανάγκη για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων). H Red Hat παρουσιάζει έσοδα διά μέσου δύο πηγών: μέσω συνδρομών και διά μέσου παροχής εκπαιδευτικών και άλλων υπηρεσιών. Τα έσοδα προέρχονται κατά 64% από την αμερικανική ήπειρο κατά το φορολογικό έτος 2018, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική συμβάλλουν κατά 23%, ενώ η περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού κατά 14%.

  Πρόκειται για εταιρεία η οποία μεγαλώνει σταθερά, με αυξανόμενα κέρδη και με μεγάλη ρευστότητα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 17,1% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 2,92 δισ δολάρια, τα καθαρά κέρδη αυξάνονται κατά 11.5% κάθε χρόνο φθάνοντας στα 259 εκατ., ενώ οι διαθέσιμες ταμειακές ροές μεγαλώνουν ετησίως κατά 19%, φθάνοντας τα 821 εκατ., σύμφωνα με την Morningstar.

  Δυστυχώς, η Red Hat "σκόνταψε" το τελευταίο τρίμηνο. Παρουσίασε αποτελέσματα κάτω των προσδοκιών των αναλυτών όσον αφορά στις πωλήσεις, ενώ και οι προβλέψεις για το τρέχον τίμηνο περικόπηκαν - καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησύχησαν, φοβούμενοι ότι η Red Hat έχανε δουλειές από ανταγωνιστές της και ότι η μεγέθυνσή της θα επιβραδυνθεί. Το Bloomberg σημειώνει ότι οι μετοχές της Red Hat έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 28% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και έως τις 26 Οκτωβρίου.

  Είναι όμως η συμφωνία μια χαρμόσυνη εξέλιξη για τους μετόχους της IBM; Οι επενδυτές δεν την είδαν με συμπάθεια - οδηγώντας τη μετοχή της IBM σε πτώση άνω του 4% τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Θεωρώ δε ότι αποτυγχάνει στα τρία από τα τέσσερα "σημεία - κλειδιά" για να χαρακτηριστεί μια εξαγορά ως επιτυχία.

  1. Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται η Red Hat - παροχή υπηρεσιών και εκπαίδευσης σε εταιρείες για τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα - είναι μεγάλος, αναπτυσσόμενος και κερδοφόρος. Ως CEO της Red Hat, ο Jim Whitehurst ανέφερε, σε αναφορά του προς την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC): "Πιστεύουμε ότι το σύνολο της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε θα αγγίξει τα 73 δισ. δολάρια έως το 2021. Εάν το λογισμικό καταβροχθίζει τον κόσμο - και με την ψηφιακή μεταμόρφωση η οποία λαμβάνει χώρα στο σύνολο των παραγωγικών τομέων, αυτό ακριβώς συμβαίνει - τότε ο ανοικτός κώδικας είναι το συστατικό - κλειδί".

  Επιπλέον, η International Data Corporation (IDC) ανέφερε ότι με 32,7% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων το 2017 - η Red Hat βρέθηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Microsoft. Στο κομμάτι του Linux, η IDC υπολόγισε ότι το μερίδιο των Red Hat Enterprise Linux αυξήθηκε περί το 20% το 2017.

  2. IBM και Red Hat διαφημίζουν τη συμφωνία ως μία προσπάθεια να ανταγωνιστούν την Amazon και τη Microsoft στο λεγόμενο "υβριδικό" cloud. Ωστόσο, η προσέγγιση της IBM στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία για το κατά πόσον το νέο σχήμα θα μπορέσει να παράσχει μια καλύτερη υπηρεσία στο κοινό και να κερδίσει μερίδιο στην αγορά.

  Πρώτον, η IBM είναι γνωστή για την επιβολή εσωτερικών όρων αλληλοδιασύνδεσης των προϊόντων της, με τα τελευταία να πρέπει να μοιάζουν να λειτουργούν ταυτοχρόνως και σε συντονισμό, αναγκάζοντας τους πελάτες να αποδέχονται και να αγοράζουν ένα ολόκληρο "πακέτο" αντί για το κομμάτι εκείνο το οποίο τους αφορά και τους εξυπηρετεί.

  Μολονότι η IBM παρείχε servers στην Red Hat ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, γεγονός που θα την σώσει από κάποια επιπλέον κόστη, μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην International Business Machines στον τομέα των υπηρεσιών cloud, όπου δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά, έχοντας ένα αμελητέο ποσοστό της τάξης του 1,9% των συνολικών εσόδων από ολόκληρη τη βιομηχανία υποδομών cloud το 2017.

  Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αγόραζαν προϊόντα της Red Hat επειδή ακριβώς την θεωρούσαν "ουδέτερο" παίκτη έναντι των μεγάλων της αγοράς. Ο Whitehurst τόνισε, μιλώντας στο CNBC, ότι η νέα, ενιαία εταιρεία θα έχει τη μεγαλύτερη συμβολή παγκοσμίως στην ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Red Hat θα διατηρήσει και αυτόνομα χαρακτηριστικά, ώστε να μη χαθεί η συγκεκριμένη οπτική από πλευράς πελατών.

  Σαν μέρος, ωστόσο, της IBM, ο Whitehurst έχει μπροστά του τον τετραγωνισμό του κύκλου, αφού θα πρέπει να εξηγεί στους πελάτες πώς η Red Hat μπορεί να είναι ταυτόχρονα "ουδέτερη", αλλά την ίδια στιγμή να προσπαθεί, για το δικό της επιχειρηματικό συμφέρον, ενθαρρύνοντας τους πελάτες να αγοράζουν προϊόντα της IBM.

  Αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς χάνει τον έλεγχο στη γραμμή παραγωγής, αλλά και στη στρατηγική πλασαρίσμαρος των προϊόντων της Red Hat στην αγορά, μεταξύ άλλων και λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας της IBM.

  3. Πληρώνοντας τόσο μεγάλο τίμημα για τη Red Hat, θα χρειαστούν ηρωικές προσπάθειες για να βγει πραγματικό κέρδος από τη συγκεκριμένη επένδυση. Η IBM έχει έσοδα περίπου 80 δισ. δολάρια τον χρόνο και η Red Hat θα προσθέσει εκεί ένα ποσοστό μόλις 3,8%.
  Πρόκειται για ιδιαίτερα μικρό ποσοστό και τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Γιατί όλη η υπόθεση βασίζεται στο ότι οι πελάτες της Red Hat θα συνεχίσουν να την προτιμούν και μετά την εξαγορά της από την IBM. Φυσικά, εταιρείες οι οποίες αγοράζαν από την Red Hat θεωρώντας την ουδέτερη θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν στροφή προς ανταγωνιστές της, οι οποίοι παραμένουν ανεξάρτητοι από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

  Συν τοις άλλοις, η Red Hat θα προσθέσει μόλις 6% στις διαθέσιμες ταμειακές ροές της IBM. Δεν είναι απίθανο, είναι ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο ότι το 63% premium το οποίο πλήρωσε η τελευταία για την εξαγορά θα "οδηγήσει" σε θετικό ισοζύγιο, δηλαδή θα υπερκαλυφθεί μέσω αύξησης κερδοφορίας. Πιστεύω ότι η IBM πλήρωσε περισσότερα από όσα έπρεπε.

  4. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι συγχωνεύσεις αποτυγχάνουν είναι ότι οι καλύτεροι εξ όσων εργάζονται στην εξαγοραζόμενη εταιρεία συνήθως αποχωρούν. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια αναπόφευκτη αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα.

  Για τη Red Hat, η διατήρηση αυτής της κουλτούρας είναι κρίσιμη για την επιτυχία της. Όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της, "βασικός παράγοντας για την επιτυχία μας είναι η εταιρική μας κουλτούρα, η οποία πιστεύουμε ότι προάγει την καινοτομία, την δημιουργικότητα και τη συνεργασία".

  Θα μπορέσει ένα τέτοιο πνεύμα να επιβιώσει της εξαγοράς από την IBM; Δεδομένης της σημερινής κουλτούρας της IBM, θα ψήφιζα "όχι". H CEO της, Ginni Rometty, πάντως, ισχυρίστηκε μιλώντας στην Wall Street Journal ότι η IBM δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή φιλοσοφίας στην Red Hat.

  Για να είμαστε δίκαιοι, πρόκειται για μια εκπληκτικά καλή συμφωνία όσον αφορά τους μετόχους της Red Hat, οι οποίοι θα απολαύσουν το τεράστιο premium  το οποίο πλήρωσε η IBM . Δυστυχώς, οι μέτοχοι της IBM μάλλον θα απογοητευτούν από την αποτυχία της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  16:44 28/07

  Το Facebook κατέβασε βίντεο που υποστηρίζει ότι "η υδροξυχλωροκίνη θεραπεύει τον κορονοϊό"

  Το οποίο αναδημοσίευσε και ο Τραμπ. Προτού όμως κατέβει το βίντεο είχε ήδη 17 εκατομμύρια προβολές.

  08:21 28/07

  ΗΠΑ: Έρχεται ένας ακόμη γύρος "επιταγών", λένε αξιωματούχοι του Τραμπ

  Στα νέα μέτρα στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του μορατόριουμ των εξώσεων.

  08:08 27/07

  Ένα ακόμη "καμπανάκι" για ενδεχόμενη bear market - Τι πρέπει να κάνετε

  Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει.

  08:07 26/07

  Ρεκόρ των Apple, Microsoft, Amazon, Google και Facebook στον S&P 500 - Γιατί μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο

  Eπενδυτές συγκεντρώνουν τα χρήματά τους σε μια πολύ μικρή μερίδα τεχνολογικών μετοχών.

  08:21 24/07

  Πέντε αριθμοί "μαρτυρούν" την εκρηκτική ανάπτυξη της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας

  Ο κολοσσός του λιανεμπορίου αναμένεται να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον $75 δισ.

  07:58 23/07

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων

  Χάρη στην εκτίναξη της μετοχής της Tesla, o Μασκ βρίσκεται κοντά στην "είσπραξη" επιπλέον $2,1 δισ.

  00:05 23/07

  Το λιγότερο μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερο

  Το επόμενο ερώτημα που έρχεται είναι τι πρέπει να γίνει μόλις καταλαγιάσει η κρίση του κορονοϊού και οι προσπάθειες διάσωσης της Ουάσινγκτον αρχίσουν να εξαντλούνται. Για απαντήσεις, θα έπρεπε −αν...