Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Οκτ-2018 13:49

  Τα πράγματα είναι διαφορετικά, αυτήν τη φορά, για τον NASDAQ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα πράγματα είναι διαφορετικά, αυτήν τη φορά, για τον NASDAQ

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο NASDAQ είναι ένα τρομακτικό μέρος για να έχετε τα χρήματά σας αυτές τις μέρες. Μοιάζει με τις τελευταίες μέρες της "φούσκας" των εταιρειών τεχνολογίας στις αρχές του 2000. Δημοφιλείς μετοχές δεν μπορούν να φτάσουν σε νέα υψηλά, η πώληση είναι το σύνηθες, και το ρητό "αγόρασε φθηνά" έχει αντικατασταθεί από το "πούλησε ακριβότερα".

  Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή των τελευταίων πέντε χρόνων, όταν ο NASDAQ ήταν ένα καλό μέρος για επενδύσεις. Δημοφιλείς μετοχές όπως της NVIDIA, του Netflix, του Facebook και της Apple βελτιώθηκαν αρκετά, κερδίζοντας 1215,10%,  551,10%, 193,20%, και 195,50% αντίστοιχα.

  Οι επενδυτές είχαν ενθαρρυνθεί από τις αναλύσεις που επιβεβαίωναν την ώθηση αυτών των μετοχών. Τα sell-off ήταν σπάνια και μικρής διάρκειας, και αντιμετωπίζονταν σαν μια ευκαιρία κάποιος επενδυτής να αποκτήσει μεγαλύτερα μερίδια σε πετυχημένες μετοχές.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, αυτό το μοτίβο δείχνει να καταρρέει. Ο NASDAQ διαπραγματεύεται στα χαμηλά ενώ μετοχές όπως της Netflix σημειώνουν sell-off παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

  Κάποιοι πιστεύουν ότι η τωρινή περίοδος μοιάζει με την εποχή της φούσκας "dotcom" των εταιρειών τεχνολογίας. Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα ευφορίας στους επενδυτές, που ενδιαφέρθηκαν για τη χρηματοδότηση των νέων εταιρειών. Ο σύνθετος δείκτης NASDAQ, που περιέχει κυρίως μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, εκτοξεύτηκε από τις 500 μονάδες τον Απρίλιο του 1991 σε πάνω από 5.000 μονάδες τον Μάρτιο του 2000. Η υπερβολική μανία οδηγούσε ανθρώπους να επενδύουν "τυφλά" σε οτιδήποτε συνδεόταν απλά με τη νέα βιομηχανία. Όταν τελικά θα συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για μια κλασική κερδοσκοπική φούσκα, ο δείκτης NASDAQ θα κατρακυλήσει το 2002, εξαφανίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια από τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

  Ωστόσο, υπάρχει κάτι διαφορετικό αυτήν τη φορά από τη φούσκα "dotcom", και αυτό είναι το γεγονός ότι η κίνηση των μετοχών τώρα εξορμάται από ανάπτυξη κερδών. Η NVIDIA, για παράδειγμα, έχει λειτουργική κερδοφορία 37,22% ενώ το Facebook περίπου 50%.

  Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τον νου τους στη FED προκειμένου να εξασφαλίσουν πως δεν θα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της αγοράς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $