Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 18:56

  Τέσσερις γυναίκες - πρωτοπόροι σε fintech και τεχνολογία κρυπτονομισμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τέσσερις γυναίκες - πρωτοπόροι σε fintech και τεχνολογία κρυπτονομισμάτων

  Της Kitty Knowles

  Γυναίκες έχουν εξασφαλίσει ορισμένες κορυφαίες θέσεις, στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, στον παραδοσιακό τραπεζικό χώρο: η Christine Lagarde ηγείται του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ η Ana Botin είναι εκτελεστική πρόεδρος του Ομίλου Santander. Πλέον, όμως, οι πρωτοπόρες στον τομέα της τεχνολογίας ανοίγουν νέους δρόμους για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  Στο Λονδίνο, χρηματοοικονομικό "κέντρο" της Ευρώπης, η Anne Boden εγκατέλειψε μια σειρά ανώτατων θέσεων στην RBS και στην Allied Irish Bank για να γίνει η πρώτη γυναίκα - ιδρυτής τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Boden, με σπουδές Πληροφορικής και Χημείας, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 190 εκατ. Δολάρια, ούσα στο τιμόνι της Starling, τράπεζας βασισμένης σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή (app) την οποία χρησιμοποιούν 100.000 Βρετανοί καταναλωτές.

  "Γνωρίζω να δημιουργώ τεχνολογία, να την παρέχω και να διοικώ τους τεχνικούς - διαχειριστές της τεχνολογίας. Αυτός ο συνδυασμός σού δίνει τεράστια αξιοπιστία, τόσο στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο ή ενώπιον των επενδυτών", σημειώνει μιλώντας στο Forbes.

  Παρά το βιογραφικό της, πάντως, το να πείσει την αγορά ότι γνώριζε τι κάνει δεν ήταν πάντα εύκολο. Η Boden πέρασε μεγάλο μέρος του 2015 να εξηγεί σε δύσπιστους ότι σε πολύ λίγα χρόνια οι τραπεζικές δραστηριότητες θα εκτελούνται κατά βάση από τα κινητά και όχι από τα laptop. Εάν τα περιβάλλοντα στα οποία εργάστηκε δεν κυριαρχούνταν κατά 80% από άνδρες, θα είχε συναντήσει "πολύ μεγαλύτερο πνεύμα συνεργασίας", συμπληρώνει. "Οι γυναίκες πρέπει να εργάζονται διπλά σκληρά και τον διπλάσιο χρόνο" για να αναγνωριστεί η αξία τους, τονίζει η Boden.

  Στον χώρο της "fintech" σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είναι η μόνη πρωτοπόρα. Η Γαλλίδα Céline Lazorthes ίδρυσε την πρώτη επιχείρηση δημιουργίας "δεξαμενής χρημάτων", της Leetchi, το 2009, προσπαθώντας να συγκεντρώσει πόρους για μια φοιτητική εκδήλωση. Η Lazorthes προχώρησε εξελίσσοντας την τεχνολογία πίσω από το Leetchi σε μια ξεχωριστή επιχείρηση SAAS (λογισμικό ως υπηρεσία) ονόματι Mangopay (που υποστηρίζει αγορές, εκστρατείες συγκέντρωσης πόρων τύπου crowdfunding και πλατφόρμες ανταλλακτικής οικονομίας). Τελικώς πούλησε και τις δύο εφαρμογές στη γαλλική τράπεζα Credit Mutuel Arkea αντί 58 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

  Σήμερα η Lazorthes παραμένει CEO του Ομίλου Leetchi. Η εφαρμογή έχει 10 εκατομμύρια χρήστες και διά μέσου της πλατφόρμας της αναμένεται να διεξαχθούν συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 2,2 δισ. Δολαρίων μέσα στο  2018. Η ιδρύτρια του θυμάται ωστόσο ότι, ακόμη και με το πτυχίο του μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ξεκίνημα μιας 26χρονης στον χρηματοοικονομικό χώρο. "Οι άνθρωποι γενικώς ανέμεναν έναν άνδρα ηλικίας 40+, όχι  μια νεαρή γυναίκα με ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία στην τραπεζική βιομηχανία", θυμάται.

  Η εμπειρία της Lazorthes έχει σφραγίσει την πολιτική της όσον αφορά στις προσλήψεις (η Leetchi προσλαμβάνει κατά 45% γυναίκες, 20 διαφορετικών εθνικοτήτων), ενώ έχει διαμορφώσει και τις αποφάσεις της εκτός τραπεζικού χώρου.

  Ιδρυτικό μέλος της France Digitale, η Γαλλίδα πρωτοπόρος υποστηρίζει την πρωτοβουλία Girls In Tech ως ενεργός επενδύτρια.

  Πρωτοπορία και στον χώρο του crypto

  Η Galia Benartzi μεγάλωσε στο Palo Alto, όπου η επαφή με την πληροφορική και τους κώδικες της τεχνολογίας ήταν καθημερινότητα για τα παιδιά. Αφού ίδρυσε και στη συνέχεια πούλησε δύο επιχειρήσεις σχετικές με την τεχνολογία (η Mytopia πουλήθηκε στο 888 έναντι 48 εκατ. Δολαρίων και η Particle Code πωλήθηκε στην Appcelerator), η Benartzi δεν μπορούσε να αγνοήσει τον ολοένα και μεγαλύτερο θόρυβο γύρω από την τεχνολογία του blockchain.

  Το 2015, η επιχειρηματίας με έδρα το Ισραήλ άρχισε να πειραματίζεται με την αγορά κρυπτονομισμάτων, με πιο επιτυχημένη μία πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων με έδρα το Τελ Αβίβ για μητέρες, μέσω της οποίας ανταλλάσσονται παιχνίδια, ρούχα, χειροποίητα αγαθά, καθώς και υπηρεσίες όπως το babysitting. Η πλατφόρμα Hearts χρησιμοποιείτο μέσα σε έναν χρόνο από 40.000 μητέρες, με συναλλαγές που άγγιζαν σε αξία τα 24 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα από τέτοιου τύπου πιλοτικές εφαρμογές, η Benartzi συνειδητοποίησε πόσο σημαντική ήταν η δυνατότητα για μετατρεψιμότητα των tokens, γι’ αυτό και ανέλαβε συνιδρύτρια της πλατφόρμας Bancor. Προσφατα η τελευταία συγκέντρωσε 150 εκατ. Δολάρια διά μέσου ηλεκτρονικής δημοπρασίας γνωστής ως ICO και έχει μέχρι σήμερα επεξεργαστεί 1,5 δισ. Μετατροπές σε 120 διαφορετικά νομίσματα.

  Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι πάντα ρόδινα: το καλοκαίρι η Bancor χτυπήθηκε από hackers οι οποίοι έκλεψαν tokens συνολικής αξίας 20 εκατ. δολαρίων. Η Galia Benartzi αφιερώνει πλέον τον χρόνο της στην συμμαχία Crypto Defenders Alliance, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν η κλοπή και οι καταχρήσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

  Εάν όμως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων μοιάζει κάπως σκοτεινός και "υπόγειος", υπάρχουν πρωτοπόροι και… πρωτοπόρες που εργάζονται για να φέρουν τα οφέλη του στην επιφάνεια της κοινωνικής ζωής. Η Francesca Bria από το 2014 ηγείτο της D-CENT, πανευρωπαϊκού πρότζεκτ παρακολούθησης πιλοτικών κρυπτονομισμάτων σε Ισλανδία, Ισπανία και Ελσίνκι.

  Το 2016, διορίστηκε διευθύντρια πληροφοριακών συστημάτων στη Βαρκελώνη και σήμερα ηγείται του πρότζεκτ DECODE, που έχει ως στόχο την χρήση της λογικής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων για να δώσει στους πολίτες καλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

  Ένας τρόπος με τον οποίο το DECODE δίνει δύναμη στους απλούς πολίτες είναι ότι τους επιτρέπει να μοιράζονται δεδομένα τα οποία συλλέγουν για την ρύπανση ή/και την ηχορρύπανση μέσω των "έξυπνων" συσκευών τους.

  Αποτελεί επίσης ένα πεδίο άσκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τους πολίτες να υπογράφουν αιτήματα προς τις αρχές, να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και να αποκτούν έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα τα οποία μοιράζονται. Την ίδια στιγμή, η Βαρκελώνη έχει λανσάρει το δικό της κοινωνικό κρυπτονόμισμα ως μέρος του πανευρωπαϊκού προγράμματος B-MINCOME.

  Η Bria, υπηρετώντας υπό την δήμαρχο Ada Colau, έχει διευρύνει το δίκτυο των δημόσιων εργαστηρίων που απευθύνονται σε κορίτσια στην ισπανική και καταλανική πόλη και δηλώνει πως νιώθει περήφανη για το όραμα της δημάρχου για μια πιο "φεμινιστική δημοκρατία". Σε κυβέρνηση, χρηματοοικονομικά και τεχνολογία, "το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να μένει απ’ έξω".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  -1,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  90,1 δισ. $

  +1.005,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $