Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 11:32

  Αν η Apple μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ, ο τεχνολογικός κόμβος στην Ταϊβάν θα υποφέρει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αν η Apple μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ, ο τεχνολογικός κόμβος στην Ταϊβάν θα υποφέρει

  Οι αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Αpple, έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση από τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα.   Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η Apple υπακούσει στην πρόταση του Τραμπ να μετατοπίσει την παραγωγή ηλεκτρικών ειδών ευρείας κατανάλωσης πίσω στην πατρίδα, σύμφωνα με μια "λύση" που ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε μέσω tweeter στις 8 Σεπτεμβρίου. 

  Εάν η Apple μειώσει τα συμβόλαια με την Ασία, τουλάχιστον μία ντουζίνα προμηθευτών και συναρμολογητών στον τεχνολογικό κόμβο στην Ταιβάν θα αντιμετωπίσουν απώλειες στις παραγγελίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις δραστηριότητες της Apple μετακινώντας την παραγωγή του από την Κίνα στην Ταιβάν, αν όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και χρησιμοποιώντας αυτοματοποίηση για χαμηλότερο κόστος. 

  "Μόλις αυξηθούν οι δασμοί για τα smartphones, οι κατασκευαστές των εξαρτημάτων για smartphones (Original Εquipment Μanufacturer – ΟΕΜ) θα πρέπει πιθανόν να προσαρμοστούν" λέει ο Boyce Fan διευθυντής έρευνας στην εταιρεία ανάλυσης της αγοράς WitsView της Ταϊβάν. O Fan αναμένει, μεταξύ άλλων, βελτίωση του επιπέδου των ξεχωριστών εξαρτημάτων, της αυτοματοποίησης και της απόδοσης. 

  Οι εν λόγω εταιρείες της Ταϊβάν περιλαμβάνουν τις εταιρείες συναρμολόγησης Foxconn Technology και Pegatron καθώς και κατασκευάστριες εταιρείες εξαρτημάτων όπως η Largan Precision η οποία παράγει φακούς κάμερας καθώς και την εταιρεία που προμηθεύει οθόνες αφής TPK Holding. 

  Οι προμηθευτές στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα πιθανόν να ανησυχήσουν και για τις παραγγελίες της Apple. Μαζί, βοηθούν τώρα την Apple να αυξήσει τον παγκόσμιο όγκο παραγωγής iPhone φέτος κατά 0,4% σε περίπου 222 εκατ. μονάδες σύμφωνα με εκτίμηση της ΤrendForce εταιρείας έρευνας με έδρα την Ταϊπέι. Οι παραγωγοί της Ταϊβάν έχουν άλλους πελάτες αλλά κατατάσσουν την Apple ως έναν από τους από τους πιο αξιόλογους πελάτες τους. Για παράδειγμα, 11 από τους πλουσιότερους μεγιστάνες της Ταϊβάν έχουν δημιουργήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, πουλώντας στον κολοσσό της Silicon Valley. 

  Αυτοματοποίηση και μετεγκατάσταση

  Ενώ τα κεντρικά γραφεία αυτών των εταιρειών βρίσκονται στην Ταΐβάν, η οποία δεν αποτελεί στόχο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας, κάποιοι παράγουν τα προϊόντα τους σε εργοστάσια στην Κίνα και θα επιβληθούν σε αυτά δασμούς αν τα στείλουν στην αμερικανική Foxconn, Pegatron και στην Wistron την εταιρεία που κατασκευάζει τα πάντα στην Κίνα. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προειδοποίησε ότι η απειλή του Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς $200 δισεκατομμυρίων σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ίσως να αυξήσει τις τιμές σε κάποια από τα προϊόντα της. 

  Apple Watch, AirPods και Mac Mini θα είναι τα πρώτα στα οποία οι τιμές θα αυξηθούν, ανέφεραν τα μέσα. Η Apple μπορεί επίσης να απευθυνθεί στους εξωτερικούς της συνεργάτες για να μειώσει το κόστος και να αποφύγει ή να μειώσει τις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών. Και για το λόγο αυτό οι κατασκευαστές μπορούν να ζητήσουν την μετακίνηση της παραγωγής πίσω στην Ταΐβάν για να αποφύγουν τους δασμούς, αναφέρει ο Fan. 

  Το κόστος κατασκευής στην Ταϊβάν είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Κίνα αλλά η εργασία στην Ταϊβάν ανέρχεται μόλις στο 60% του ποσού που καταβάλουν οι εργοδότες σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της DBS Bank. Είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος των ΗΠΑ λένε οι αναλυτές.

  Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας της Ταιβάν κυρίως η Foxconn, λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να μετακινήσουν την τελική συναρμολόγηση του εξοπλισμού της Apple στις ΗΠΑ μετά από κάποια αρχική εργασία στις φθηνότερες βάσεις της Κίνας, λέει ο Tracy Tsai, αντιπρόεδρος της έρευνας στην εταιρεία Gartner στην Ταϊπέι. 

  Οι εξωτερικοί συνεργάτες πιθανόν να  τραβήξουν την προσοχή της Apple ένα αυτοματοποιηθούν, δηλώνει ο Fan, ή εάν αρχίσουν να κατασκευάζουν ξεχωριστά εξαρτήματα τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε πολλά συστήματα. H Foxconn έχει δαπανήσει αρκετά στην αυτοματοποίηση συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος για ρομποτική και άλλους αυτοματισμούς στα εργοστάσιά της.  

  Ώρα για προετοιμασία 

  Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την έκθεση, αλλά οι αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία, λένε ότι θα υπάρξουν ελάχιστες επιπτώσεις στους εξωτερικούς συνεργάτες στην Ταϊβάν εάν επιλέξουν να αλλάξουν την παραγωγή. " Το όλο οικοσύστημα της αλυσίδας εξοπλισμού είναι τεράστιο και είναι δύσκολο να βρούμε εναλλακτικές πηγές στις ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα" λέει ο Tsai. 

  Όπως επισημαίνεται, από πρακτικής άποψης θα πάρει καιρό για την Apple να εγκαταστήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ. H καθυστέρηση αυτή θα δώσει στις εταιρείες της Ταΐβάν χρόνο είτε να μετακινήσουν τα εργοστάσιά τους από την Κίνα είτε να προετοιμαστούν για απώλειες παραγγελιών. 

  Το εάν οι περισσότεροι εξωτερικοί συνεργάτες από την Ταϊβάν ακολουθήσουν την Apple σε όλη τη διαδρομή της προς τις ΗΠΑ  θα εξαρτηθεί από την έκβαση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας καθώς και από άλλες σχετικές πολιτικές, δηλώνει ο Fan. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pegatron, Liao Shy – Jang δήλωσε πέρυσι πως η εταιρεία θα ήταν πρόθυμη να κατασκευάσει για την Apple στις ΗΠΑ εάν ο πελάτης απορροφήσει το πρόσθετο κόστος. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  151,6 δισ. $

  +1.836,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,8 δισ. $

  +124,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,4 δισ. $

  -0,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  72,0 δισ. $

  +275,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  63,4 δισ. $

  -535,0 εκ. $