Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Οκτ-2018 11:06

  Πολύ νέοι και πολύ πλούσιοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πολύ νέοι και πολύ πλούσιοι

  Της Kathleen Chaykowski

  Μετά τα σενάρια για παρεμβάσεις στις εκλογές και τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις social media έχουν τραβήξει αρνητική προσοχή. Παρολ’αυτά, σχεδόν οι μισοί από τους πλουσιότερους Αμερικανούς κάτω των 40 ετών της λίστας Forbes 400 προέρχονται από τέτοιες επιχειρήσεις. 

  Πέντε από τους 12 δισεκατομμυριούχους κάτω των 40 ετών (καθένας από τους οποίους έχει καθαρή αξία τουλάχιστον 2,1 δισ. δολαρίων) άντλησαν τις περιουσίες τους από κοινωνικά δίκτυα, όπως αυτό της Facebook ή της Snap. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το νεότερο μέλος της λίστας Forbes 400 για τέταρτη χρονιά στη σειρά: ο 28χρονος Evan Spiegel, συνιδρυτής και CEO της Snap, της δημιουργού του Snapchat (εφαρμογή αποστολής φωτογραφιών και μηνυμάτων βίντεο που εξαφανίζονται). Μάλιστα, τώρα που ο έτερος ιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Snap, Bobby Murphy έγινε 30 ετών, ο Spiegel είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος της λίστας Forbes 400 που δεν έχει πατήσει ακόμη τα 30.

  Με τα social media συνδέεται και η μεγαλύτερη περιουσία της ομάδας των κάτω των 40 της λίστας Forbes 400. Ο 34χρονος ιδρυτής και CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, που έκανε ντεμπούτο στη λίστα Forbes 400 όταν ήταν ακόμη 23 ετών, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, με περιουσία $61 δισ. Το ποσό είναι υψηλότερο από το ήμισυ της αθροιστικής καθαρής αξίας των Αμερικάνων κάτω των 40 ετών (117,5 δισ. δολάρια). Εκτός από τον Zuckerberg και τους συνιδρυτές του Snap, άλλοι δύο δισεκατομμυριούχοι των social media είναι ο συνιδρυτής της Facebook Dustin Moskovitz (34 ετών) και ο πρώτος Πρόεδρος της Facebook, Sean Parker (38 ετών).

  Η ταραχώδης χρονιά που πέρασε για την Facebook και την Snap προκάλεσε πλήγμα στις μετοχές των εταιρειών και τις περιουσίες των ιδρυτών τους. Η μετοχή της Facebook έχασε 4% της αξίας της εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης των εσόδων και ζητημάτων ασφαλείας των δεδομένων, όπως οι αποκαλύψεις νωρίτερα φέτος ότι η Cambridge Analytica, η εταιρεία που βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου, Donald Trump, απέκτησε παράτυπα πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Συρρικνωμένη εμφανίζεται και η περιουσία του Zuckerberg καθώς η φιλανθρωπική οντότητα που διαχειρίζεται από κοινού με τη σύζυγό του, Priscilla Chan, πούλησε κάποιες από τις μετοχές της. Η μετοχή της Snap έκανε ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, χάνοντας 28% σε σχέση με έναν χρόνο πριν εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού από το Instagram (ανήκει στην Facebook), το οποίο έχει καθημερινά υπερδιπλάσιους χρήστες σε σύγκριση με το Snapchat. Το αποτέλεσμα ήταν οι περιουσίες των πέντε δισεκατομμυριούχων των social media, να υποχωρήσουν, με πιο αξιοσημείωτη απώλεια αυτή του Zuckerberg, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 10 δισ. δολάρια.

  Όλα μαζί τα μέλη της ομάδας των κάτω των 40 υποαπέδωσαν σε σχέση με άλλα μέλη της λίστας Forbes 400. Η αθροιστική καθαρή τους αξία ύψους 117,5 δισ. δολαρίων είναι 15% μικρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν το ίδιο διάστημα η αθροιστική καθαρή αξία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 7%.

  Ιδού όλα τα μέλη της λίστας Forbes 400 που είναι κάτω από 40 χρονών, με σειρά από την υψηλότερη ως τη χαμηλότερη περιουσία:

  Mark Zuckerberg, Ηλικία 34

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Facebook

  Καθαρή Αξία: $61 ΔΙΣ

  Lukas Walton, Ηλικία 32

  Πηγή: Κληρονομιά, Walton

  Καθαρή Αξία: $15.3 ΔΙΣ

  Dustin Moskovitz, Ηλικία 34

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Facebook

  Καθαρή Αξία: $10.9 ΔΙΣ

  Scott Duncan, Ηλικία 35

  Πηγή: Κληρονομιά, αγωγοί

  Καθαρή Αξία: $6.2 ΔΙΣ

  Nathan Blecharczyk, Ηλικία 35

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Airbnb

  Καθαρή Αξία: $3.7 ΔΙΣ

  Brian Chesky, Ηλικία 37

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Airbnb

  Καθαρή Αξία: $3.7 ΔΙΣ

  Joe Gebbia, Ηλικία 37

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Airbnb

  Καθαρή Αξία: $3.7 ΔΙΣ

  Lynsi Synder, Ηλικία 36

  Πηγή: Κληρονομιά, In-N-Out

  Καθαρή Αξία: $3 ΔΙΣ

  Drew Houston, Ηλικία 35

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Dropbox

  Καθαρή Αξία: $2.7 ΔΙΣ

  Sean Parker, Ηλικία 38

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Facebook

  Καθαρή Αξία: $2.7 ΔΙΣ

  Bobby Murphy, Ηλικία 30

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Snap

  Καθαρή Αξία: $2.3 ΔΙΣ

  Evan Spiegel, Ηλικία 28

  Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Snap

  Καθαρή Αξία: $2.3 ΔΙΣ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  +1,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  90,0 δισ. $

  +897,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $