Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 15:59

  Forbes: Η εμπορική προστριβή με τις ΗΠΑ "ροκάνισε" την περιουσία των πλουσιότερων Κινέζων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Forbes: Η εμπορική προστριβή με τις ΗΠΑ "ροκάνισε" την περιουσία των πλουσιότερων Κινέζων

  Του Russell Flannery

  Η κατακρήμνιση των μετοχών και η πτώση του κινεζικού νομίσματος ρενμινμπί (γουάν), εν μέσω πιστωτικών και εμπορικών ανησυχιών, έπληξαν την περιουσία των πλουσιότερων Κινέζων. Η καθαρή αξία της πλειονότητας των προσώπων της περυσινής λίστας με τους 400 πλουσιότερους της χώρας βυθίστηκε, ωθώντας 93 άτομα εκτός κατάταξης εντελώς. Από όσους κατάφεραν να παραμείνουν στη λίστα, οι 229 είναι λιγότερο πλούσιοι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ένας στους τρεις έχασε τουλάχιστον 20%. 

  Ο μεγαλύτερος χαμένος της χρονιάς, σε δολάρια, είναι ο Hui Ka Yan, που κρατούσε τα σκήπτρα της περυσινής κατάταξης και του οποίου η καθαρή περιουσία υποχώρησε κατά 11,7 δισ. δολ. ή σε ποσοστό 28%. Ο μεγιστάνας του real estate βρέθηκε στην τρίτη θέση, αλλάζοντας θέσεις με τον Jack Ma, τον χαρισματικό πρόεδρο του διαδικτυακού κολοσσού Alibaba. Ο Ma, με περιουσία 34,6 δισ. δολ. βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας για πρώτη φορά από το 2014, παρά τις απώλειες που υπέστη ύψους 4 δισ. δολ. σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο Ma Huateng της Tencent (γνωστός και ως Pony Ma), διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση παρά τη μείωση της περιουσίας του κατά 2 δισ. δολάρια. Ο Wang Wei της S.F. Holdings, που είναι γνωστή ως η Fedex της Κίνας, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος, καθώς είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 7,4 δισ. δολ. ή 33%. 

  Άλλη μία αξιοσημείωτη απώλεια εξαιτίας του χρηματιστηριακού sell-off είναι ο Richard Liu, ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, που μεταξύ των επενδυτών της συγκαταλέγονται η Tencent και η Walmart. Η καθαρή αξία της περιουσίας του κατρακύλησε κατά 34%, ενώ η JD.com, έχασε το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής της από το απόγειο του Ιανουαρίου και οι μετοχές της έχουν βυθιστεί κατά 25% από το τέλος Αυγούστου, όταν ο Liu συνελήφθη στη Μινεσότα για φερόμενη ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Αφέθηκε ελεύθερος την επομένη, δεν του ασκήθηκε δίωξη και επέστρεψε στην Κίνα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν. 

  Λαμπρές εξαιρέσεις 

  Παρά την υποχώρηση στην περιουσία ορισμένων μεγιστάνων του διαδικτύου, δύο πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν μεταξύ των λαμπρών εξαιρέσεων της λίστας. Η περιουσία του Wang Xing "σκαρφάλωσε” στα 5,1 δισ. δολ.  Από τα 4,05 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, χάρη στην εισαγωγή της εταιρείας του, Meituan, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. H Meituan διαθέτει μία εφαρμογή για ομαδικές αγορές και παραγγελίες μετάλλων. Παρομοίως, η περιουσία του CEO της Xiaomi , Lei Jun επίσης αυξήθηκε στα 11,9 δισ. δολ. από τα 6,8 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο - η κεφαλαιοποίηση της Xiaomi πρόσφατα άγγιξε τα 35 δισ. δολ. γεγονός που εξασφάλισε μία θέση στη λίστα του Forbes σε πέντε από τους μετόχους της εταιρείας, τρεις εξ’ αυτών πρωτοεμφανιζόμενοι. Συνολικά 12 πρόσωπα που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην κατάταξη, προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Colin Huang, ιδρυτή της σελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, που μπήκε στο Nasdaq το καλοκαίρι. Ισχυρή στη φετινή λίστα είναι και η παρουσία των μεγιστάνων από τις φαρμακευτικές και ιατρικές εταιρείες καθώς η γηράσκουσα Κίνα ξοδεύει όλο και πιο πολλά για την φροντίδα των ηλικιωμένων. 

  Ισχυρό πλήγμα

  Παρότι σχεδόν όλοι οι τομείς βίωσαν υποχώρηση στον συνολικό πλούτο των εκπροσώπων τους στη λίστα, ο βιομηχανικός κλάδος, που επί μακρόν ήταν η μεγαλύτερη πηγή πλούτου στην Κίνα, υπέστη ισχυρότερο πλήγμα, καθώς ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων που προέρχονται από τη βιομηχανία, μειώθηκε στους 72 από τους 79 και ο μέσος καθαρός πλούτος τους υποχώρησε στα 1,8 δισ. δολ. από τα 2,1 δισ. δολάρια. Το 2017 και τα 400 μέλη της κατάταξης είχαν περιουσία από 1 δισ. δολ. και πάνω - φέτος, το "κατώφλι” για να εισέλθει κάποιος στη λίστα μειώθηκε στα 840 εκατ. δολ. ενώ δεν ήταν όλοι δισεκατομμυριούχοι, αλλά μόνο οι 344 από τους 400. 

  Τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίστηκαν με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 12ης Οκτωβρίου. 

  Οι πλουσιότεροι της Κίνας σε αριθμούς

  Γηραιότερος

  Liang Shezeng, 86 ετών

  No. 370, Guangdong real estate

  Νεότερος 

  Wang Han, 31 ετών

  No. 393, Juneyao Air

  Κάτω των 40 ετών

  15

  Η πόλη με τους περισσότερους πλούσιους Κινέζους

  Πεκίνο, 67

  Αυτοδημιούργητοι 

  393

  Βασικοί κλάδοι

  Βιομηχανία, 72

  Real estate, 72

  Συνολική καθαρή αξία 

  $1.06 τρισ. έναντι $1.19 τρισ. το 2017

  Μέση καθαρή αξία πλούτου 

  $1.4 δισ. έναντι $1.7 δισ. το 2017

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $