Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 18:29

  Γιατί ο Οκτώβριος μπορεί να είναι μήνας ράλι για το Bitcoin

  Γιατί ο Οκτώβριος μπορεί να είναι μήνας ράλι για το Bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Naeem Aslam

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας το κλίμα αποστροφής κινδύνου στις διεθνείς αγορές. Αυτό ώθησε το bitcoin στο υψηλό των 6.656 δολ., αλλά η τιμή υποχώρησε γρήγορα, καθώς η κίνηση αυτή δεν υποστηρίχθηκε από όγκο συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε "ξέσπασμα", ανοδικό ή καθοδικό, θα πρέπει να έχει πίσω του υγιή όγκο συναλλαγών. Αν δεν υπάρχει όγκος, είναι κάτι περισσότερο από πιθανό το "ξέσπασμα" αυτό να είναι βραχύβιο. 

  Αυτό που περιόρισε το ράλι του bitcoin είναι ότι οι κερδοσκόποι δεν κατάφεραν να δουν ότι το ΔΝΤ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης: "Τα κενά στην κυβερνοασφάλεια και οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες χρηματοπιστωτικές υποδομές αντιπροσωπεύουν μια επιπλέον πηγή κινδύνου γιατί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα διασυνοριακά συστήματα πληρωμών και να δημιουργήσουν προβλήματα στην ροή αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των crypto assets θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ευάλωτα σημεία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

  Όπως συμβαίνει τον τελευταία καιρό, λείπει ένα σημαντικό στοιχείο από το ανοδικό μομέντουμ του bitcoin: η ευρεία συμμετοχή. Η ανοδική κίνηση πέρυσι προς τα 20.000 δολ. υποστηρίχθηκε από πολλούς επενδυτές. 

  Όποιο ανταλλακτήριο και αν κοιτάξει κανείς, ένα είναι το κοινό στοιχείο. Η μη ύπαρξη όγκου συναλλαγών. Πολλά ερωτήματα έχουν ανακύψει σχετικά με το άνοιγμα νέων λογαριασμών σε διάφορα ανταλλακτήρια και το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η απουσία αξιόπιστου ελεγκτικού μηχανισμού.

  To Bitcoin χρειάζεται κάποιου είδους "ευλογία" για να επιστρέψει στο ράλι. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια έγκριση ETF από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC). Μέχρι σήμερα, η SEC έχει απορρίψει περίπου εννέα αιτήσεις σε αυτόν τον χώρο. Όμως υπάρχει ακόμη ελπίδα. Έχει καλέσει σε διαβούλευση στις 26 Οκτωβρίου για τα ETF για bitcoin. 

  Πιστεύω πως το γεγονός ότι η SEC ζητάει τη γνώμη του κόσμου για ETF για bitcoin είναι θετικό σημάδι. Δείχνει ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς παραμένει ανοιχτή στην κοινή γνώμη. Αν ο κόσμος δείξει ότι υποστηρίζει ένα ETF, είναι πολύ πιθανό ότι η SEC θα δεχθεί μια σχετική αίτηση που θα πληροί τα κριτήριά της. Με άλλα λόγια, μια πιο ήπια στάση της SEC έναντι της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσε να φέρει το ράλι που οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων αποζητούν από πέρυσι. 

  Σε όρους τεχνικής ανάλυσης, ο ορισμός μιας ανοδικής τάσης λέει ότι θα έπρεπε να έχουμε υψηλότερα χαμηλά και υψηλότερα υψηλά. Ο ορισμός της καθοδικής τάσης είναι το αντίθετο: χαμηλότερα χαμηλά και χαμηλότερα υψηλά. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε ότι η τιμή του bitcoin είναι ούτε σε ανοδική ούτε σε καθοδική τάση. 

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη νευρικότητα που προκαλεί ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, η ανοδική τάση για το Bitcoin θα μπορούσε να έρθει ακόμη και αυτόν τον μήνα. Κυρίως αν η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ δείξει ότι οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις μελλοντικές τους προβλέψεις για τα κέρδη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις αγορές. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο μακριά και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Βερολίνο γίνεται όλο και χειρότερη. Αυτό που απομένει να δούμε είναι πόση αναταραχή χρειάζεται ώστε οι επενδυτές να ενδιαφερθούν ξανά για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -156,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,5 δισ. $

  -199,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,8 δισ. $

  +693,5 εκ. $