Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Οκτ-2018 19:03

  Η λίστα Forbes με τους 50 μεγαλύτερους φιλάνθρωπους και δωρητές στις ΗΠΑ για το 2017

  Η λίστα Forbes με τους 50 μεγαλύτερους φιλάνθρωπους και δωρητές στις ΗΠΑ για το 2017
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jennifer Wang

  Οι πράξεις συνήθως μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Και, μολονότι είναι εύκολο να μοιράζει κανείς υποσχέσεις, η πραγματική γενναιοδωρία περιλαμβάνει το να ανοίγει κανείς το "πουγγί με τα δολάρια". Προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι πρόσφεραν τα περισσότερα χρήματα εντός ΗΠΑ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2017, το Forbes συνεργάστηκε με την Boca Raton, την SHOOK Research της Φλόριντα, εντοπίζοντας ποιοι τήρησαν τις υποσχέσεις τους.

  Στη συγκεκριμένη έρευνα, μετρούν μόνον τα χρήματα που έφτασαν σε δικαιούχους και όχι η ανάληψη δεσμεύσεων για το μέλλον που δεν έχει ακόμη γίνει πράξη ή δωρεές που παραμένουν ακόμη στα ταμεία οργανισμών ή ιδρυμάτων.

  Πολλοί εκ των 50 κορυφαίων δωρητών στις ΗΠΑ βρίσκονται ταυτόχρονα ανάμεσα στα πλουσιότερα πρόσωπα της χώρας: εννέα από τους 10 κορυφαίους βρίσκονται ταυτόχρονα  στη λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes, ενώ το ίδιο ισχύει για τους 40 από τους 50 της λίστας. Για τέταρτη συναπτή χρονιά, ο Warren Buffett βρίσκεται στο Νο 1 της λίστας, με δωρεές εντός του 2017 της τάξης των 2,8 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway, ο οποίος υπέγραψε την Έκκληση για Δωρεές του 2006, δώρισε περισσότερα από 2 δισ. στο ίδρυμα των στενών του φίλων, Bill και Melinda Gates και μοίρασε τα υπόλοιπα μεταξύ του Susan Thompson Buffett Foundation (το οποίο φέρει το όνομα της αείμνηστης συζύγου του) και τριών ιδρυμάτων τα οποία έχουν ιδρύσει τα παιδιά του.

  Το ζεύγος Bill και Melinda Gates βρίσκονται ακριβώς πίσω του, στο No. 2,  με $2,5 δισ. για το 2017. Συνολικά από το 1994 έχουν δωρίσει περί τα 35 δισ. δολάρια στο ίδρυμά τους και πλέον το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα αρωγής στον κόσμο. Τα ιδρύματα, οργανισμοί και πρωτοβουλίες που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες δωρεές από τους Gates για το 2017 περιλαμβάνουν το Παγκόσμια Ταμείο για την Μάχη κατά του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρενυας Gates και η Συμμαχία για μία Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική.

  Οι δύο συνιδρυτές του Facebook, Mark Zuckerberg και Dustin Moskovitz, βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα. Το 2015, ο Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan, ίδρυσαν από κοινού την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Chan Zuckerberg Initiative (CZI), η οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην επιστήμη, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τις οικονομικές ευκαιρίες - εμπλεκόμενη τόσο στον χώρο των επενδύσεων όσο και σε εκείνον της φιλανθρωπίας.

  Το ζεύγος, που έχει δεσμευθεί ότι θα αποδεσμευτεί από το 99% των μετοχών του facebook κατά τη διάρκεια της ζωής του, δώρισε 400 εκατ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσα στο 2017. Ο Moskovitz, από την πλευρά του,  ο οποίος έχει δημιουργήσει το Good Ventures Foundation με τη σύζυγό του, Cari Tuna, δώρισε 298 εκατ. την περασμένη χρονια. Το ίδρυμά τους υποστηρίζει σκοπούς όπως η ευζωία των ζώων και η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

  Μολονότι τα δολάρια ορισμένων φιλανθρώπων φθάνουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ορισμένοι άλλοι προτιμούν να επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους πιο κοντά στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται.

  Ο μεγιστάνας του real estate, Bill Cummings, του οποίου η Cummings Properties κατέχει περισσότερα από 230 στρέμματα αξιοποιούμενου εμπορικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης, έχει αναλάβει από το 2012 μια πρωτοβουλία 100 χορηγιών τον χρόνο, της τάξης των 100.000 δολαρίων έκαστη, σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες ή υποστηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η άρση κοινωνικών αδικιών. Ο ίδιος και η γυναίκα του παρείχαν το 2017 συνολικά $35 εκατ.

  Όταν ο τυφώνας Harvey χτύπησε το 2017, ο ιδρυτής της Dell, δισεκατομμυριούχος του Austin, Michael Dell, ανέλαβε άμεσα δράση, ιδρύοντας το Rebuild Texas Fund, μέσω του ιδρύματός του, Michael & Susan Dell Foundation. Στόχος της καμπάνιας είναι να συγκεντρώσει 100 εκατ. Δολάρια σε βοήθεια για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη κοινοτήτων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ίδρυμα του Dell δώρισε 36 εκατ. δολάρια στην προσπάθεια.

  Η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στον οποίο δραστηριοποιούνται μεγάλοι δωρητές. Το 2017, ο συνιδρυτής της Home Depot, Bernard Marcus, δώρισε $11 εκατ. στο Πανεπιστήμιο του Duke για έρευνα πάνω  στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ενώ συνέβαλε με $38 εκατ. προς το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο για τη δημιουργία ινστιτούτο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής hedge fund, Ken Griffin, δώρισε $125 εκατ. τον Νοέμβριο του 2017 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώ ο συνιδρυτής της Microsoft Paul Allen - ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή - δώρισε $50 εκατ. στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον για την ίδρυση σχολής Πληροφορικής και Μηχανικής.

  Στο σύνολο, τα μέλη της λίστας των 50 μεγαλύτερων δωρητών των ΗΠΑ ενίσχυσαν διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς με 12,6 δισ. το 2017, έναντι 12,2 δισ. το 2016. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι 50 έχουν δωρίσει άνω των $158 δισ. δολαρίων.

  Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  97,8 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $