Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 09:17

  Το ΔΝΤ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους του Πακιστάν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ΔΝΤ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους του Πακιστάν

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το ΔΝΤ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους του Πακιστάν.

  Για την αντιμετώπιση του διογκούμενου εξωτερικού χρέους, το Πακιστάν έχει μια σειρά από δύσκολες επιλογές. Μία από αυτές είναι να ακυρώσει τα κινεζικά έργα, όπως έκανε η Μαλαισία τον Αύγουστο. Η άλλη επιλογή είναι να επιτρέψει στην Κίνα να μετατρέψει το χρέος σε μετοχικό κεφάλαιο, όπως έκανε η Σρι Λάνκα τον Ιούλιο.

  Ο νέος ηγέτης του Πακιστάν Imran Khan κληρονόμησε αρκετά προβλήματα από την προηγούμενη ηγεσία. Ένα από αυτά είναι το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος, το οποίο τροφοδοτείται από δάνεια από την Κίνα για τη χρηματοδότηση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC). Πρόκειται για μια συλλογή έργων υποδομής που κατασκευάζουν οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες σε ολόκληρο το Πακιστάν.

  Το εξωτερικό χρέος του Πακιστάν εκτοξεύτηκε στα 95,097 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2018 από 91,761 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2018.

  Πρόκειται για ιστορικό υψηλό επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των 54,065 δισ. δολαρίων της περιόδου 2002-2018.

  Το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος του Πακιστάν έρχεται σε μια εποχή που η χώρα καταναλώνει πολύ περισσότερα από όσα παράγει. Το Πακιστάν εμφάνισε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 8,20% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντoς του το 2018. Πρόκειται για έλλειμμα ρεκόρ, πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο  του 2,60% του ΑΕΠ για την περίοδο 1980-2018.

  Στο μεταξύ, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Πακιστάν μειώθηκαν στα 16.369 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, από 16,891 δισ. δολάρια τον Ιούλιο του 2018.

  Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο των 16.032 δισ. δολαρίων της περιόδου 1998-2018.

  Το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος εν μέσω των διογκούμενων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της πτώσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων καθιστά το Πακιστάν εξαρτημένο από τις ροές ξένων κεφαλαίων Και αφήνει τον Kahn χωρίς άλλη επιλογή παρά να χτυπήσει ξανά την πόρτα του ελεγχόμενου από την Ουάσιγκτον ΔΝΤ.

  Όμως, ενώ το ΔΝΤ μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα του Πακιστάν, δεν θα μπορέσει να το λύσει εάν η χώρα δεν σταματήσει να κατασκευάζει τον CPEC.

  Αυτό αφήνει τον Imran Khan με δύο επιλογές. Η μία είναι να ακυρώσει τα κινεζικά σχέδια για να εξοικονομήσει χρήματα, όπως έκανε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Mahathir Mohamad τον Αύγουστο. Ακύρωσε δύο μεγάλα έργα υποδομής από κινεζικές εταιρείες επειδή αύξαναν το βαρύ εξωτερικό χρέος της χώρας.

  Η άλλη επιλογή για τον Khan είναι να αναδιαρθρώσει το χρέος που οφείλει η χώρα στην Κίνα. Ίσως, ανταλλάσσοντας το χρέος με ίδια κεφάλαια, τα οποία ουσιαστικά θα μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία του CPEC στο Πεκίνο.

  Αυτό είναι το μοντέλο που εφάρμοσε η Κίνα στην αναδιάρθρωση του χρέους της Σρι Λάνκα, μετατρέποντας επίσημα το λιμάνι Hambantota της χώρας σε κινεζικό λιμάνι για τα επόμενα 99 χρόνια. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές του περασμένου έτους παρέχει στην China Merchants Ports Holdings - έναν βραχίονα της κινεζικής κυβέρνησης - μερίδιο 70% στο σημαντικό λιμάνι του Ινδικού Ωκεανού.

  Όπως συνέβη και με τον CPEC, η επέκταση του λιμανιού της Hambantota ξεκίνησε με δάνεια από την Κίνα. Αλλά όταν η Σρι Λάνκα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα δάνεια, το Πεκίνο μετέτρεψε αυτά τα δάνεια σε μετοχές, μετατρέποντας τη Σρι Λάνκα σε "ημι-αποικία", αν και με λεπτό τρόπο.

  Αυτό θα συμβεί τελικά στο Πακιστάν όταν η Κίνα θα αναλάβει τον CPEC και θα καταλήξει να συλλέγει διόδια από κάθε όχημα που περνάει.

  Προφανώς, ο Imran Khan έχει μια δύσκολη επιλογή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  +1,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  90,0 δισ. $

  +897,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $