Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 11:09

  Πιθανότατα τρώτε πλαστικό κάθε μέρα και δεν το ξέρετε καν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιθανότατα τρώτε πλαστικό κάθε μέρα και δεν το ξέρετε καν

  του Eric Mack

  Είναι αηδιαστικό για τόσους πολλούς λόγους: Νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι από οχτώ διαφορετικές χώρες παγκοσμίως, έχουν μικροπλαστικά στα κόπρανά τους. 

  Τα μικροπλαστικά είναι πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού, μικρότερα από 5 χιλιοστά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάθε λογής προϊόντα ή προέρχονται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού τα οποία διασπώνται στο περιβάλλον. 

  Ομάδα ερευνητών με έδρα την Αυστρία, εξέτασε συμμετέχοντες από την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και την Αυστρία. Σε όλα τα δείγματα κοπράνων που εξέτασαν, βρήκαν μικροπλαστικά. 

  "Πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτού του είδους και επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και πολύ καιρό, ότι τα πλαστικά τελικά φτάνουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Philipp Schwabl και καθηγητής στο Ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα. "Τα μικρότερα σωματίδια μικροπλαστικών μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, μπορούν ακόμη και να φτάσουν στο ήπαρ”. 

  Τα μικροσκοπικά κομμάτια μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και να πλήξουν την ανοσολογική απόκριση του εντέρου. 

  Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έρευνα είχε εξαιρετικά μικρό δείγμα, με μόλις οχτώ συμμετέχοντες. Κάθε άτομο κράτησε ένα ημερολόγιο με τη διατροφή του την εβδομάδα που προηγήθηκε της δειγματοληψίας. Όλα τα άτομα ανέφεραν ότι κατανάλωσαν τρόφιμα τυλιγμένα σε πλαστική συσκευασία και χρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια. Έξι από τους συμμετέχοντες έφαγαν ψάρια, ενώ κανείς τους δεν ήταν χορτοφάγος. 

  Στα δείγματα βρέθηκαν εννέα διαφορετικοί τύποι πλαστικού, με πιο συνηθισμένο το πολυπροπυλενίου (PP) και το  τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). 

  Κατά μέσο βρέθηκαν 20 πλαστικά σωματίδια ανά 10 γραμμάρια δείγματος, το οποίο σημαίνει ότι εάν αυτό το επίπεδο μόλυνσης είναι γενικευμένο, τότε όλοι αποβάλλουμε κάθε μέρα από τον οργανισμό μας εκατοντάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. 

  Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον μας, καθώς εντοπίζονται στο αλάτι, σε έντομα και σχεδόν παντού αλλού.

  "Τώρα που έχουμε τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη μικροπλαστικών σε ανθρώπινους οργανισμούς, πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία”, δήλωσε ο Schwabl. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $