Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 08:04

  Πώς η Αμερική μπορεί να χάσει τον πόλεμο της καινοτομίας από την Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς η Αμερική μπορεί να χάσει τον πόλεμο της καινοτομίας από την Κίνα

  Του Thomas Brewster

  Σε μία προειδοποίηση προχώρησε από το βήμα του συνεδρίου 30 Under 30 του Forbes στη Βοστώνη, ο ιδρυτής της AOL, Steve Case, δηλώνοντας ότι οι επιχειρηματίες στην καρδιά των ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αγνοούνται. Αν συνεχίσουν να αγνοούνται, η Αμερική θα χάσει τον παγκόσμιο πόλεμο στην καινοτομία. Και η Κίνα θα κατακτήσει την κορυφή για τις startups και την επιχειρηματική δημιουργικότητα.

  Ο Case μίλησε με αφορμή τη λίστα του Forbes με τις 10 κορυφαίες πόλεις για startups. Ένας λόγος που δημιουργήθηκε η λίστα ήταν να ενθαρρυνθούν οι venture capitalists και οι επιχειρηματίες να επενδύσουν σε πόλεις μακριά από τους παραδοσιακούς κόμβους καινοτομίας όπως η Silicon Valley, η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη.

  "Ας ελπίσουμε ότι αυτή η λίστα του Forbes θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών εκεί έξω", δήλωσε ο Case, αναδεικνύοντας την ανάγκη να "προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους από περισσότερες περιοχές της χώρας για να γίνουμε πιο αισιόδοξοι".

  "Αν το καταφέρουμε αυτό, θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες και μία πιο ενοποιημένη χώρα".

  Επικαλέστηκε τα στοιχεία από το ινστιτούτο Pew, σύμφωνα με τα οποία το 75% των Αμερικανών ανησυχεί για το μέλλον. Πράγματι, η έρευνα του Pew έχει δείξει προηγουμένως ότι το 72% των Αμερικανών ανησυχεί για την πιθανότητα τα μηχανήματα να αναλάβουν δουλειές που αυτή τη στιγμή κάνουν άνθρωποι. Ανησυχούν λόγω της τεχνολογίας. "Νιώθουν ότι το μέλλον δεν πρόκειται να τους βοηθήσει, αλλά θα τους βλάψει", πρόσθεσε ο Case.

  Ο ιδρυτής της AOL και σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Revolution δήλωσε ότι η Κίνα αναπτύσσεται γρήγορα και αποτελεί πραγματική απειλή για την αμερικανική υπεροχή στις επιχειρήσεις.

  "Αν δεν συνεχίσουμε να καινοτομούμε και δεν το κάνουμε πιο συστηματικά, κινδυνεύουμε να χάσουμε από την Κίνα".

  Η Κίνα ανελίσσεται

  Ο Kai-Fu Lee, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sinovation Ventures, δήλωσε ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την ανέλιξη της Κίνας ήταν πλέον ότι δεν αντιγράφει την Αμερική, αλλά είχε χαράξει τη δική της πορεία. "Η Κίνα ξεκίνησε ως ένας αντιγραφέας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό... Όπως αυτό που έκανε το Facebook στο Snapchat", δήλωσε ο Lee. Αλλά όχι πια. Αντ' αυτού, οι κινεζικές εταιρείες τώρα θέτουν πραγματικά τολμηρούς στόχους και τους κυνηγούν" πρόσθεσε ο Lee.

  "Δημιουργήστε ένα μοντέλο που είναι τόσο ανθεκτικό που οι ανταγωνιστές δεν θα έχουν καμία πιθανότητα να ανταγωνιστούν".

  Και έτσι, σύμφωνα με τον Lee, το μεγάλο ερώτημα για τους Κινέζους επιχειρηματίες είναι: Πώς δημιουργείς μια εταιρεία που δεν μπορεί κανείς να αντιγράψει;

  Υπέδειξε την Ele.me ως κορυφαίο παράδειγμα της κινεζικής καινοτομίας. Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε από την Alibaba στις αρχές του έτους, παρέχει μια τεράστια πλατφόρμα παράδοσης τροφίμων που υπόσχεται να παραδίδει τρόφιμα εντός 30 λεπτών από την παραγγελία, εξυπηρετώντας περισσότερα από 200.000 εστιατόρια σε 250 πόλεις.

  Ο Lee είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζονται σήμερα πάρα πολύ στη Silicon Valley, όπου ο Steve Jobs είναι ένας από τους λίγους επιχειρηματίες-είδωλα που κάποιοι προσπαθούν να μιμηθούν. "Υπάρχουν νέοι τρόποι", είπε.

  Δύο νέοι επιχειρηματίες της Αμερικής - ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cadre, Ryan Williams και ο συνιδρυτής της Formlabs Maxim Lobovsky - δήλωσαν ότι επιθυμούν να αποκτήσουν συνεργασίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά ο Lee τους προειδοποίησε: "Μια επέκταση στην Κίνα είναι ένας διαφορετικός παράλληλος κόσμος".

  Ο Case παραδέχθηκε ότι η Κίνα ήταν ήδη πολύ μπροστά σε έναν τομέα: την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά ο ανταγωνισμός ολοένα και ενισχύεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  -17,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  89,5 δισ. $

  +365,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $