Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 09:11

  Η Ταϊβάν μετατρέπεται σε κορυφαίο προορισμό για έρευνα τεχνητής νοημοσύνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Ταϊβάν μετατρέπεται σε κορυφαίο προορισμό για έρευνα τεχνητής νοημοσύνης

  Του Ralph Jennings

  Οι τεχνητοί εγκέφαλοι απειλούν να ξεπεράσουν τους πραγματικούς στην Ταϊβάν, καθώς η επέλαση της νησιωτικής χώρας στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Παγκόσμιοι παίκτες όπως η Google, η IBM και η Microsoft έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αναπτύξουν είτε κέντρα έρευνα & ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης είτε παρόμοιες πρωτοβουλίες στην Ταϊβάν. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει άλλες, φιλικές προς την τεχνολογική ανάπτυξη, περιοχές της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα και η Σεντσέν της Κίνας, αλλά επέλεξαν την Ταϊβάν. Γιατί;

  "Η Ταϊβάν έχει πολλά να προσφέρει ως προς την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη", λέει ο William Foreman, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ταϊπέι. "Οι εταιρείες μπορούν να βρουν εκεί υψηλής ποιότητας μηχανικά ταλέντα που έχουν τη φήμη ότι είναι πιο πιστά και σταθερά, και λιγότερο πιθανά να αρπαγούν,  σε σύγκριση με άλλα μέρη όπως η Κίνα, όπου ο ανταγωνισμός για ταλέντα είναι πιο σκληρός."Το άλλο βασικό πλεονέκτημα του νησιού είναι το τεχνολογικό του οικοσύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες με την υποστήριξη των πανεπιστημίων, δημιουργώντας μια επικεντρωμένη στην τεχνολογία υποδομή κουλτούρας και διαδικτύου.

  Από τα πανεπιστήμια της Ταϊβάν αποφοιτούν συνολικά 10.000 επιστήμονες υπολογιστών και διαχειριστές συστημάτων πληροφορικής ετησίως. Αυτή η παραγωγή ταλέντου αντικατοπτρίζει την εξάρτηση της Ταϊβάν ήδη από τη δεκαετία του 1980 από την προηγμένη τεχνολογία, αν και ως επί το πλείστον από το hardware, ως πηγή οικονομικής ανάπτυξης. "Πρέπει να έχετε τους ανθρώπους για να αποκτήσετε την καινοτομία και η εργασία είναι σχετικά φθηνή", λέει ο Wu Hui-ling, ερευνητής στο ινστιτούτο οικονομικής έρευνας Chung-Hua, με έδρα την Ταϊπέι. Οι νέοι απόφοιτοι κερδίζουν κατά μέσο όρο 1.084 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με έρευνα τοπικών ΜΜΕ τον Μάρτιο.

  Οι μισθοί στην Ταϊβάν για την  έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη ίσως να αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο αυτών που λαμβάνουν οι Αμερικάνοι ομόλογοί τους, λέει ο Jamie Lin, ιδρυτικό μέλος της AppWorks Ventures, μιας startup accelerator στην Ταϊπέι. Αλλά τα πανεπιστήμια δεν υπολείπονται σε ταλέντο, λέει.

  "Τα πανεπιστήμια της Ταϊβάν φτάνουν συνεχώς στην κορυφή κάθε κατάταξης από την άποψη της παραγωγής αποτελεσμάτων έρευνας ΑΙ", λέει ο Lin. Μεταξύ των κορυφαίων είναι το National Chiao Tung University και το National Tsing Hua University, και τα δύο κοντά σε κέντρα υψηλής τεχνολογίας στην κομητεία Hsinchu. Τα ταλέντα έξω από την Ταϊβάν είναι "εξίσου καλά", αλλά η πρόσληψή τους κοστίζει περισσότερο, λέει. 

  Είκοσι νεοσύστατες εταιρείες από την τελευταία παρτίδα των 33 της AppWorks ασχολούνται με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης ή του λεγόμενου "ίντερνετ των πραγμάτων". Μία από αυτές στοχεύει στα αυτοοδηγούμενα οχήματα, ενώ μια άλλη βοηθά τα εργοστάσια να προβλέπουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να προγραμματίζουν καλύτερα τα αποθέματά τους.

  Εν τω μεταξύ, οι τοπικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημάδια σταθερής προόδου με τα δικά τους προγράμματα AI. Η startup Thingnario αναπτύσσει λογισμικό που εμπνέεται από τεχνολογία AI και υπολογίζει πότε είναι η καλύτερη στιγμή να καθαριστούν οι ηλιακοί συλλέκτες, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας κατά περισσότερο από 15%,. Η ταϊβανέζικη εταιρεία παροχής πληροφοριών Systex Corp. θα παράσχει τεχνολογία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Graphen καθώς η αμερικανική startup θα αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη. Η Ταϊβανέζικη εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών, Acer έχει αναπτύξει AI που βοηθά τους οδηγούς ταξί να επιλέγουν τους καλύτερους δρόμους για να βρίσκουν τους επιβάτες που περιμένουν.

  Και για να είναι πραγματικά χρήσιμη η AI, χρειάζεται hardware. Μια εταιρεία τεχνολογίας με "βαθιές συνδέσεις" στην Ταϊβάν θα βρει καλύτερα το hardware που χρειάζεται για την παροχή δεδομένων για τους αλγορίθμους ΑΙ, λέει η Helen Chiang, γενική διευθύντρια της εταιρείας ερευνών αγοράς IDC στην Ταϊπέι.

  Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ηλικία περίπου 30 ετών, αλλά τώρα προσελκύει την προσοχή των προγραμματιστών επειδή πλέον "μεγάλα" ποσά δεδομένων είναι διαθέσιμα και οι υπολογιστές έχουν τη δύναμη να τα επεξεργαστούν, λέει ο CEO της Acer, Jason Chen. O Chen έχει αναθέσει σε ένα μέρος του προσωπικού του την ανάπτυξη τεχνολογίας AI, παρόλο που δεν είναι στη βασική δραστηριότητα της εταιρείας. Το σύστημά του για τους οδηγούς ταξί μπορεί να εντοπίσει τους επιβάτες με ακρίβεια 83% μέσα σε ένα χιλιόμετρο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  -8,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  89,6 δισ. $

  +444,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $