Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 14:45

  Ευρωπαίοι επιχειρηματίες ξόδεψαν 500.000 δολ. για να φωτογραφηθούν με τον Ομπάμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ευρωπαίοι επιχειρηματίες ξόδεψαν 500.000 δολ. για να φωτογραφηθούν με τον Ομπάμα

  Του Oliver Smith

  Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψε στην Ευρώπη για να μιλήσει σε τρεις sold-out εκδηλώσεις, στη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία. 

  Αν και οι λόγοι που εκφώνησε δεν ήταν τέτοιοι που να προκαλέσουν ενθουσιασμό -ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε ξανά στα γνωστά ζητήματα για την κλιματική αλλαγή, στη διαφορετικότητα και στον λαϊκισμό- το Forbes εκτιμά ότι κάποιοι πλούσιοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες ξόδεψαν 508.624 δολάρια για να εξασφαλίσουν φωτογραφίσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

  Στο επιχειρηματικό φόρουμ στο Όσλο στη Νορβηγία την Τετάρτη, καθένας από 50 συμμετέχοντες πλήρωσε 32.000 νορβηγικές κορόνες (3.912 δολ.) για VIP εισιτήρια, που περιελάμβαναν μια σύντομη συνάντηση με τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ, μια χειραψία και μια φωτογραφία.

  Στα παρασκήνια, ο Ομπάμα φέρεται να συνομίλησε για λίγα λεπτά με τους κατόχους των εισιτηρίων VIP, πριν εκφωνήσει την ομιλία του ενώπιον 3.000 συμμετεχόντων.

  Για τους επιχειρηματίες που μπόρεσαν να πληρώσουν το απλό εισιτήριο των 5.000 κορόνων (600 δολ.), υπήρξε μια μεγάλη βιασύνη καθώς προσπαθούσαν να βρουν μπροστινή θέση στον χώρο της εκδήλωσης.

  Αυτοί οι πολύ αφοσιωμένοι συμμετέχοντες χαιρετίστηκαν σε μία ομιλία που επικεντρώθηκε στα όσα κληροδότησε ο Ομπάμα και στα σχέδιά του για το μέλλον, αποφεύγοντας εμφανώς να αναφερθεί στον διάδοχό του ή στα πιο σοβαρά τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. 

  Τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Ομπάμα από τον συντονιστή ήταν αισθητά ήπια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν οι ερωτήσεις: "Αν γινόσασταν πρόεδρος για άλλη μία φορά, για μια μέρα, τι θα κάνατε και γιατί;" και "τι συμβουλή θα δίνατε στον εαυτό σας αν τον συναντούσατε στα 20;".

  Ο Jordi Perez Colome, ένα δημοσιογράφος που ασχολείται με τα θέματα τεχνολογίας και εργάζεται στην El Pais και βρισκόταν στο ακροατήριο, σχολίασε: "Η ομιλία του Ομπάμα ήταν εμπνευσμένη, το κοινό ήθελε να τη βρει ευχάριστη και να είστε σίγουροι ότι τη βρήκε. Αλλά ο Ομπάμα απέφυγε σχεδόν οποιοδήποτε σχόλιο για την τρέχουσα επικαιρότητα και επανήλθε σε αφηγήσεις και σκέψεις που στις οποίες έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν".

  Η παρουσία του Αμερικανού πρώην προέδρου συνοδεύτηκε επίσης με παράξενους περιορισμούς στις φωτογραφίες. 

  Λίγα λεπτά προτού ο Ομπάμα ανέβει στο βήμα, ζητήθηκε από τους 3.000 συμμετέχοντες ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων και η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται, κάτι που προκάλεσε τα γέλια του ακροατηρίου. 

  Στους δημοσιογράφους τέθηκε ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί, καθώς οι φωτογραφίες επιτρέπονταν μόνο κατά τα πρώτα πέντε λεπτά της ομιλία του Ομπάμα, ενώ στη συνέχεια "όλες οι κάμερες έπρεπε να κλείσουν". 

  Την επόμενη μέρα, στο Ελσίνκι στη Φινλανδία, ο Ομπάμα απευθύνθηκε 7.500 συμμετέχοντες στο Nordic Business Forum, αλλά μόνον αφότου έκανε χειραψία με 73 VIP συμμετέχοντες, που ο καθένας τους είχε πληρώσει 3.700 δολ. Για να έχουν το προνόμιο να βγάλουν μια φωτογραφία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. 
  Ούτε το Oslo Business Forum (OBF) ούτε το Nordic Business Forum αποκάλυψαν πόσα χρήματα πήρε ο Ομπάμα για να εμφανιστεί για μία ώρα. 

  Τον προηγούμενο χρόνο γράφτηκε πως ο πρώην πρόεδρος ήταν ένας από τους πιο ακριβούς ομιλητές, με χρέωση άνω των 400.000 δολ. για ομιλίες σε εταιρείες της Wall Street.

  Τοπικά μέσα της Δανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετέδωσαν πως ο Ομπάμα απείλησε να ακυρώσει την εμφάνισή του σε επιχειρηματικό συνέδριο το Κόλντινγκ αν δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες τους συμβολαίου του με τους οργανωτές του συνεδρίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  -16,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  89,6 δισ. $

  +457,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $