Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 30-Σεπ-2018 17:20

  Γιατί οι νέοι σε ΗΠΑ και Κίνα δυσκολεύονται να αγοράσουν το δικό τους σπίτι

  Γιατί οι νέοι σε ΗΠΑ και Κίνα δυσκολεύονται να αγοράσουν το δικό τους σπίτι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Κακές κυβερνητικές πολιτικές δυσκολεύουν το 36% των νέων Αμερικανών να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Νέων Αμερικανών (AARP). Η έρευνα, που έγινε διαδικτυακά από τις 10 Ιουλίου 2018 έως τις 7 Αυγούστου 2018, περιέλαβε τις απαντήσεις 4.862 ενηλίκων μεταξύ 17 και 74 χρόνων.

  Για ποιον λόγο οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι; Το συσσωρευμένο φοιτητικό χρέος είναι η αιτία. Αντιστοιχεί σε 1,4 τρισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FED.

  "Η κρίση του δανείου για τις σπουδές, ύψους 1 τρισ. δολ., έχει μια τρομακτική επίπτωση σε όλους τους Αμερικανούς, όλων των γενεών. Οι συνέπειες αυτής της κρίσης επηρεάζουν την οικονομία μας συνολικά, με την πλειονότητα των Αμερικανών να συμφωνούν ότι τα δάνεια των σπουδών αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα των μετέπειτα σχεδίων τους", σχολίασε ο ιδρυτής της Ένωσης Νέων Αμερικανών, Μπεν Μπράουν.

  Ενώ η συσσώρευση χρέους είναι μια προσωπική επιλογή, οι κρατικές πολιτικές επιδείνωσαν την κρίση των φοιτητικών δανείων, επιτρέποντας στα κολέγια να αυξήσουν τα δίδακτρα. Ωστόσο, το συσσωρευμένο φοιτητικό χρέος είναι ένα μέρος του προβλήματος. Η άλλη πτυχή του είναι η άνοδος των τιμών, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής πολιτικής επιτοκίων που επιδιώκει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

  Η αύξηση των τιμών των κατοικιών δεν είναι ένα φαινόμενο που περιορίζεται στην Αμερική. Επεκτείνεται σε πολλές χώρες. Όπως και η Κίνα, όπου οι υψηλές τιμές κατοικιών οφείλονται (και πάλι) σε κυβερνητικές πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές δημιουργούν "πόλεις-φαντάσματα", δηλαδή πόλεις γεμάτες με κτίρια που περιέχουν κενά διαμερίσματα. Είναι συνήθως ιδιοκτησία κατασκευαστών και κερδοσκόπων που αναμένουν να τις γεμίσουν όταν θα διογκωθούν οι τιμές.

  Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους αναζητούν στην αγορά ένα σπίτι για να ζήσουν. Αλλά είναι ιδιαίτερα κακό για τους νέους που θέλουν ένα σπίτι για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

  Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι αναβάλλουν τον γάμο για αργότερα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά γάμου στην Κίνα μειώθηκαν περίπου 30% τα τελευταία πέντε χρόνια.

  Αυτά όμως είναι κακά νέα και για το μέλλον της κινεζικής οικονομίας. Η μεγάλη πτώση των ποσοστών γάμου αναμένεται να επιδεινώσει το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας. Θα οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και σε δυσμενή "ποσοστά εξάρτησης" - πολύ λίγοι εργαζόμενοι θα πρέπει να στηρίξουν πάρα πολλούς συνταξιούχους.

  Συμπερασματικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα θα πρέπει να απαλλαγούν από εκείνες τις πολιτικές που δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $