Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Σεπ-2018 09:39

  Η Κίνα δεν πρέπει να κατηγορεί την Αμερική για bullying

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα δεν πρέπει να κατηγορεί την Αμερική για bullying

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το Πεκίνο έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον: σταματήστε να μας εκφοβίζετε, δεν πιάνει. Το μήνυμα του Πεκίνου βρισκόταν μέσα στην "Λευκή Βίβλο" της Κίνας, μια ολοκληρωμένη απάντηση στους νέους δασμούς που επιβάλλει η Αμερική στα κινεζικά προϊόντα.

  Αλλά πριν κατηγορήσει την Αμερική για εκφοβισμό, η Κίνα πρέπει να σταματήσει τον δικό της εκφοβισμό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Αφρική. Δεν είναι καλό για το εμπόριο. Δεν είναι καλό για την ειρήνη και δεν είναι καλό ούτε για τις αγορές.

  Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα εκφοβίζει αρκετές χώρες. Όπως οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Η Κίνα εκφοβίζει επίσης το ναυτικό των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Αυτές οι ναυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να επιβάλουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στους απέραντους θαλάσσιους δρόμους.

  Ακόμη χειρότερα, όταν η Κίνα έχασε από τις Φιλιππίνες σε διεθνή διαιτησία στον ΟΗΕ για τη διαμάχη στη θάλασσα της Νότιας Κίνας πριν από μερικά χρόνια, το Πεκίνο απείλησε τον Duterte με πόλεμο εάν τολμούσε να θέσει σε ισχύ την απόφαση.

  Στη συνέχεια, η Κίνα εφάρμοσε το "πρότυπο του Duterte" για να εκφοβίσει το Βιετνάμ, προκειμένου να σταματήσει τις προσπάθειες εξερεύνησης πετρελαίου - εκδίδοντας αυστηρή προειδοποίηση ότι θα επιτεθεί στις βιετναμέζικες βάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει εκφοβίσει τον σύμμαχο της Αμερικής, την Ιαπωνία, στην Αφρική, λέγοντας στο Τόκιο να παραμείνει εκτός της δεύτερης ηπείρου της, της Αφρικής. Ιδεολογικά, αυτό ισχύει.

  Αυτό το είδος εκφοβισμού σίγουρα δεν είναι καλό για το εμπόριο, για την ειρήνη ή για τις αγορές, που αισθάνονται τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με την άνοδο της Κίνας.

  Η Renee Mu, αναλυτής συναλλάγματος για την DailyFX, βλέπει μια διαφορετική ατζέντα στην Λευκή Βίβλο της Κίνας.

  "Η Λευκή Βίβλος επισημαίνει τα επιτεύγματα του παρελθόντος στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ δείχνει ότι η πρόσφατη αύξηση των εντάσεων οφείλεται κυρίως στην πολιτική των ΗΠΑ", λέει η Mu. "Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει υποθέσεις στον ΠΟΕ, μέσω του οποίου έχει ήδη επιδιώξει εμπορικούς διακανονισμούς".

  Εν τω μεταξύ, η Λευκή Βίβλος της Κίνας "κρύβει τις επόμενες κινήσεις της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο", σύμφωνα με την Mu. "Θα κλιμακώσει τη συνεργασία και το συντονισμό με άλλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, συγκεκριμένα με την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και χώρες που βρίσκονται στο δρόμο της Πρωτοβουλίας "Μια Ζώνη, Ένας δρόμος"

  Όσον αφορά τη διμερή σχέση ΗΠΑ-Κίνας, "η Κίνα έχει απαριθμήσει και επικρίνει τις πρόσφατες εμπορικές συμπεριφορές των ΗΠΑ, αν και εξακολουθεί να αφήνει την πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις", προσθέτει η Mu. "Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές συνομιλίες ακυρώθηκαν, θα δούμε πιθανώς και τις δύο πλευρές να επιστρέφουν στο τραπέζι τις επόμενες εβδομάδες".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $